Ciucă, mesaj pentru refugiaţii ucraineni din România: Aici veţi fi ocrotiţi, oricât va fi nevoie

„Mesajul meu pentru familiile pe care le găzduim azi în România este: aici veţi fi ocrotiţi, oricât va fi nevoie”, spune Nicolae Ciucă, prezent la evenimentul „România – 1 an de solidaritate faţă de Ucraina”, organizat de Guvernul României împreună cu UNHCR şi Agenţiile ONU din ţara noastră.

Urmărește
211 afișări
Imaginea articolului Ciucă, mesaj pentru refugiaţii ucraineni din România: Aici veţi fi ocrotiţi, oricât va fi nevoie

Premierul Ciucă le-a propus celor prezenţi, la începutul discursului său, un moment de reculegere „pentru victimele acestui război cumplit şi să ne gândim pentru o clipă doar la familiile pe care le-au lăsat în urmă”.

„Astăzi, se împlineşte, din păcate, un an de la momentul în care Rusia a invadat Ucraina, declanşând un război cumplit pe teritoriul acestei ţări. Un stat suveran şi independent este agresat în cel mai direct şi oribil mod, respectiv prin război şi atac armat. Într-o singură zi, ordinea şi legile internaţionale au fost călcate în picioare de către un stat care nu respectă democraţia şi nici valorile lumii libere. Un stat care îşi construieşte relaţia cu ţările vecine în baza unei atitudini imperiale, o atitudine care nu-şi mai are locul în secolul 21. Rusia şi-a rezervat dreptul de a invada o ţară, de a-i ucide populaţia civilă şi de a-i distruge infrastructura: şcoli, grădiniţe, spitale, drumuri. Oraşe întregi au fost şterse de pe faţa pământului în baza unui argument iluzoriu şi abuziv, respectiv al dreptului istoric de a <controla> teritorii. Acest comportament, criminal şi arbitrar, a arătat că puterea de la Moscova nu numai că dispreţuieşte opţiunile statelor de a-şi alege propriul viitor, ci şi faptul că este o ameninţare directă la întreaga lume liberă. Şi lumea liberă a luat atitudine”, afirmă Nicolae Ciuc.

În opinia premierului, „lumea liberă a refuzat ştergerea de pe harta mondiala a Ucrainei şi azi vorbim, de fapt, despre eşecul strategic imens al puterii de la Moscova”.

„ Astfel, invazia rusă din 24 februarie 2022 a fost un puternic semnal de alarmă pentru întregul continent european, pentru NATO şi pentru UE. Alături de curajul formidabil al poporului ucrainean, sprijinul Occidentului pentru Ucraina este factorul care a jucat un rol decisiv în blocarea planurilor conducerii politice ale Rusiei. La un an de la invadarea Ucrainei, obiectivele centrale ale Kremlinului – aşa-numita <denazificare> şi aşa-numita <demilitarizare> - au fost ratate. Conducerea politică şi militară a Rusiei a estimat greşit capacitatea statelor occidentale de a se uni şi voinţa Ucrainei de a-şi apăra dorinţa de a fi parte a lumii libere. Rusia a estimat greşit forţa valorilor democratice, şi mai cu seamă omenia şi dârzenia popoarelor care cred în aceste valori”, adaugă Nicolae Ciucă.

El aminteşte că poziţia României a fost foarte clară chiar de la începutul invaziei ruse şi rămâne fermă: solidaritate deplină cu partenerii din NATO şi UE plus sprijin puternic pentru Ucraina în contracararea agresiunii.

„Alături de partenerii strategici occidentali, România este decisă să sprijine Ucraina, atât timp cât va fi necesar. (...)Responsabilitatea statelor occidentale este de a opri acţiunile Kremlinului, care ameninţă nu doar Ucraina dar şi întreaga lume liberă. Să nu uităm nicio clipă că o înfrângere a Ucrainei ar însemna anularea fundamentelor pe care sunt construite societăţile democratice. (...) Mesajul meu pentru familiile pe care le găzduim azi în România este: aici veţi fi ocrotiţi, oricât va fi nevoie. Mesajul meu pentru conducerea de la Kiev, pentru populaţia civilă şi pentru luptătorii curajoşi, care apără azi întreaga lume liberă este: suntem cu voi oricât va fi nevoie”, încheie Ciucă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici