Ciucă: Suntem deschişi să analizăm o cooperare România-Coreea de Sud-SUA pentru energia nucleară

Premierul Nicolae Ciucă, aflat în vizită la Seul, susţine că România este deschisă să analizeze posibilităţile unei cooperări între ţara noastră, Coreea de Sud şi SUA în domeniul energiei nucleare.

Urmărește
304 afișări
Imaginea articolului Ciucă: Suntem deschişi să analizăm o cooperare România-Coreea de Sud-SUA pentru energia nucleară

Sursa foto: Facebook/Nicolae Ionel Ciucă

Premierul a avut miercuri, la Seul, o întrevedere cu omologul său sud-coreean, Han Duck-soo, în contextul vizitei oficiale pe care o efectuează în Republica Coreea împreună cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, şi cu o delegaţie guvernamentală şi parlamentară.

„Consolidarea cooperării noastre bilaterale este cu atât mai semnificativă având în vedere contextul geopolitic şi economic marcat de provocări multiple, dar şi de oportunităţi importante. Este necesar să oferim un nou impuls pentru atingerea obiectivelor Parteneriatului nostru Strategic, singurul pe care România îl are cu o ţară asiatică. Sperăm să celebrăm în cursul anului viitor 15 ani de colaborare în cadrul Parteneriatului Strategic prin vizita în România a omologului meu sud-coreean, domnul prim-ministru Han Duck-soo, şi prin noi proiecte care să relanseze cooperarea noastră în plan politic, economic şi sectorial”, a afirmat premierul României.

O componentă importantă a discuţiilor a vizat colaborarea economică, în contextul în care volumul schimburilor comerciale a depăşit cifra de un miliard de dolari în anul 2021.

„Susţinem creşterea investiţiilor greenfield şi suntem foarte interesaţi de consolidarea cooperării în domeniile energiei verzi, a tehnologiilor digitale, precum şi a legăturile dintre IMM-urile din ţările noastre”, a adăugat Ciucă.

„Suntem deschişi să analizăm posibilităţile unei cooperări tripartite România-Republica Coreea-SUA în domeniul energiei nucleare şi încurajăm participarea investitorilor sud-coreeni la proiecte precum cel al reactoarelor modulare de mici dimensiuni (SMR) şi în investiţiile de la Cernavodă”, a mai spus premierul.

De asemenea, acesta a mulţumit omologului său pentru sprijinul acordat de Republica Coreea în ceea ce priveşte candidatura României la OCDE şi a menţionat că ţara noastră va miza în continuare pe acest sprijin.

„Astăzi am avut o întâlnire de lucru cu reprezentanţii K-EXIM Bank, la care au mai participat George Agafiţei, consilier de stat şi Cosmin Ghiţă, director general S.N. Nuclearelectrica S.A. Am discutat despre cooperare în vederea dezvoltării programului nuclear românesc, în construirea Unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă, dar şi în proiectul SMR-uri-lor. De asemenea, am transmis invitaţia de a se implica în proiectul retehnologizării Unităţii 1 de la Cernavodă şi a instalaţiei de detritiere, unde se va utiliza tehnologia dezvoltată la ICSI Râmnicu Vâlcea. Am primit semnale pozitive şi dorinţă de implicare în aceste investiţii importante. Am transmis că prin colaborare vom reuşi să întărim relaţiile bilaterale dintre cele două state”, a scris pe Facebook Virgil Popescu, ministrul Energiei.

Premierul Nicolae Ciucă efectuează în această săptămână o vizită oficială în Republica Coreea, împreună cu o delegaţie parlamentară condusă de preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, cu vicepremierul şi ministru al transporturilor Sorin Grindeanu, ministrul educaţiei, Ligia Deca, ministrul cercetării, inovării şi digitalizării, Sebastian Burduja, ministrul economiei, Florin Spătaru, ministrul energiei, Virgil Popescu, ministrul apărării naţionale, Angel Tâlvăr, şi directorul general al S.N Nuclearelectrica S.A., Cosmin Ghiţă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici