Ciucă: Va trebui, probabil, să trăim ani de zile cu o Rusie agresivă în proximitate

„Va trebui, probabil, să trăim ani de zile cu o Rusie agresivă în proximitate, iar faptul că suntem pe Flancul Estic al NATO ne obligă la vigilenţă mai mare pe termen mediu şi lung”, a spus, miercuri, Nicolae Ciucă, preşedintele Senatului, la la deschiderea BSDA 2024.

Urmărește
389 afișări
Imaginea articolului Ciucă: Va trebui, probabil, să trăim ani de zile cu o Rusie agresivă în proximitate

Ciucă: Va trebui, probabil, să trăim ani de zile cu o Rusie agresivă în proximitate

Preşedintele Senatului susţine că în toată Europa există o dezbatere extinsă despre regândirea paradigmei de securitate şi despre nevoia de a investi în apărare.

„Încă din 2015 România a înţeles că trebuie să fie nu doar un beneficiar, ci şi un furnizor de securitate în primul rând pentru sine şi apoi în regiune. Prin consensul tuturor actorilor politici, bugetul alocat apărării a crescut la 2% din PIB. Acest procent a crescut din nou la 2,5%. Este important ca o parte din aceste fonduri să fie utilizată inclusiv pentru restartarea industriei de apărare”, a spus Nicolae Ciucă.

El arată că România a avut o tradiţie pe zona industriei de apărare, pe care începe să o reia şi pe care o poate valorifica rapid.

„Recent s-au făcut paşi în direcţia bună, pe care i-am încurajat şi din postura de ministru al Apărării şi din cea de premier. Mă refer la parteneriate şi contracte importante pentru industria de apărare. România va avea cea mai mare fabrică de pulberi din Europa în judeţul Braşov. Ţara noastră va construi clădirea, iar Uniunea Europeană va finanţa dotarea fabricii de pulberi, vorbim de o investiţie de aproape 400 de milioane de euro. După 20 de ani de inactivitate, fabrica de armament din Reşiţa va produce, în scurt timp, obuze, în baza unui contract semnat de ROMARM cu o subsidiară din România a unei companii britanice. La începutul acestui an, centrul de întreţinere, reparaţii şi revizii pentru elicopterele S-70 Black Hawk din cadrul societăţii Aerostar S.A. Bacău a devenit operaţional. În parteneriat cu Aerostar, Lockheed Martin analizează deja oportunităţile de a integra la Bacău servicii de suport pentru alte produse. Nu în ultimul rând, salut anunţul companiei coreene Hanwha Aerospace care intenţionează să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa, cu scopul de a furniza maşini de luptă a infanteriei, în cadrul programelor de înzestrare, pentru a contribui la capacităţile de apărare ale Forţelor Armate Române şi la creşterea industriei locale de armament”, a declarat preşedintele Senatului.

El susţine că, în viitor, trebuie să investim în educaţia superioară pentru a creşte specialişti în producerea de tehnică militară şi să stimulăm importul de know-how prin parteneriatele pe care le dezvoltăm cu statele membre NATO.

El mai transmite că, pe termen lung, statul român trebuie să investească în capacităţi de producţie în domeniul militar sau cu dublă utilizare, pentru a întări capacitatea de rezilienţă a României în situaţii de criză, şi trebuie susţinute demersurile privind dezvoltarea cercetării şi consolidarea progreselor înregistrate la nivel european în cooperarea industrială în domeniul apărării şi domeniile conexe apărării, care pot contribui semnificativ la aceasta.

Nicolae Ciucă spune că România nu poate fi intimidată din punctul de vedere al securităţii.

„Suntem parte a celei mai mari alianţe militare defensive din lume, deci parte a unui sistem de descurajare foarte solid. Avem umbrela de securitate a NATO, dar trebuie să ne facem datoria cât mai bine ca parteneri ai Alianţei în anii care vin. Faptul că suntem pe Flancul Estic al NATO ne obligă la vigilenţă mai mare pe termen mediu şi lung. Va trebui - probabil - să trăim ani de zile cu o Rusie agresivă în proximitate. Vom trăi în continuare cu ameninţări hibride, care vor căuta să ne slăbească sau să ne reducă încrederea în forţele noastre şi în parteneriatele pe care le avem. Pentru a face faţă cu bine acestei provocări pe termen lung nu e suficient să investim doar în apărare, ci trebuie de asemenea să întărim democraţia românească. Radicalismul politic rămâne o problemă pentru România, fiindcă slăbeşte coeziunea socială. Vocile din România care atacă Uniunea Europeană, care-i atacă pe aliaţii noştri occidentali fac un serviciu Rusiei”, a mai spus Ciucă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici