Clotilde Armand: Sectorul 1 nu mai este cel mai bogat sector din Capitală

Primarul Clotilde Armand susţine că Sectoul 1 nu mai este cel mai bogat sector din Capitală. Ea susţine că acest lucru s-a întâmplat după ce din 2021, Legea bugetului a prevăzut o schimbare a distribuţiei banilor din impozitul pe venit.

Urmărește
5865 afișări
Imaginea articolului Clotilde Armand: Sectorul 1 nu mai este cel mai bogat sector din Capitală

Clotilde Armand: Sectorul 1 nu mai este cel mai bogat sector din Capitală

„Sectorul 1 nu mai este cel mai bogat sector din Capitală. Principala sursă de venit pentru administraţiile locale o reprezintă impozitul pe venit de la persoanele fizice, adică acea contribuţie de 10% de pe fluturaşul de salariu. De exemplu, veniturile Sectorului 1 pentru anul 2021 sunt de 1088 milioane de lei, din care 518 milioane de lei (adică jumătate) este cota din impozitul pe venit. De ce e doar o cotă din impozitul pe venit? Pentru că doar o parte din acest venit se întoarce la nivelul sectoarelor”, susţine Clotilde Armand.

Conform acesteia, până la aprobarea bugetului pe anul 2021, impozitul pe venit se distribuia astfel la nivel de Bucureşti: 20% se întorcea la sectorul care a generat acel impozit pe venit, 44.5% era repartizat către Primăria Municipiului Bucureşti, 7% către Direcţia Generală a Finanţelor Publice a Municipiului Bucureşti pentru echilibrarea bugetelor locale ale sectoarelor, iar 28.5% rămânea la bugetul de stat.

„Astfel, se urmărea o logică liberală prin care sectoarele care încurajează cel mai mult investitorii şi firmele să creeze locuri de muncă. Ca idee, Sectorul 1 generează aproximativ 35% din impozitul pe venit la nivel de Bucureşti pe când Sectorul 3 are o contribuţie de doar 13%”, spune primarul.

Clotilde Armand susţine că Legea bugetului pentru anul 2021 a inclus o schimbare a distribuţiei banilor din impozitul pe venit astfel: 50% repartizat către Primăria Municipiului Bucureşti, 50% către Direcţia Generală a Finanţelor Publice a Municipiului Bucureşti pentru echilibrarea bugetelor locale ale sectoarelor.

„Algoritmul prevede că DGFPMB distribuie mai întâi câte 1150 lei/locuitor/an către fiecare sector, iar suma rămasă este distribuită în funcţie de contribuţia fiecărui sector. Astfel, sectoarele 3, 5 şi 6 efectiv şi-au dublat cota din impozitul pe venit”, mai spune Clotilde Armand.

Conform acesteia, Guvernul ar trebui să găsească „o cale mai corectă de alocare a acestor bani”, care să ţină cont de mai multe criterii, printre care performanţa economică, suprafaţa de întreţinut, numărul de locuitori şi gradul de alocare a resurselor din bugetul local pentru întreţinerea şi dezvoltarea şcolilor, spitalelor, parcurilor, etc., de care beneficiază şi locuitori din celelalte sectoare.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici