„Teodorovici pune gogonele vara! De câteva luni aşa -zisul ministru de finanţe se laudă (v-aţi obişnuit deja) pe unde apucă că Eurostat i-a dat aprobarea pentru maneaua economică “FSDI”. I-am spus că nu-l cred, îl cunosc prea bine, şi am cerut opinia Eurostat. O aveţi în poză. Este clar pentru toată lumea. Atunci când cineva caută credibilitate în guvernul României, nu se uită la ministrul finanţelor publice”, a declarat senatorul PNL, Florin Cîţu, pe pagina sa de Facebook.
Grupul Partidului Naţional Liberal a depus o sesizare de neconstituţionalitate la CCR, privind proiectul de lege al înfiinţării Fondului Suveran de Investiţii.
„Între forma adoptată de Senatul României, în calitate de primă cameră sesizată, şi forma adoptată de Camera Deputaţilor, în calitate de cameră decizională, constatăm existenţa unor deosebiri majore de conţinut în privinţa modului în care se constituie aportul de capital în natură prin adăugarea în forma adoptată de camera decizională a 10 entităţi economice (dintre care 4 entităţi economice, antecitate, nu au fost avute în vedere nici în forma iniţială a legii şi nici după dezbaterea desfăşurată în Senatul României)”, se arată în sesizarea depusă de PNL.
Pe 6 iunie, Parlamentul a adoptat proiectul care înfiinţează Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI), care va include 33 de companii de stat. Acţionarul acestuia va fi statul român, iar capitalul social se va ridica la 9 miliarde de lei.
„Proiectul de lege are ca obiect de reglementare înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii – S.A. (FSDI), precum şi modificarea unor acte normative. FSDI este persoană juridică română, organizată ca societate pe acţiuni, având ca acţionar unic statul român, reprezentat de Ministerul Finanţelor Publice. Capitalul social al FSDI subscris integral la data constituirii este format din aport în natură reprezentat de pachete de acţiuni la diverse companii, precum şi din aport în numerar în valoare de 1.850.000.000 lei”, se arată în textul actului normativ adoptat miercuri de Camera Deputaţilor, for decizional pentru iniţiativa legislativă.