- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (23.04.2018, 16:07)
- Ana Petrescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Claudiu Manda: Mergem marţi la sediul SRI ca să aflăm detalii despre notele Serviciului către ANI
Preşedintele Comisiei de control al SRI, Claudiu Manda, a declarat, pentru MEDIAFAX, că membrii forului legislativ vor merge, marţi, la ora 13.00, la sediul central al SRI pentru a afla detalii despre notele trimise de Serviciului Român de Informaţii către ANI, când era preşedinte Horia Georgescu.
Urmărește
269 afișări
Claudiu Manda: Mergem marţi la sediul SRI ca să aflăm detalii despre notele Serviciului către ANI
Declaraţia vine în contextul în care în urma vizitei de marţea trecută a comisiei la direcţia juridică a SRI aceasta a aflat că niciuna dintre notele trimise de SRI către ANI nu a trecut, în prealabil, pe la acest departament al Serviciului Român de Informaţii.
"Mâine (marţi, 24 aprilie – n.r.), la ora 13.00 mergem în control la sediul central al SRI, la direcţia de analiză. Interesant e următorul lucru: noi la direcţia juridică am întrebat cum plecau sesizările Serviciului către ANI, iar direcţia juridică ne-a spus că n-a trecut nimic pe la ei. «Dar pe unde treceau şi ce făceau?». «Erau la direcţia de analize», au răspuns. Astfel, mergem la direcţia de analize ca să vedem", a afirmat Manda, pentru agenţia de presă MEDIAFAX.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Marcel Ciolacu rămâne Premierul României
-
Moşteanu: USR nu va vota guvernul Ciolacu 2
-
Promisiuni: Guvernul Ciolacu 2 vrea să majoreze contribuţia la Pilonul II de pensii private de la 4,75% la 6% în patru ani şi să majoreze suma deductibilă pentru Pilonul III
-
Ciolacu, după ce a fost desemnat premier: Românii au nevoie de stabilitate
Preşedintele Comisiei de control al SRI, Claudiu Manda, a declarat, în urma vizitei de marţea trecută a membrilor forului legislativ la sediul SRI, că niciuna dintre notele trimise de Serviciu către Agenţia Naţională de Integritate nu a trecut niciodată pe la direcţia juridică din cadrul SRI.
Membrii Comisiei de control al SRI au efectuat pe 17 aprilie o vizită la direcţia juridică a sediului central al SRI pentru a obţine clarificări despre modul de aplicare al protocoalele Serviciului cu alte instituţii din Justiţie.
Horia Georgescu, fost şef ANI, a fost audiat, pe 12 aprilie, timp de patru ore în Comisia de Control a SRI, acesta declarând că a avut o relaţie personală apropiată cu fostul director SRI, George Maior, însă această se pare că a fost “doar din punctual lui de vedere”.
Horia Georgescu, fost şef al Agenţiei Naţionale de Integritate, a declarat, în Comisia de Control SRI, că a discutat cu George Maior, şef SRI la acea vreme, despre dosarele care ajungeau la ANI, printre acestea fiind şi cele ale lui Klaus Iohannis şi Eduard Hellvig.
"Nota legată de Klaus Iohannis care vizat fapte de incompatibilitate din anul 2009-2010, apoi dosarul a mers în instanţă la Curtea din Alba Iulia, apoi la ICCJ. Georgescu a fost întrebat dacă a avut discuţii cu Maior legat de dosarele din competenţa ANI. Răspunsul a fost da. Dacă a avut discuţii când deja dosarele erau în instanţă, Răspunsul a fost da. Nu existau discuţii despe primari, consilieri locali. Interesant este că, în cazul primarului municipiului Sibiu de la vremea respectivă, a făcut o excepţie în dialogul acesta", a declarat Claudiu Manda, despre relatarea lui Horia Gerogescu, în Comisia de Control SRI.
"Ne-a spus că pe 19 sept 2014 a avut ultima discuţie despre dosarul domnului Iohannis. Acest lucru o să-l verificăm la comisie, pentru că a fost un apel făcut pe telefon operativ de la SRI şi telefon operativ de la ANI. A fost ultima discuţie pe această temă. A fost întrebat dacă i s-a cerut să solicite urgentarea de termen la instanţă. Dl Georgescu a spus nu confirm, nu infirm", a mai spus Manda.
Cât priveşte dosarul de incompatibilitate al actualului şef al SRI, Eduard Hellvig, preşedintele Comisiei de Control SRI a spus: "În octombrie 2012 a primit nota despre ministrul Dezvoltării, Eduard Hellvig, iar decizia a fost în noiembrie 2012, la începutul campaniei electorale. ANI, parcurgând sesizarea respectivă a stabilit la aceeaşi dată şi incompatibilitate pentru Dan Mihalache. Întrebat dacă a avut discuţii cu domnul Maior despre cele două cazuri, răspunsul a fost da. Întrebat dacă au fost discuţii cât erau dosarele în instanţă, răspunsul a fost da".
Întrebat, după audieri, dacă sesizările care vizau politicieni i-au ridicat semne de întrebare, Horia Georgescu a afirmat că atunci le-a considerat coincidenţe.m remarcat la momentul respectiv anumite coincidenţe. Azi îmi pun cu siguranţă mai multe semne de întrebare şi consider că trebuia să trec asta printr-un filtru mai critic şi să mă gândesc mai profund asupra momentelor în care au fost formulate anumite sesizări. Trebuie fiecare să îşi asume ce a făcut şi dacă au existat interese personale ale celor care au generat acele sesizări să se explice", a conchis Horia Georgescu.
Citește pe alephnews.ro: Ciprian Șerban, de la PSD, este șeful Camerei Deputaților. Ilie Bolojan, de la PNL, a fost votat Președinte al Senatului
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Viorica Dăncilă merge în Israel, după ce Guvernul a adoptat memorandumul legat de mutarea ambasadei de laTel Aviv la Ierusalim - surse
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe