Ciucă, la reuniunea Consiliului OCDE: România nu vede aderarea la OCDE ca un scop în sine

România nu vede aderarea la OCDE ca un scop în sine, doreşte ca procesul de aderare să fie un catalizator pentru reforme, un motor al schimbării, spune Nicolae Ciucă la la reuniunea Consiliului OCDE, desfăşurată joi la Paris.

Urmărește
191 afișări
Imaginea articolului Ciucă, la reuniunea Consiliului OCDE: România nu vede aderarea la OCDE ca un scop în sine

„Am preluat mandatul de prim-ministru în urmă cu un an, iar aderarea României la OCDE a devenit prioritate principală din prima zi a mandatului meu. Bucuria mea a fost şi mai mare când, la sfârşitul lunii ianuarie, am primit scrisoarea prin care am fost invitaţi să începem procesul de aderare. Câteva luni mai târziu, în luna iunie a acestui an, am avut plăcerea de a primi Foaia de parcurs, urmată de derularea la Bucureşti, a misiunii OCDE de lansare a discuţiilor privind aderarea României la Organizaţie. Ne-am mobilizat pentru a răspunde acestei provocări. Am reorganizat Comitetul Interministerial OCDE, înfiinţând Comitetul naţional pentru aderarea României la OCDE pe care îl conduc şi o structură specială în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, condusă de un secretar de stat care este coordonatorul national al procesului de aderare”, afirmă Nicolae Ciucă.

Premierul a precizat că a consolidat echipa de la nivelul Guvernului şi echipa OCDE de la Ambasada României din Paris.

„Am mobilizat întreaga administraţie românească pentru un dialog structurat cu Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică . De aceea, nu am venit cu mâinile goale acum, la Paris. În urmă cu câteva minute, i-am înmânat domnului secretar general Mathias Cormann, Memorandumul Iniţial pentru aderarea României la OCDE. Ne bucurăm că am făcut acest prim pas şi suntem încrezători că Memorandumul nostru oferă o bază solidă pentru următoarea etapă a drumului nostru către aderarea la OCDE. Ştiu că acest proces nu începe de la zero. De-a lungul anilor, instituţiile româneşti au colaborat cu structurile OCDE şi expertiza dumneavoastră ne-a fost de mare folos în multe domenii, din care menţionez câteva, anume: guvernanţă corporativă şi publică, concurenţă, investiţii, întreprinderi de stat, politică fiscală, educaţie, mediu, asistenţă pentru dezvoltare. Procesul de aderare ne plasează într-o altă paradigmă. România nu vede aderarea la OCDE ca un scop în sine. Ţara noastră doreşte ca procesul de aderare să fie un catalizator pentru reforme, un motor al schimbării”, adaugă premierul român.

Totodată, el spune că, pentru România, aderarea la OCDE nu înseamnă doar că se va alătura grupului de ţări în care au loc 70% din comerţul global şi 90% din investiţiile directe globale.

„Aderarea la OCDE înseamnă de asemenea, noi oportunităţi: oportunitatea de a împărtăşi experienţe cu ţări similare din America de Nord şi de Sud, Asia şi Oceania, precum şi cu partenerii noştri europeni. Aderarea înseamnă a te alătura grupului de ţări care cred în aceleaşi valori. Vom conlucra cu cele 26 de comitete, cu Secretariatul - căruia vreau să îi mulţumesc pentru sprijinul permanent - şi cu voi, statele membre – astfel încât procesul de aderare să se desfăşoare în cele mai bune condiţii posibile.În vremuri de criză, mai mult ca oricând, este important ca ţările cu o viziune similară, să fie unite şi să se sprijine reciproc. România oferă o dovadă concretă că este o astfel de ţară. Parcursul nostru democratic, din ultimii 30 de ani, a demonstrat acest lucru, acţiunea noastră de la începutul războiului din Ucraina, pentru apărarea valorilor fundamentale, l-a confirmat. După aderarea la NATO şi integrarea în Uniunea Europeană, aderarea la OCDE reprezintă un obiectiv de referinţă în accelerarea în continuare a adaptării României la secolul XXI”, încheie Ciucă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici