„Pentru evitarea altor tragedii cauzate de inundaţii, fac apel la autorităţile centrale şi la cele locale din judeţele dunărene să se pregătească pentru viitura care vine pe fluviu. Specialiştii au estimat deja perioada şi debitul aşteptat, după ce Dunărea a ieşit din matcă la Budapesta. E obligatoriu să garantăm siguranţa oamenilor şi să limităm pagubele materiale”, susţine Nicolae Ciucă.
El spune că a vorbit cu ministrul Mediului, care a avut deja o şedinţă extraordinară a Comitetului ministerial pentru situaţii de urgenţă şi va merge pentru a inspecta zonele critice care au fost avariate la inundaţiile din 2006 şi 2013. De asemenea, Mircea Fechet a solicitat reverificarea tuturor digurilor.
Ciucă susţine că şi ministrul Energiei, Sebastian Burduja, s-a asigurat că hidrocentrala Porţile de Fier I este pregătită să tranziteze viitura, pentru a mai reduce debitul Dunării.
„Cu toate acestea, avertizez autorităţile competente să nu se bazeze doar pe capacităţile acestor amenajări, fie ele hidrocentrale sau diguri. O spun din nou: e obligatoriu să intervenim din timp pentru a proteja oamenii şi proprietăţile lor”, a adăugat Nicolae Ciucă.
Viitura de pe Dunăre va ajunge în România între 28 şi 29 septembrie, cu debite de până la 9500 mc/s, a anunţat joi Apele Române.