Cioroianu: Oferta României pentru o misiune europeană în Kosovo, de circa 170 de persoane

Ministrul de Externe, Adrian Cioroianu, a declarat, luni, că, până în prezent, oferta României în ceea ce priveşte o misiune europeană în zona Kosovo include un batalion de jandarmi şi circa 60 de ofiţeri de poliţie.

Urmărește
1 afișare
Imaginea articolului Cioroianu: Oferta României pentru o misiune europeană în Kosovo, de circa 170 de persoane

Cioroianu: Oferta României pentru o misiune europeană în Kosovo, de circa 170 de persoane

Cioroianu a spus, referindu-se la existenţa unei misiuni europene în zona Kosovo, că este în interesul României ca aceasta să fie creată şi trimisă cât mai repede în regiune, înainte de declararea unei eventuale independenţe a provinciei.

"România nu ar putea participa la o misiune europeană dacă ar fi chemată de Priştina, pentru că s-ar putea trage ulterior concluzia că România participă la chemarea Priştinei şi implicit sau de facto recunoaşte independenţa. Nu. Noi vrem să participăm la această misiune europeană. Avem o disponibilitate" în acest sens, a spus Cioroianu.

Ministrul de Externe a adăugat că în acest moment "oferta României pentru misiunea europeană este reprezentată de un detaşament de jandarmi, peste 100 de jandarmi, şi în plus circa 60 de ofiţeri de poliţie". El a adăugat că în zonă este nevoie şi de experţi pe probleme de penitenciare şi a concluzionat că oferta totală a României este până în acest moment de circa 170 de persoane.

Cioroianu a spus, în faţa Comisiilor de politică externă din Parlament, că nu se pune problema apartenenţei României la o minoritate de blocaj a unor state privind Kosovo.

Cioroianu a precizat că, la nivelul ideilor fundamentale, România este în total acord cu Uniunea Europeană.

"Acţiunea comună a Uniunii Europene la care noi suntem parte e axată pe trei piloni în legătură cu care noi suntem de acord. Este vorba despre misiunea europeană în Kosovo (…), contribuţia civilă europeană la procesul de decongestionare din zonă şi asistenţa europeană pentru Kosovo", a spus ministrul, adăugând însă că ideea asistenţei europene pentru Kosovo a fost modificată la intervenţia României într-o asistenţă a Uniunii Europene pentru Kosovo, dar în întreaga zonă.

Ministrul a adăugat că aspectul care individualizează România este "prerogative naţională de a recunoaşte un stat care îşi declară independenţa" şi a precizat că în această privinţă Bucureştiul are o altă poziţie.

Pe de altă parte, ministrul a reiterat în faţa membrilor Comisiilor de politică externă poziţia României în dosarul Kosovo, insistând că în actualele condiţiib România nu va recunoaşte o eventuală independenţă a provinciei Kosovo. Ministrul a adăugat că atât timp cât o eventuală decizie privind Kosovo nu va fi conformă cu principiile de drept international în vigoare, România nu va recunoaşte eventuala independenţă a provinciei.

El a insistat însă asupra faptului că poziţia României nu este una pro-sârba şi, implicit, anti-kosovară. Ministrul a subliniat de mai multe ori că poziţia României este de a susţine respectarea principiilor de drept internaţional şi a apreciat că aceasta lasă posibilitatea unui dialog inclusiv cu Priştina, în cazul în care va există o solicitare în acest sens.

Cioroianu le-a prezentat membrilor Comisiilor concluziile întrevederii pe care a avut-o, duminică, la Belgrad, cu omologul său sârb, Vuk Jeremic. El a menţionat că a fost abordat, în afară de dosarul Kosovo, stadiul relaţiilor bilaterale dintre cele două state. Ministrul a menţionat în acest context amânarea, la solicitarea Belgradului, a întâlnirii Comisiei mixte România-Serbia, care trebuia să aibă loc în noiembrie. Ministrul s-a referit de asemenea la mesajul transmis Belgradului referitor la atmosfera constructivă care ar trebui să domine campania electorală dinaintea alegerilor prezidenţiale, precum şi susţinerea pe care România o acordă Serbiei în ceea ce priveşte încheierea cât mai rapidă a Acordului de Stabilizare şi Asociere cu UE.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, la Bruxelles, la încheierea summit-ului UE, că, urmare a solicitării României, Consiliul European a decis crearea forţei de stabilitate în regiune, urmând ca în ianuarie să ia hotărârea referitoare la statutul provinciei Kosovo.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici