„E de remarcat această viteză de reacţie. E semnificativă”, a spus Iliescu, răspunzând unei întrebări care viza rapiditatea cu care DNA s-a autosesizat şi a solicitat PE ridicarea imunităţii în cazul lui Adrian Severin.
„Dar el e obligat să dea dovadă de înţelegere a importanţei momentului şi a gravităţii situaţiei care s-a creat şi să fie capabil să convingă lumea de buna credinţă a lui şi de faptul că a fost un accident”, a mai spus Iliescu.
Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a transmis, marţi, preşedintelui Parlamentului European, Jerzy Buzek, solicitarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie de ridicare a imunităţii parlamentare a lui Adrian Severin.
Direcţia Naţională Anticorupţie a transmis, marţi, ministrului Cătălin Predoiu solicitarea de ridicare a imunităţii parlamentare în cauza referitoare la Adrian Severin, „faţă de care există suspiciunea de săvârşire a infracţiunilor de luare de mită şi trafic de influenţă”, în vederea transmiterii acesteia preşedintelui PE.
Solicitarea a fost făcută în baza articolului 9 din capitolul III al Protocolului Uniunii privind privilegiile şi imunităţile Uniunii Europene şi articolelor 6 şi 7 din Regulamentul de procedură al Parlamentului European, ridicarea imunităţii parlamentare fiind o condiţie prealabilă efectuării investigaţiei penale în cadrul procesual legal, a precizat DNA, într-un comunicat de presă.
Vicepreşedintele PE Gianni Pittella a anunţat, miercuri, în plenul Parlamentului European, pe care l-a prezidat, că a primit din partea autorităţilor române cererea de ridicare a imunităţii europarlamentarului Adrian Severin.
Solicitarea primită de conducerea PE din partea ministrului Justiţiei va fi transmisă mai departe Comisiei pentru Afaceri juridice, potrivit PE. Următoarea şedinţă a Comisiei JURI este programată pentru 11 şi 12 aprilie, la Bruxelles, potrivit site-ului PE.
Comisia pentru afaceri juridice va numi un raportor pentru acest caz, urmând a discuta acest subiect într-o reuniune „cu uşile închise”. Deputatul în cauză are posibilitatea să ofere explicaţii. Dacă este necesar, Comisia parlamentară poate solicita documente suplimentare sau precizări din partea autorităţilor române.
Comisia prezintă o propunere de decizie motivată prin care se recomandă adoptarea sau respingerea cererii de ridicare a imunităţii. Raportul comisiei este înscris din oficiu la primul punct de pe ordinea de zi a primei şedinţe plenare care urmează depunerii acesteia. Nu sunt admise amendamente la propunerea de decizie, iar eurodeputaţii pot vota doar pro sau contra propunerii de ridicare a imunităţii, anunţă PE.