- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (28.05.2018, 11:38)
- Diana Grigore
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cîţu, PNL: Comisia Europeană şi BCE intervin şi cer modificarea statutului BNR / Dan Suciu: Banca centrală a cerut mereu statut independent, dar nu are iniţiativă legislativă
Senatorul PNL, Florin Cîţu, a anunţat, luni, pe Facebook, că oficialii Comisiei Europene şi ai Băncii Centrale Europene ar fi cerut modificarea statutului Băncii Naţionale a României astfel încât să fie întărită politica monetară faţă de intervenţia politicului.
Urmărește
1476 afișări
Cîţu, PNL: Comisia Europeană şi BCE intervin şi cer modificarea statutului BNR
„Comisia Europeană şi Banca Centrală Europenă - verdict devastator pentru Dragnea şi guvernele sale! În 2018, doar 1 din cele 4 criterii necesare pentru aderarea la zona euro mai este îndeplinit!!! În 2016, 3 criterii din 4 erau îndeplinite! Guvernarea PSD şi Comisia „Dăncilă-Vâlcov” pentru aderarea la zona euro au înrăutăţit dramatic situaţia economică. Acest rezultat arată că România s-a îndepărtat de zona euro după 2016. (...) CE şi BCE intervin şi cer modificarea statului BNR. Asta şi după ce Dragnea şi gaşca lui au atacat banca centrală în discursul public şi au încercat să influenţeze politica monetară printr-o scrisoare ameninţătoare adresată conducerii BNR”, a scris Cîţu pe pagina sa de Facebook.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Lasconi: Promit că voi da totul pentru a mă ridica la aşteptările voastre
-
Cum explică PNL scorul dezastruos. Deputat: Guvernarea cu PSD ne-a costat, al doilea mandat al lui Iohannis ne-a îngropat
-
Iulian Anghel, editor politic ZF: Cum l-am cunoscut pe Călin Georgescu
Prima şi cea mai importantă cerinţă din partea Comisiei Europene, potrivit liberalului, este ca „Ministerul Finanţelor Publice nu trebuie să mai participe la şedinţele de politică monetară, nici măcar ca observator”.
„CE şi BCE nu se opresc aici. Merg mai departe şi cer să se includă în statutul BNR : "Article 3 should expressly oblige the government not to seek to influence the members of the BNR's decision- making bodies in the performance of their tasks." Atrag atenţia asupra expresiei “expressly oblige”… (pe scurt - statutul BNR ar trebui să le interzică membrilor guvernului să caute să influenţeze conducerea BNR ). Veştile proaste pentru Dragnea şi gaşca lui nu se opresc aici. CE şi ECB cer o serie întreagă de modificări la statul BNR (90% din statut) care au un singur scop: să întărească independenţa politicii monetare faţă de intervenţia politicului”, a mai scris Cîţu.
Liberalul avertizează, în finalul mesajului, că Liviu Dragnea şi PSD trebuie să înţeleagă un lucru clar şi anume că, şi dacă dacă toate cele patru criterii sunt îndeplinite, România nu poate adera la zona euro până când statutul BNR nu este modificat, aşa cum cer BCE şi CE.
"Romania nu poate sa faca modificarile la statut cu o luna inainte de a incerca sa intre in ERM (Mecanismul European al Ratelor de Schimb -n.r.). Nu. Statutul trebuie modificat cat mai repede, in 2018. Atlfel, Romania va ramane multi ani in afara zonei euro si a spatiului Schengen", conchide Cîţu.
Senatorul PNL a ataşat mai multe fragmente, despre care susţine că ar fi din Raportul de convergenţă al Comisiei Europene. ''Guvernul nu ar trebui sa fie in poziţia de a influenţa deciziile băncii centrale pentru ca a sa independenţă este protejata de tratat. Participarea activă a ministrului şi a unuia dintre secretarul statului, chiar şi fără drept de vot, la discuţiile Consiliului de administraţie al BNR în care este stabilită politica BNR ar putea oferi în mod structural Guvernului posibilitatea de a influenţa banca centrală atunci când vorbeşte despre deciziile sale cheie'', se arată într-un document ataşat de Florin Cîţu.
Săptămâna trecută, Comisia Europeană a îndemnat România să adopte măsuri pentru corectarea deficitului bugetar şi a atras atenţia că evoluţiile politice din ultimul an generează dubii privind ireversibilitatea progreselor în reformarea sistemului judiciar şi în combaterea corupţiei la nivel înalt.
Dan Suciu, BNR: Banca centrală a cerut mereu statut independent, dar nu are iniţiativă legislativă
Banca Naţională a României (BNR) a subliniat în fiecare an necesitatea schimbării statutului său, în sensul întăririi independenţei, dar nu are iniţiativă legislativă pentru a obţine acest lucru, a declarat luni, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu.
„În fiecare an, banca centrală a subliniat această necesitate a schimbării statutului BNR în sensul întăririi independenţei sale faţă de factorul politic, dar instituţia nu are iniţiativă legislativă pentru a o obţine”, a declarat Dan Suciu, după ce senatorul PNL Florin Cîţu a semnalat că independenţa BNR este cerută imperativ chiar de Comisia Europeană (CE) şi de Banca Centrală Europeană (BCE).
„Din păcate, am văzut propuneri care subminau independenţa băncii centrale”, a mai spus purtătorul de cuvânt al BNR, exemplificând recentele iniţiative legislative lansate de senatorul Daniel Zamfir.
„Independenţa băncii centrale constă şi în consolidarea patrimoniului său”, a mai spus Dan Suciu, în contextul controverselor legate de administrarea complexului sportiv Arenele BNR.
Ultimul episod în care Ministerul Finanţelor a participat la o întrunire a conducerii BNR s-a consumat când Ionuţ Mişa a avut o întrevedere cu guvernatorul Mugur Isărescu, pe 3 octombrie 2017, însă ministrul de atunci al Finanţelor nu participase la şedinţa Consiuliului de Administraţie al băncii centrale (deşi statutul i-ar fi permis), lucru care a fost precizat ulterior de Mugur Isărescu.
Citește pe alephnews.ro: Cine este Călin Georgescu? Portretul făcut de Reuters pentru candidatul la alegerile din România: „Un critic NATO. Poziție pro-rusă”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
CANCAN.RO
„LEGIONAR” – cel mai căutat cuvânt pe dexonline după primul tur al alegerilor prezidențiale. De ce au votat românii un candidat pro-rus
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 11:53
RAR anunţă că sistemul de operare, afectat de o defecţiune, este în curs de repornire
-
astăzi, 11:53