"Principala noastră problemă în acest moment este reacţia comunităţii româneşti (din Italia, n.red.) care a căpătat un sentiment de teamă pe fondul discursurilor virulente ale unor politicieni italieni dar şi aş spune că şi media italiană, dar şi politicienii italieni, ar trebui să înţeleagă că îşi asumă o responsabilitate în plus pentru că identificarea noţiunii de infractor cu etnia română crează o situaţie care predispune la violenţă", a spus Cioroianu, adăugând că actele de violenţă comise vineri seară, împotriva unui grup de români, reprezintă un act premeditat.
Potrivit ministrului, consulul României în Italia a luat imediat legătura cu Prefectura Romei şi cu Chestura Romei în încercarea de a elucida circumstanţele în care s-a petrecut incidentul de vineri seară.
Pe de altă parte, ministrul de Externe a precizat că vineri s-a întâlnit cu ambasadorul Italiei la Bucureşti, Daniele Mancini, şi cu un grup de jurnalişti de la postul de televiziune RAI cărora le-a transmis că există un dublu pericol, în sensul creării unui sentiment anti-italienesc în România, în pofida simpatiei cu care această ţară şi locuitorii ei sunt priviţi de români.
Ministrul a mai spus că va trimite în curând doi reprezentanţi diplomatici în Italia – Carmen Podgorean, care are atribuţii în ceea ce priveşte protecţia drepturilor omului şi Mihai Gheorghiu – secretarul de stat pentru relaţiile cu românii de pretutindeni.
Ministrul a mai explicat că există şanse ca decretul-lege adoptat de urgenţă de către Guvernul italian să creeze un precedent.
Cioroianu a adăugat că ministerul va face o evaluare a acestui act normativ care va fi prezentată Premierului şi preşedintelui.