CJ Dolj evaluează costurile organizării unui referendum pe tema reorganizării administrative

Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, a anunţat, vineri, că reprezentanţii instituţiei lucrează la estimarea costurilor pentru organizarea unui referendum pe tema reorganizării administrative, el apreciind că reorganizarea propusă de PDL ar putea afecta vieţile a mii de oameni.

Urmărește
12 afișări

"Am auzit despre o aşa-zisă revoltă a baronilor locali din PSD care i-au impus la un moment dat lui Năstase şi acum le impun lui Ponta şi lui Crin Antonescu punctul lor de vedere. Eu nu mă consider baron şi cred că modul în care se doreşte să se facă această reorganizare administrativă va afecta vieţile a mii de oameni”, a declarat Ion Prioteasa într-o conferinţă de presă.

El a spus că proiectul PDL de reorganizare administrativă vizează desfiinţarea consiliilor judeţene în condiţiile în care acestea au reuşit să accesesze 70-90 la sută din fondurile europene derulate prin Programul Operaţional Regional.

"Vorbim despre 32 de miliarde de euro care au venit în România şi care în această perioadă, până în anul 2013, ar fi trebuit să fie absorbiţi (…) Doamna Udrea se laudă cu 20 la sută, bani care au fost consumaţi de către POR şi în care contractele au fost făcute în proporţie de 70-90 la sută. Cine a făcut aceste programe? Exact eşalonul pe care Boc şi Băsescu vor să-l dea jos acum şi să dispară, adică consiliile judeţene. Numai în judeţul Dolj în ultimii ani au fost atraşi peste 350 de milioane de euro şi vorbesc doar de CJ Dolj, nu şi de cele 111 primării din judeţ", a afirmat Prioteasa, care este şi liderul PSD Dolj.

El a mai spus că legile în vigoare permit consiliilor judeţene să organizeze referendumuri pe tema reorganizării administrative a României.

"Legea ne îndreptăţeşte pe noi, CJ Dolj şi în mod special pe preşedintele CJ şi pe consilieri, în primul rând pe cei din PSD şi PNL, să se întrunească într-o şedinţă de CJ ordinară sau extraordinară şi să analizeze posibilitatea organizării unui referendum pe plan judeţean. În acest moment nici nu ne aruncăm să spunem că o să cheltuim banul contribuabilului în toate felurile şi că săptămâna viitoare vom organiza acest referendum”, a precizat preşedintele administraţiei doljene.

Prioteasa a apreciat însă că organizarea unui referendum judeţean poate fi pusă în discuţie numai după o eventuală asumare a Guvernului pe un astfel de proiect de reorganizare administrativă.

Întrebat din ce bani va fi organizat referendumul, preşedintele CJ Dolj a spus: “Referendumul nu poate fi organizat decât din bugetul CJ, care va trebui să fie modificat în acest sens. Chiar în această zi (vineri – n.r.), într-o şedinţă care a avut loc de dimineaţă cu întreg aparatul, am stabilit să se evalueze costurile având ca element de comparaţie ultimele alegeri parlamentare la nivelul judeţului Dolj şi astfel o să ştim o sumă aproximativă”.

Liderii USL au trimis adrese preşedinţilor PSD şi PNL de CJ pentru organizarea de referendumuri privind reorganizarea administrativă, întrebarea propusă de Ponta şi Antonescu fiind: "Sunteţi de acord cu intenţia preşedintelui României, Traian Băsescu, de a desfiinţa judeţul dumneavoastră?".

Purtătorul de cuvânt al departamentelor PSD, Olguţa Vasilescu, declara că preşedinţii de CJ din USL, precum şi consilierii din judeţele în care USL nu deţine majoritate vor începe procedurile legale pentru convocarea referendumurilor judeţene.

Preşedintele PSD, Victor Ponta, le-a solicitat, sâmbătă, aleşilor locali ai USL să ceară organizarea de referendumuri judeţene pentru ca populaţia să se pronunţe asupra desfiinţării actualelor judeţe, preconizată prin reorganizarea administrativă propusă de putere.

Premierul Emil Boc a declarat, marţi seară, la TVR 1, că organizarea unui referendum s-ar impune doar pentru modificări teritoriale în interiorul unui judeţ, dar nu şi pentru un proces general de reorganizare administrativă, aplicat la nivel naţional.

Secretarul general al PDL, deputatul Ioan Oltean, preciza că formula pe care actualii guvernanţi o propun este trecerea de la 41 de judeţe la opt, ceea ce se înscrie în parametrii europeni şi răspunde şi cerinţelor de absorbţie a fondurilor europene într-un ritm mult mai ridicat şi o valorificare mult mai eficientă a acestora. Întrebat care vor fi capitalele acestor opt judeţe, Oltean a răspuns că este vorba de Cluj-Napoca, Braşov, Timişoara, Craiova, Constanţa, Iaşi, Ploieşti şi Bucureşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici