Ciucă: Bugetul pentru anul 2022 are la bază următoarele principii - transparenţă, eficientizare, realism, evitarea risipei banului public

Premierul Nicolae Ciucă spune că bugetul pe 2022 este unul echilibrat, responsabil şi realist, capabil să răspundă nevoilor imperative de finanţare şi să consolideze economia pe termen mediu şi lung, valorificând resursele financiare oferite de Uniunea Europeană.

Urmărește
269 afișări
Imaginea articolului Ciucă: Bugetul pentru anul 2022 are la bază următoarele principii - transparenţă, eficientizare, realism, evitarea risipei banului public

Ciucă: Bugetul pentru anul 2022 are la bază următoarele principii - transparenţă, eficientizare, realism, evitarea risipei banului public

„Avem în faţă un buget echilibrat, responsabil şi realist, capabil să răspundă nevoilor imperative de finanţare şi să consolideze economia pe termen mediu şi lung, valorificând resursele financiare oferite de Uniunea Europeană. România are o viziune responsabilă de politici fiscale şi bugetare, o strategie de consolidare fiscală graduală, care să potenţeze şi să menţină creşterea economică la un nivel de peste 4%-5% pe orizontul de referinţă, fiind conştientă că trebuie să utilizeze toate pârghiile pentru a pregăti economia în eventualitatea unor şocuri viitoare. Bugetul pentru anul 2022 are la bază următoarele principii: transparenţă, eficientizare, realism, evitarea risipei banului public, reconsiderarea priorităţilor de finanţare în acord cu agenda europeană, folosirea oportunităţii de utilizare a fondurilor europene pentru perioada 2021- 2027 şi a celor alocate reformelor finanţate din Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă pentru creşterea rezilienţei economiei româneşti, declară în timpul dezbaterilor din Parlament Nicolae Ciucă.

Construcţia bugetului pentru anul 2022, afirmă premierul, a reprezentat un proces responsabil având în vedere necesitatea de a concilia gestionarea situaţiilor dificile cu care se confruntă România - criza sanitară, şocul preţurilor la energie, efecte ale tensiunilor pe pieţele internaţionale, care înseamnă alocarea de resurse adecvate, cu nevoia stringentă de consolidare bugetară.

„Ţinta noastră comună este reducerea treptată a deficitului bugetar pe parcursul următorilor ani, în condiţiile în care efectele pandemiei încă sunt resimţite la nivel naţional şi global. Suntem foarte responsabili în respectarea angajamentelor cu partenerii noştri externi. Bugetul pentru anul viitor se fundamentează pe stabilitate şi predictibilitate, coordonate menite să încurajeze investiţiile şi să crească atractivitatea României ca destinaţie de business. Este bugetul cu cea mai mare alocare a investiţiilor din ultimii 32 de ani. Fondurile însumează aproximativ 88,8 miliarde lei. Reprezintă practic dublul sumei investiţiilor realizate în România în anul 2019. Aşa cum ne-am angajat, nu vom creşte taxe şi impozite, nu vom pune presiune asupra mediului de afaceri. Vom menţine regimul fiscal actual al IMM - urilor, schemele de ajutor de stat pentru încurajarea investiţiilor şi toate măsurile aflate în vigoare pentru susţinerea antreprenorilor.

El a vorbit şi despre pachetul de măsuri sociale, respectiv majorarea alocaţiilor pentru copii, creşterea pensiilor, acordarea ajutorului social pentru pensionari şi a indemnizaţiei anuale pentru persoanele cu dizabilităţi.

„Aprobarea bugetului pentru anul 2022 este garanţia că aceste măsuri vor putea fi aplicate şi că vor produce efecte începând cu ianuarie anul viitor -punctul de pensie va creşte cu 10% de la 1 ianuarie 2022, indemnizaţia socială minimă se majorează la 1.000 lei, majorarea alocaţiilor de stat pentru copii la 600 lei pentru cei cu vârsta până la 2 ani, respectiv 3 ani pentru copii cu handicap şi la 243 lei pentru copii cu vârsta cuprinsă între 2 ani şi 18 ani, aplicarea unor măsuri de protecţie socială pentru consumatorul vulnerabil de energie, prin acordarea stimulentului pentru energie în tot timpul anului şi ajutoare pentru încălzirea locuinţei în sezonul rece, diferenţiate în funcţie de sursa de energie şi veniturile familiei, acordarea, în luna ianuarie, a unui sprijin de care ar urma să beneficieze pensionarii cu venituri reduse, pentru a suporta creşterile de preţuri la utilităţi, schema de sprijin pentru plata facturilor aferente consumului de energie electrică şi gaze naturale pentru consumatorii non-casnici, respectiv întreprinderile mici şi mijlocii, microîntreprinderile, persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale, întreprinderi familiale, prin bugetul Ministerului Energiei. Bugetul pentru anul 2022 răspunde aşteptărilor justificate ale societăţii, dar corespunde şi proiecţiilor de dezvoltare ale României. Banul public este alocat responsabil, oportun si transparent”, conchide Ciucă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici