- Home
- Politic
- PARIS, (15.12.2022, 17:30)
- Gabriel Pecheanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ciucă, la reuniunea Consiliului OCDE: România nu vede aderarea la OCDE ca un scop în sine
România nu vede aderarea la OCDE ca un scop în sine, doreşte ca procesul de aderare să fie un catalizator pentru reforme, un motor al schimbării, spune Nicolae Ciucă la la reuniunea Consiliului OCDE, desfăşurată joi la Paris.
Urmărește
191 afișări
„Am preluat mandatul de prim-ministru în urmă cu un an, iar aderarea României la OCDE a devenit prioritate principală din prima zi a mandatului meu. Bucuria mea a fost şi mai mare când, la sfârşitul lunii ianuarie, am primit scrisoarea prin care am fost invitaţi să începem procesul de aderare. Câteva luni mai târziu, în luna iunie a acestui an, am avut plăcerea de a primi Foaia de parcurs, urmată de derularea la Bucureşti, a misiunii OCDE de lansare a discuţiilor privind aderarea României la Organizaţie. Ne-am mobilizat pentru a răspunde acestei provocări. Am reorganizat Comitetul Interministerial OCDE, înfiinţând Comitetul naţional pentru aderarea României la OCDE pe care îl conduc şi o structură specială în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, condusă de un secretar de stat care este coordonatorul national al procesului de aderare”, afirmă Nicolae Ciucă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
Pericol în Constanţa: Elicea unei eoliene se învârte necontrolat aproape de un cămin de bătrâni
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
Premierul a precizat că a consolidat echipa de la nivelul Guvernului şi echipa OCDE de la Ambasada României din Paris.
„Am mobilizat întreaga administraţie românească pentru un dialog structurat cu Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică . De aceea, nu am venit cu mâinile goale acum, la Paris. În urmă cu câteva minute, i-am înmânat domnului secretar general Mathias Cormann, Memorandumul Iniţial pentru aderarea României la OCDE. Ne bucurăm că am făcut acest prim pas şi suntem încrezători că Memorandumul nostru oferă o bază solidă pentru următoarea etapă a drumului nostru către aderarea la OCDE. Ştiu că acest proces nu începe de la zero. De-a lungul anilor, instituţiile româneşti au colaborat cu structurile OCDE şi expertiza dumneavoastră ne-a fost de mare folos în multe domenii, din care menţionez câteva, anume: guvernanţă corporativă şi publică, concurenţă, investiţii, întreprinderi de stat, politică fiscală, educaţie, mediu, asistenţă pentru dezvoltare. Procesul de aderare ne plasează într-o altă paradigmă. România nu vede aderarea la OCDE ca un scop în sine. Ţara noastră doreşte ca procesul de aderare să fie un catalizator pentru reforme, un motor al schimbării”, adaugă premierul român.
Totodată, el spune că, pentru România, aderarea la OCDE nu înseamnă doar că se va alătura grupului de ţări în care au loc 70% din comerţul global şi 90% din investiţiile directe globale.
„Aderarea la OCDE înseamnă de asemenea, noi oportunităţi: oportunitatea de a împărtăşi experienţe cu ţări similare din America de Nord şi de Sud, Asia şi Oceania, precum şi cu partenerii noştri europeni. Aderarea înseamnă a te alătura grupului de ţări care cred în aceleaşi valori. Vom conlucra cu cele 26 de comitete, cu Secretariatul - căruia vreau să îi mulţumesc pentru sprijinul permanent - şi cu voi, statele membre – astfel încât procesul de aderare să se desfăşoare în cele mai bune condiţii posibile.În vremuri de criză, mai mult ca oricând, este important ca ţările cu o viziune similară, să fie unite şi să se sprijine reciproc. România oferă o dovadă concretă că este o astfel de ţară. Parcursul nostru democratic, din ultimii 30 de ani, a demonstrat acest lucru, acţiunea noastră de la începutul războiului din Ucraina, pentru apărarea valorilor fundamentale, l-a confirmat. După aderarea la NATO şi integrarea în Uniunea Europeană, aderarea la OCDE reprezintă un obiectiv de referinţă în accelerarea în continuare a adaptării României la secolul XXI”, încheie Ciucă.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Klaus Iohannis, cel care a nesfințit Calendarul Alegerilor Prezidențiale la români, ți-a rebotezat Ignatul: Ziua Renașterii Porcilor
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Nava rusă scufundată a fost victima unui „act de terorism”, susține compania proprietară. Care este adevărul din spatele misiunii secrete în Siria?
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Chef Florin Dumitrescu a dezvăluit secretul! Ce face în fiecare an, de Crăciun + ce spun fiicele sale despre jurizarea de la MasterChef
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe