Ciucă spune că Guvernul va continua consultările cu sindicatele din educaţie

Premierul Nicolae Ciucă anunţă că vor continua consultările cu sindicatele din educaţie, iar luni va avea loc o nouă întâlnire. Miercuri, negocierile au eşuat.

Urmărește
174 afișări
Imaginea articolului Ciucă spune că Guvernul va continua consultările cu sindicatele din educaţie

Premierul Nicolae-Ionel Ciucă a avut miercuri, la Palatul Victoria, consultări cu reprezentanţii sindicatelor din educaţie.

„Am participat la acest dialog pentru că suntem cu toţii de acord că învăţământul este prioritate naţională, iar acest aspect trebuie să se reflecte în investiţiile pe care le facem şi în măsurile pe care le luăm. Respect munca oamenilor de la catedră şi a întregului personal implicat în procesul educaţional, iar cariera didactică trebuie să fie predictibilă şi apreciată în raport cu importanţa socială pe care o are. Am decis să facem demersurile pentru efectuarea plăţilor aferente Anexei 8, inclusiv pentru personalul nedidactic. În acest fel, aplicarea Legii 153 devine unitară la nivelul sistemului de învăţământ. Noul program de guvernare va include angajamentele noastre ferme de prioritizare a aplicării unei salarizări conforme cu importanţa acordată educaţiei. La nivelul Ministerului Muncii deja a demarat procesul de centralizare a grilelor de salarizare, iar viitoarea Lege a salarizării va ajunge pe masa Legislativului la 1 septembrie, când începe sesiunea parlamentară”, a afirmat premierul Nicolae-Ionel Ciucă.

În şedinţa de Guvern de a fost aprobat Memorandumul pentru deblocarea angajărilor în sistemul educaţional. Excepţiile vor avea în vedere ocuparea unor posturi didactice, didactice auxiliare şi nedidactice vacante sau temporar vacante precum şi a funcţiilor de conducere, vacante sau temporar vacante, din unităţile de învăţământ preuniversitar şi instituţiile de învăţământ superior de stat, în anul 2023. În ceea ce priveşte investiţiile din educaţie, în ultimele luni au fost lansate şase apeluri pentru depunerea de proiecte, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, pentru îmbunătăţirea infrastructurii educaţionale din România. Valoarea acestor apeluri depăşeşte 2 miliarde de euro, proiectele vizând reducerea abandonului şcolar, dotarea unităţilor de învăţământ cu mobilier, laboratoare de informatică şi ştiinţe, laboratoare inteligente, precum şi înfiinţarea de grădiniţe comunitare ori ludoteci, în cadrul serviciilor complementare, ori de noi şcoli, la standarde europene (şcoli verzi).

Guvernul va continua consultările cu sindicatele din educaţie urmând ca luni să aibă loc o nouă întâlnire.

La consultările cu sindicatele din educaţie, împreună cu premierul Nicolae Ciucă au mai participat preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, ministrul Educaţiei, Ligia Deca, ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, reprezentanţi ai Ministerului Muncii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici