"Acum 18 ani am redobândit terenurile luate abuziv, clădirile şcolilor, bisericilor, acum avem mai multe şcoli maghiare în Ardeal decât în perioada dintre cele două războaie mondiale. În peste o mie de localităţi avem inscripţii bilingve. În următorii patru ani va trebui să construim pe terenul autonomiei, trebuie să dobândim autonomie culturală şi teritorială, contăm pe dumneavoastră în 30 noiembrie. Suntem o familie şi numai împreună putem să ne chivernisim”, a spus Frunda.
Întrebat apoi de jurnalişti în legătură cu aceste afirmaţii, Frunda a spus că în anii ’90 maghiarii din România au început să construiască pe drumul democraţiei, al drepturilor minorităţilor şi al statului de drept, iar în 18 ani au obţinut "drepturi care constituie părţi ale deciziei autonome".
"Acest drum trebuie continuat şi trebuie să obţinem cele două forme de autonomie – cea culturală, care este etnică şi cea teritorială, care nu este etnică, dar care se completează reciproc. Sper că vom fi într-o coaliţie guvernamentală şi nu am spus altceva decât ce spune trendul european. În Europa de astăzi autonomiile teritoriale sunt la ele acasă şi şi România va ajunge acolo. Dacă studiaţi ce spun reprezentanţii viitoarelor partide parlamentare româneşti, nu folosesc noţiunea de autonomie, dar cea de descentralizare o folosesc, ceea ce este cam acelaşi lucru", a adăugat Frunda.