Cîţu, chemat în Senat să dea explicaţii despre împrumuturile contractate de România. Acuzaţiile care i se aduc / Reacţia ministrului Finanţelor

Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a fost invitat la audieri, săptămâna viitoare, marţi, în Comisia Economică din Senat pentru a da explicaţii despre împrumuturile contractate în ultima perioadă de statul român, a declarat, pentru MEDIAFAX, senatorul Daniel Zamfir, preşedintele Comisiei.

Urmărește
2741 afișări
Imaginea articolului Cîţu, chemat în Senat să dea explicaţii despre împrumuturile contractate de România. Acuzaţiile care i se aduc / Reacţia ministrului Finanţelor

Cîţu, chemat în Senat să dea explicaţii

"Marţi, la ora 11.00, la Comisia Economică, în care vom discuta despre împrumuturile pe care le-a făcut (Ministerul Finanţelor - n.r.) pe termen lung, la ce costuri s-a împrumutat, de ce s-a împrumutat, ce a făcut cu banii. Din punctul meu de vedere, sunt nişte sume considerabile şi mi se pare firesc să vedem pentru ce s-au folosit banii. Am trimis invitaţia la Ministerul de Finanţe", a afirmat, miercuri, Daniel Zamfir.

Senatorul îl acuză pe ministrul Finanţelor că a împrumutat de pe pieţele externe trei miliarde de euro la o dobândă mai mare decât a Bulgariei, Poloniei şi Greciei.

"Ca şi cum nu ar fi fost de ajuns 20 de miliarde de lei împrumutaţi în doar două luni, Cîţu e de neoprit! Împrumută de pe pieţele externe încă 3 miliarde de euro (!!!!), bineînţeles la cea mai mare dobânda de pe piaţă-2,04%, mai mare decât a Bulgariei, Poloniei şi chiar Greciei! Aşadar 7 miliarde de euro în două luni, e curată nebunie! Ce a făcut cu banii împrumutaţi până acum??", a scris, pe Facebook, Zamfir.

Cîţu: În fiecare zi ne împrumutăm mai ieftin, PSD plăteşte titluri de presă

Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a declarat miercuri că guvernul se împrumută mai ieftin în fiecare zi şi a acuzat PSD că plăteşte titluri de presă despre împrumuturile realizate de Trezorerie. Cîţu a spus că s-au economisit 600 milioane de lei prin dobânzile mai mici.

"Împrumuturile le-am anunţat la începutul anului. (…) Am văzut aceste titluri isterice prin presă despre împrumuturi. Trebuie să ne uităm în primul rând că ne împrumutăm mult mai ieftin decât s-a împrumutat guvernul PSD şi noi suntem aici de doar două luni de zile. Noi avem o încredere fantastică a investitorilor în acest guvern. Am economisit anul trecut doar 600 milioane de lei doar din dobânzi şi vă spun că oricine are curiozitatea să se uite pe evoluţia dobânzilor din România în ultima lună vom vedea că acestea scad. Avem un deficit de 3,6% dar prin ceea ce am făcut am captat atenţia investitorilor şi în fiecare zi ne împrumutăm mai ieftin decât s-a împrumutat celălalt guvern 3 ani de zile. Ei s-au împrumutat cu dobânzi de peste 5,3%, noi suntem în scădere. De aceea nu înţeleg titlurile acestea isterice, plătite, cred că sunt plătite de către PSD şi se crează o isterie falsă în România", a spus miercuri Florin Cîţu, la Adevărul.

Ministrul a spus că românii care ştiu economie simt că România se împrumută mai ieftin şi că viaţa devine mai bună.

"Oamenii care înţeleg economie, românii de bună-credinţă ştiu foarte bine şi simt că ne împrumutăm mai ieftin, că viaţa devine mai bună şi că aceste împrumuturi nu se vor duce spre sinecure cum s-a întâmplat în ultimii ani. (…) Anul trecut au fost cinci miliarde luate prin împrumut (prin emisiune de obligaţiuni în euro – n.red.) şi nu am văzut acei căţei care latră acum prin Parlament supăraţi că se împrumută guvernul, să fi făcut scandal anul trecut", a mai precizat ministrul de finanţe.

Marţi, MFP a împrumutat marţi 3 miliarde de euro de pe pieţele externe, în prima emisiune de obligaţiuni denominate în euro din 2020. Emisiunea a fost structurată pe două tranşe, una cu scadenţa pe 12 ani, iar cealaltă pe 30 de ani. Investitorii au plasat ordine de 12 miliarde de euro, de peste patru ori cât au programat Finanţele să se împrumute, iar pe tranşa de 12 ani, dobânda este formată din nivelul mid swap plus 180 de puncte de bază, respectiv 2,04% pe an, în timp ce pe tranşa de 30 de ani, nivelul mid swap plus 285 puncte de bază, adică o dobândă de 3,41% pe an.

Necesarul de finanţare al guvernului în 2020 se ridică la 86,9 miliarde lei, ca urmare a nivelului estimat al deficitului bugetar, de 3,6% din PIB (circa 40,6 miliarde lei), precum şi a volumului datoriei de refinanţat în acest an, în sumă de 46,3 miliarde lei.

Din suma totală estimată, Ministerul Finanţelor vrea să atragă de pe pieţele financiare externe circa 6 miliarde euro prin emiterea de euroobligaţiuni, operaţiuni de răscumpărare anticipată şi preschimbare parţială a unor serii de euroobligaţiuni existente, plasamente private, precum şi prin trageri din împrumuturi contractate de la instituţii financiare internaţionale.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici