Clarificările lui Nicuşor Dan privind organizarea referendumului

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a prezentat joi o serie de precizări referitoare la organizarea referendumului din Bucureşti. Dacă va fi aprobat de Consiliul General în şedinţa de luni, referendumul trebuie să aibă loc, potrivit legii şi Constituţiei, este una dintre concluziile lui Dan.

Urmărește
99 afișări
Imaginea articolului Clarificările lui Nicuşor Dan privind organizarea referendumului

Clarificările lui Nicuşor Dan privind organizarea referendumului

Explicaţiile au fost trimise pe Facebook.

„1.⁠ ⁠Dacă va fi aprobat de Consiliul General în şedinţa de luni, referendumul trebuie să aibă loc, potrivit legii şi Constituţiei.
2.⁠ ⁠Suveranitatea naţională aparţine poporului român care o exercită prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice şi corecte, precum şi prin referendum – articolul 2 din Constituţie şi legea 3/2000.
3.⁠ ⁠Pentru a facilita desfăşurarea referendumului în aceleaşi secţii de votare cu cele pentru alegerile prezidenţiale şi pentru limitarea costurilor, Guvernul trebuie să dea o reglementare, aşa cum a făcut-o în mai multe rânduri, de fiecare dată cu foarte puţin timp înainte de alegeri”, scrie în mesajul primarului Nicuşor Dan.

Edilul şef a prezentat câteva situaţii despre care susţine că sunt similare demersului său.

„Mai jos, situaţiile din trecut:
Referendumul naţional din anul 2009 iniţiat de preşedintele Traian Băsescu (cu tema Parlament unicameral şi Parlament cu maxim 300 de persoane) s-a desfăşurat în aceeaşi zi cu primul tur al alegerilor prezidenţiale (22 noiembrie 2009). OUG nr. 103 din 30 septembrie 2009 (prim-ministru Emil Boc), publicată în Monitorul Oficial nr. 656 din 2 octombrie 2009, introduce art. 15 indice 1 în Legea nr. 3/2000, pentru a facilita desfăşurarea referendumului naţional simultan cu alegerile generale, în cadrul aceloraşi secţii de votare, cu operaţiunile electorale îndeplinite de către aceleaşi birouri electorale.
Referendumul local din anul 2018 iniţiat de Consiliul Judeţean Olt pentru atribuirea denumirii Olt-Romanaţi judeţului Olt s-a desfăşurat în aceleaşi zile cu referendumul naţional de revizuire a Constituţiei iniţiat de Coaliţia pentru Familie (6-7 octombrie 2018). OUG nr. 86 din 18 septembrie 2018 (prim-ministru Viorica Dăncilă), publicată în Monitorul Oficial nr. 799 din 18 septembrie 2018, introduce art. 15 indice 2 în Legea nr. 3/2000, pentru a facilita desfăşurarea referendumului local simultan cu referendumul naţional, în cadrul aceloraşi secţii de votare, cu operaţiunile electorale îndeplinite de către aceleaşi birouri electorale.
Referendumul naţional din anul 2019 iniţiat de preşedintele Klaus Iohannis pe tema justiţiei s-a desfăşurat în aceeaşi zi cu alegerile pentru Parlamentul European (26 mai 2019). OUG nr. 29 din 8 mai 2019 (prim-ministru Viorica Dăncilă), publicată în Monitorul Oficial nr. 358 din 8 mai 2019, modifică art. 15 indice 1 din Legea nr. 3/2000, pentru a introduce clarificări legislative suplimentare în vederea facilitării desfăşurării referendumului naţional simultan cu alegerile generale.”

Referendumul ar putea fi organizat în acelaşi timp cu primul tur al alegerilor prezidenţiale.

Cele două întrebări la care Nicuşor Dan îi va invita pe bucureşteni să se pronunţe prin „DA” sau „NU” sunt următoarele:

1. Sunteţi de acord ca repartizarea impozitelor pe venit şi a taxelor şi impozitelor locale colectate de la bucureşteni între Primăria Municipiului Bucureşti şi Primăriile de Sector să fie aprobată de către Consiliul General al Municipiului Bucureşti?

2. Sunteţi de acord ca Primarul General al Municipiului Bucureşti să emită autorizaţiile de construire pe întreg teritoriul administrativ al oraşului?

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici