Ciucă: La rectificare, Guvernul a direcţionat suplimentar peste două miliarde comunităţilor locale

La rectificarea bugetară recent adoptată, Guvernul a direcţionat suplimentar peste două miliarde de lei comunităţilor locale, transmite Executivul, după ce premierul Nicolae Ciucă a avut o întâlnire cu reprezentanţii Asociaţiei Oraşelor din România şi ai Asociaţiei Comunelor din România.

Urmărește
226 afișări
Imaginea articolului Ciucă: La rectificare, Guvernul a direcţionat suplimentar peste două miliarde comunităţilor locale

Premierul Nicolae-Ionel Ciucă a avut luni o nouă întâlnire cu reprezentanţii Asociaţiei Oraşelor din România şi ai Asociaţiei Comunelor din România.

„Consultările cu autorităţile publice locale atât în acest format de dialog, cât şi în timpul deplasărilor în teritoriu, sunt un bun catalizator pentru iniţiativele şi proiectele noastre în beneficiul cetăţeanului. Ne oferă o mai bună cunoaştere a realităţilor din teren şi astfel adaptăm din mers alocările financiare, politicile şi reformele guvernamentale. Am reuşit împreună, Guvern şi autorităţi locale, să deschidem linii de finanţare din fonduri naţionale şi europene care, în perspectiva următorilor ani vor transforma comunităţile locale din România şi vor îmbunătăţi calitatea vieţii oamenilor”, a afirmat premierul Nicolae Ciucă.

Executivul arată că, la rectificarea bugetară recent adoptată, Guvernul a direcţionat suplimentar peste două miliarde de lei comunităţilor locale pentru continuarea programelor de care beneficiază copiii din învăţământul preşcolar şi elevii – finanţarea burselor, Programele pentru şcoli şi masă caldă în şcoli – şi pentru asigurarea funcţionării spitalelor publice, furnizarea de energie în sistem centralizat. De asemenea, au fost majorate bugetele Programului Naţional de Dezvoltare Locală şi al Programului naţional de construcţii de interes public sau social pentru a fi continuate investiţiile în infrastructura comunităţilor locale – modernizare drumuri, şcoli, infrastructură de învăţământ, spitale, reţele de apă şi canalizare.

Programul Naţional de Investiţii Anghel Saligny – cel mai amplu din perspectiva fondurilor bugetare alocate – intră în linie dreaptă după ce primele contracte de execuţie au fost semnate.

„Vă îndemn să ţineţi îndeaproape legătura cu Ministerul Dezvoltării pentru a îndeplini criteriile de eligibilitate. Faptul că mii de proiecte sunt depuse pentru a obţine finanţare prin acest program este un semnal pozitiv privind implicarea autorităţilor locale”, a menţionat premierul.

Conform comunicatului, o altă temă importantă de discuţie a fost implementarea reformelor prevăzute în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi atragerea finanţărilor din acest mecanism financiar. Premierul Ciucă a apreciat interesul autorităţilor locale pentru atragerea de finanţare din PNRR şi a arătat că Executivul va continua să susţină accesul comunităţilor, în mod egal, la fondurile europene şi naţionale pentru a asigura o dezvoltare echilibrată a ţării, mai ales în privinţa dezvoltării reţelei de asistenţă medicală în comunităţi prin cabinete medicale şi centre comunitare integrate. Totodată, miile de proiecte depuse de autorităţile locale pentru programele ”Valul Renovării” şi ”Fondul Local”, preocuparea pentru eficienţă energetică, extinderea digitalizării şi reducerea birocraţiei vor genera îmbunătăţiri semnificative în ceea ce priveşte serviciile publice oferite cetăţenilor.

Discuţiile s-au axat şi asupra măsurilor de protejare a cetăţenilor şi economiei de efectele creşterii preţurilor la energie. Premierul a asigurat că pentru iarna anului 2022-2023 măsurile de plafonare şi compensare vor fi aplicate potrivit deciziile guvernamentale, în prezent fiind în analiză situaţia energetică în perspectiva identificării unor noi soluţii.

În cadrul discuţiilor au fost abordate, de asemenea, teme legate de accelerarea descentralizării, implementarea Codului Fiscal, reglementarea modului de calcul al impozitului pe clădiri, nivelul indemnizaţiilor şi cel de salarizare la nivelul autorităţilor publice locale.

La întâlnire au participat, împreună cu premierul, ministrul Attila-Zoltán Cseke, ministrul dezvoltării, lucrărilor publice şi administraţiei, Mircea Abrudean, şeful Cancelariei Prim-Ministrului, Daniela Pescaru şi Mihai Diaconu, secretari de stat în Ministerul Finanţelor, Carmen Moraru, secretar de stat în Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adeline Dan, secretar de stat în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului, Dan Cărbunaru, purtător de cuvânt al Guvernului.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici