Claudiu Manda, despre protocolul secret SRI-PG din 2016, la 12 ore de la apariţia acestuia: Nu există la comisie/ Vicepreşedinte comisie: „Protocolul este cel puţin la fel de revoltător ca cel din 2009”

Claudiu Manda, şeful Comisiei de Control SRI, a afirmat, vineri, după ce a făcut verificări, că protocolul secret prezentat de Darius Vâlcov, între PG şi SRI, nu există la comisia parlamentară şi a cerut Serviciului să-i pună la dispoziţie atât protocolul, cât şi actul de denunţare. Vicepreşedintele Comisiei de control SRI, Marian Cucşa (ALDE), a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, că protocolul SRI-PG publicat de Darius Vâlcov este cel puţin la fel de revoltător precum cel din 2009 şi că e o noutate că au fost încheiate două protocoale în aceeaşi zi.

Urmărește
4667 afișări
Imaginea articolului Claudiu Manda, despre protocolul secret SRI-PG din 2016, la 12 ore de la apariţia acestuia: Nu există la comisie/ Vicepreşedinte comisie: „Protocolul este cel puţin la fel de revoltător ca cel din 2009”

Comisia SRI, despre protocolul secret SRI-PG, la 12 ore de la apariţia acestuia: Nu există la comisie/ „Protocolul este cel puţin la fel de revoltător ca cel din 2009”

”În legătură cu protocolul nr. 03656 din 7.12.2106 semnat între SRI şi Parchetul General am verificat şi acesta nu se află la comisie. Comisia a văzut actul de denunţare la departamentul juridic al SRI, însă astăzi am solicitat Serviciului să pună la dispoziţia Comisiei atât protocolul cât şi actul de denunţare”, a scris Claudiu Manda pe contul său de Facebook.

El l-a contrazis, joi seara, pe purtătorul de cuvânt al SRI, spunând că mai degrabă protocolul secret prezentat de Darius Vâlcov, între PG şi SRI, nu există la comisia parlamentară.

"Nu am văzut nici la Directia juridică, nici la comisie Am avut totuşi 65 de protocoale (...) Am văzut documentul de denunţare, nu ştiu dacă aici e şi protocolul de care aţi vorbit, iar la Direcţia Juridică am văzut şi cel dintre ICCJ şi SRI. Mai degraba cred că nu îl avem la comisie. Mâine verificăm", a declarat Claudiu Manda, şeful Comisiei de Control SRI, la Antena 3.

Purtătorul de cuvânt al SRI, Ovidiu Marincea, a spus că protocolul secret publicat de Darius Vâlcov nu a creat efecte, pentru că a fost denunţat la o lună după semnarea lui deoarece era inutil, subliniind că documentul se află la Comisia de control a SRI, precum şi o dovadă a denunţării lui.

„Acest protocol nu şi-a făcut efectul niciun moment, timp de o lună, până la denunţare. (...) A fost denunţat pentru că era caduc. Din cunoştinţele mele, da, există la Comisia de control a SRI toate protocoalele, inclusiv acest protocol. Nu ştiu să răspund la întrebarea de cine a fost iniţiat şi cum a fost iniţiat. (...) A fost denunţat prin decizia SRI, a directorului Hellvig”, a spus Ovidiu Marincea.

Vicepreşedinte Comisia SRI: Protocolul secret SRI-PG din 2016, la fel de revoltător ca cel din 2009

”Nu îmi amintesc să existe aşa ceva la noi la comisie. E o noutate şi pentru noi (ca cele două protocoale SRI-PG să fie semnate în aceeaşi zi, pe 7 decembrie 2016 - n.r.). Nu am mai întâlnit aşa ceva. Trebuie să vedem exact despre ce este vorba cu aceste protocoale, care a fost intenţia, de ce s-a făcut... M-am uitat puţin şi pe conţinutul lui şi e, din punctul meu de vedere, cel puţin la fel de revoltător ca cel din 2009”, a declarat vicepreşedintele Comisiei de control SRI, Marian Cucşa (ALDE).

El a mai spus că, personal, este împotriva existenţei unor astfel de protocoale.

”Nu e în regulă deloc. Sunt împotriva protocoalelor. Categoric! Nu ar trebui să existe protocoale secrete. Avem bază legală. Dacă trebuie îmbunătăţită baza legală, o îmbunătăţim. Să se lucreze în baza legii, nu în baza unor protocoale secrete, ascunse sau cum se mai numesc ele”, a mai spus Cucşa.

Claudiu Manda, şeful Comisiei de Control SRI, a afirmat, vineri, după ce a făcut verificări, că protocolul secret prezentat de Darius Vâlcov, între PG şi SRI, nu există la comisia parlamentară şi a cerut Serviciului să-i pună la dispoziţie atât protocolul, cât şi actul de denunţare.

Consilierul premierului Darius Vâlcov a făcut publică o altă variantă a protocolului semnat între SRI şi Parchetul General, în anul 2016, în preajma alegerilor, acesta având mai multe prevederi decât cel care apare pe site-ul Ministerului Public.

Protocolul făcut public de Darius Vâlcov este încheiat între SRI şi Parchetul General şi are 27 de puncte. Are ca dată de înregistrare decembrie 2016, dar este diferit de cel nesecret care apare pe site-ul ministerului Public.

"Vad ca se dezbate intens asa zisul protocol semnat de Procurorul General cel oripilat de existenta protocoalelor si domnul Hellvig, cel care “modernizeaza” Serviciul de Informatii.... Eu va propun sa nu mergeti dupa fenta! Ia sa vedeti ce mi-a lasat mie cineva pe prag...azi dimineata! BOMBAAA!!!
P.S.: se poate ca si oamenii decenti din interiorul sistemului sa se fi saturat de aceste mizerii?! Multumesc, anonimule!
P.S.2: ne-au luat de prosti! Au facut spectacol desecretizand protocolul din 2009 care era deja abrogat!", scrie Darius Vâlcov, pe Facebook.

Potrivit documentului, la Obiectivul cooperării, se arată că valorificarea informaţiilor referitoare la săvârşirea infracţiunilor prevăzute de legislaţia în vigoare. “Promovarea şi asigurarea comunicării permanente şi eficiente între Serviciu, prin structurile sale (centrale şi teritoriale) şi Parchet, respective structurile acestora (centrale şi teritoriale)”, se arată în protocol.

Documentul menţionează asigurarea schimbului de informaţii prin canale permanente de comunicare la toate nivelurile. “În situaţii excepţionale, pentru valorificarea unor oportunităţi operative, schimbul de informaţii , se va face la nivel de execuşie, cu încunoştinţarea, de îndată, a celor abilitaţi”, se arată în document.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici