Ciucă: Avem responsabilitatea de a lăsa generaţiilor viitoare un mediu mai curat

Avem responsabilitatea de a lăsa generaţiilor viitoare un mediu mai curat, afirmă premierul Nicolae Ciucă, prezent la ceremonia de semnare a unor contracte de finanţare pentru realizarea unor centre de colectare prin aport voluntar şi lansarea Programului Naţional de Împăduriri 2022-2026.

Urmărește
97 afișări
Imaginea articolului Ciucă: Avem responsabilitatea de a lăsa generaţiilor viitoare un mediu mai curat

Captură video Guvern

„Este o zi foarte importantă pentru demersurile întreprinse la nivelul guvernului în ceea ce priveşte demararea celei mai ample campanii de împădurire. Discutăm de o campanie finanţată prin PNRR şi suprafaţa toatală pentru următorii ani, până în 2026, e de aproximativ 56.700 de hectare. Este important să subliniem - sunt cifre pe care de multe ori poate le uităm - dar e relevant că în România supraeţele acoperite de pădure reprezintă aproximativ 27% din suprafaţa teriroriului, în timp ce în Europa e de aproximativ 39%. Ca atare avem datoria ca să folosim toate resursele pe care le avem la dispoziţie, financiare şi în mod deosebit resursele umane, pentru că aici e şi o chestiune de voinţă şi este o chestiune de responsabilitate pentru generaţiile viitoare. Pentrru aceasta avem în PNRR circa 1,1 miliarde de euro. Toţi aceşti anii trebuie folosiţi cu iscusinţă pentru a lăsa generaţiilor viitoare un mediu mai curat. Sigur, această campanie de împădurire vine şi completează celelalte măsuri care sunt destinate protejării mediului, cele care sunt stabilite prin fondul local şi valul renovării, prin care ne asigurăm că folosim eficient tot ceea ce înseamnă mijloacele puse la dispoziţie pentru eficienţa energetică, pentru transportul electric, pentru surse de energie regenerabilă... Iată toate aceste măsuri tehnice cu cele destinate nemijlocit implicării omului în a proteja natura sunt obiective ale Guvernului României pentru perioada următoare. Încă o dată subliniez - este o responsabilitate a noastră pentru generaţiile viitoare”, spune Nicolae Ciucă.

El precizează că au fost semnate contracte destinate amenăjării centrelor pentru colectarea deşeurilor pentru care nu se realizează colectarea de către societăţile de colectare, respectiv mobier uzat, anvelope, deşeuri periculoase şi de construcţii.

„Cred că este foarte important să conştientizăm că prin astfel de măsuri nu facem altceva decât să venim în sprijinul comunităţilor şi al oamenilor, astfel încât să facem în aşa fel cum îmi spunea unul dintre reprezentanţii autorităţilor loicale... Îmi spunea dl primar înainte, după ce a semnat contractul - faceţi ceva astfel încât satul românesc să poată să trăiască. Ei, tocmai acestea sunt măsurile prin care, la nivel gvernamental, dar împreună cu dumneavoastră la nivelul autorităţilor locale, împreună cu cetăţenii şi pentru cetăţeni, putem să facem în aşa fel încât satul românesc să supravieţuiască, staul românesc să se dezvolte, oraşe - şi cele mici, şi cele mijlocii - să poată să aibă speranţă pentru generaţiile viitoare că pot beneficieze de toate condiţiile necesare pentru o viaţă normală”, încheie Ciucă.

Contractele au fost semnate de ministrul Mediului, Taczos Barna.

„Este o ocazie unică, al putea să spun, nu aş vrea să folosesc moment istoric pentru că este folosit prea des, dar este o ocazie unică, când Guvernul României lansează un asemenea program. Programul de împăduriri, dincolo de efectele benefice pe care le aduce, este şi o ambiţşie a României, de creştere a suprafeţei împădurite în România, pentru că am văzut ce înseamnă media europeană şi media din România. Suntem în urmă şi datorită judeţelor care au procente de 5, de 10 sau 15% de suprafaţă împădurită. Media unei ţări care găzduieşte cea mai mare parte din arcul carpatic este sub media europeană. În Convenţia Carpatică am discutat zilele acestea în Polonia despre importanţa acestui lanţ muntos. Este mândria noastră, este tezaurul pe care trebuie să îl gestionăm cum trebuie, dar dincolo de Munţii Carpaţi avem nevoie de păduri şi în zonele unde, din păcate, în decursul istoriei pădurile au fost practic eliminate. Mai ales în aceste judeţe suprafaţa împădurită trebuie să crească şi va creşte datorită acestui program. Programul oferă un sprijin oficial pentru plantare şi beneficiarii acestui sprijin pot fi atât persoanele fizice, persoanele juridice private, comunităţile locale, prin primării chiar şi Consiliile Judeţene, în cazul în care deţin terenuri în vederea plantării acestor păduri, pot beneficia de aceste subvenţii, şi asociaţiile de proprietari şi chiar şi alte persoane juridice. Avem toată paleta de persoane juridice şi fizice finanţabile”, afirmă Tanczos Barna.

El precizează că sumele acordate variază în funcţie de zona de şes, deal şi munte şi variază în funcţie de speciile care vor fi plantate

„Este un program care va schimba faţa multor judeţe”, conchide ministrul Mediului.

Premierul Nicolae Ciucă a participat la semnarea unei noi serii de contracte de finanţare pentru realizarea unor Centre de colectare prin aport voluntar şi lansarea Programului Naţional de Împăduriri 2022-2026.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici