CJ Mureş respinge organizarea referendumului pentru înfiinţarea regiunii Mureş-Covasna-Harghita

Consiliul Judeţean Mureş a respins, joi, proiectul iniţiat de consilierii UDMR de organizare a unui referendum local pentru înfiinţarea regiunii de dezvoltare Mureş-Covasna-Harghita, după o şedinţă la care au participat şi primari UDMR din judeţ şi la începutul căreia s-a intonat imnul naţional.

Urmărește
260 afișări
Imaginea articolului CJ Mureş respinge organizarea referendumului pentru înfiinţarea regiunii Mureş-Covasna-Harghita

CJ Mureş respinge organizarea referendumului pentru înfiinţarea regiunii Mureş-Covasna-Harghita

Consiliul Judeţean Mureş s-a întrunit, joi, într-o şedinţă extraordinară, principalul punct de pe ordinea de zi fiind legat de organizarea unui referendum pentru înfiinţarea regiunii de dezvoltare Mureş-Covasna-Harghita, cu centrul la Târgu Mureş, demers cerut de consilierii judeţeni UDMR, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Şedinţa, care a durat circa două ore, a fost tensionată. În cadrul acesteia, au fost prezenţi zeci de primari UDMR din judeţ, reprezentanţii Uniunii au cerut să ia cuvântul şi o serie de lideri din teritoriu, iar şeful CJ Mureş, Ciprian Dobre, a dispus intonarea imnului naţional, înainte de a începe.

Astfel, la şedinţă au luat cuvântul consilierii judeţeni UDMR Kelemen Marton - liderul de grup, Szasz Isolda, vicepreşedintele CJ Lokodi Edita Emoke, preşedintele UDMR Târgu Mureş, viceprimarul Peti Andras, primarii din Sovata, Peter Ferenc, şi Sângeorgiu de Pădure, Sofalvi Szabolcs. Ei au subliniat că doresc consultarea cetăţenilor privind înfiinţarea unei regiuni de dezvoltare, "nu de autonomie", şi că aceasta ar duce la o mai bună absorbţie a fondurilor europene în judeţ, în exerciţiul financiar european 2014-2020.

De cealaltă parte, consilierul judeţean Vasile Filimon (PDL) i-a acuzat pe reprezentanţii UDMR că îşi aduc aminte de judeţ doar în campania electorală, Vasile Boloş (PSD) a spus că obiectul referendumului excede atribuţiile CJ Mureş şi că USL va vota împotrivă, în timp ce Ioan Tuşnea (PPDD) a susţinut că ar fi nevoie de o amânare a acestei discuţii.

Secretarul judeţului, Paul Cosma, a atras atenţia că un referendum nu este "un sondaj de opinie" şi presupune alocarea de resurse bugetare, iar în final, preşedintele CJ Mureş, Ciprian Dobre, a spus că va vota împotrivă şi că un referendum poate fi organizat oricând de CJ, "cu condiţia utilităţii".

În final, s-a trecut la vot, iar plenul CJ Mureş a respins, cu 14 voturi "pentru", 19 "împotrivă" şi o abţinere, proiectul de organizare a unui referendum pentru înfiinţarea regiunii Mureş-Covasna-Harghita.

În CJ Mureş, UDMR are 13 consilieri, USL tot 13, plus preşedintele Ciprian Dobre, PDL - şase şi PPDD - doi.

În 14 octombrie, reprezentanţii UDMR au depus la registratura CJ Mureş liste cu aproape 40.000 de semnături de susţinere a organizării, în 8 decembrie, a unui referendumului pentru înfiinţarea regiunii Mureş-Covasna-Harghita, iniţiativa fiind respinsă, pentru că nu corespundea formularul, şi o altă iniţiativă în acelaşi sens, semnată de cei 13 consilieri judeţeni ai Uniunii, care a fost dezbătută joi.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a propus, în 25 septembrie, la Cluj, organizarea referendumurilor locale în şase judeţe din ţară, în 8 decembrie, pentru consultarea populaţiei cu privire la regionalizare.

Potrivit lui Kelemen, referendumurile locale pentru consultarea populaţiei cu privire la regionalizare vor avea loc în judeţele Harghita, Covasna, Mureş, Bihor, Sălaj şi Satu Mare.

În ceea ce priveşte cealaltă regiune, care să cuprindă judeţele Bihor, Sălaj şi Satu Mare, liderul UDMR a afirmat că propunerea este ca Oradea să fie centrul acesteia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici