Cluj: Protest al unor tineri liberali faţă de situaţia Institutului Inimii şi a Spitalului din Mociu

Mai mulţi membri ai organizaţiei de tineret a PNL Cluj şi deputatul Horea Uioreanu protestează, duminică, în faţa sediului PDL Cluj, faţă de situaţia Institutului Inimii "Niculae Stăncioiu" şi a Spitalului din Mociu, ei cerând demisia ministrului Sănătăţii, Cseke Attila.

14 afișări

Protestatarii - zece membri ai organizaţiei de tineret a PNL Cluj - s-au adunat, duminică după-amiază, pe Bulevardul Eroilor din Cluj-Napoca, în faţa sediului PDL, având pancarte pe care scrie "Clujul are suflet, Emil Boc nu. Sute de copii sunt condamnaţi la moarte. Guvernul PDL nu alocă bani pentru operaţiile Institutului Inimii. Vieţile copiilor trebuie salvate" şi "Demisia, Cseke Attila! Realizările ministrului UDMR al Sănătăţii: spitale închise, posturi blocate. Mii de oameni mor cu zile din lipsa tratamentului", transmite corespondentul MEDIAFAX.

Ei au împărţit fluturaşi trecătorilor, în care au prezentat situaţia din cele două unităţi medicale.

Deputatul Horea Uioreanu, care participă şi el la acţiune, a declarat că protestul este îndreptat împotriva politicii Guvernului Boc în domeniul sănătăţii.

"Scopul protestului este de a trage un semnal de alarmă faţă de situaţia din sănătate în judeţul Cluj, unde sunt probleme cu Institutul Inimii, care nu mai dispune de fonduri pentru operaţii, şi Spitalul din Mociu, care deserveşte 22.000 de persoane şi care va fi transformat în azil de bătrâni. Protestăm faţă de politica Guvernului Boc vis-a-vis de sănătatea din România", a spus Uioreanu.

Preşedintele Tineretului Naţional Liberal (TNL) Cluj-Napoca, Ioan Bâldea, a declarat, la rândul său, că tinerii liberali susţin finanţarea pe termen lung a Institutului Inimii, care ar avea nevoie de circa 3 milioane de euro pe an pentru operaţii.

"Dorim rezolvarea problemei finanţării Institutului Inimii din Cluj-Napoca pe termen lung, pentru a nu mai exista astfel de sincope, care pun în pericol viaţa unor copii şi adulţi care nu pot fi operaţi. Institutul ar avea nevoie de circa 3 milioane de euro pe an pentru operaţii şi pentru a-şi desfăşura activitatea în bune condiţii. Nu se poate ca Guvernul şi Ministerul Sănătăţii să se joace cu vieţile oamenilor", a spus Bâldea.

El a afirmat că la Institutul Inimii "Niculae Stăncioiu" s-au realizat, în anii anteriori, câte 600 de operaţii, iar în acest an sunt alocaţi bani doar pentru 200 de operaţii, atât la adulţi, cât şi la copii.

Protestul se va încheia la ora 14.30.

Institutul Inimii din Cluj-Napoca a sistat, în 15 martie, operaţiile pe cord din cauza lipsei banilor, intervenţiile chirurgicale fiind reluate două zile mai târziu, după ce conducerea instituţiei a reuşit să găsească sumele necesare pentru următoarele două luni.

Pe de altă parte, peste 300 de persoane au protestat, marţi, în curtea spitalului din comuna Mociu, faţă de decizia Ministerului Sănătăţii de transformare a instituţiei în azil de bătrâni.

Primarul, viceprimarul şi şapte consilieri din Mociu şi-au scris demisiile din funcţii, în semn de protest faţă de intenţia de transformare a spitalului în azil. Aceştia au spus că demisiile vor intra în vigoare dacă nu se va reuşi evitarea transformării spitalului în azil.

O delegaţie a Primăriei Mociu va avea, marţi, o întrevedere cu ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, căruia i se va cere să accepte transformarea spitalului în secţie exterioară a Spitalului Clinic de Recuperare Cluj-Napoca.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici