Potrivit unui comunicat de presă al europarlamentarului PDL, România a făcut în ultima perioadă progrese în ceea ce priveşte gradul de absorbţie a fondurilor europene, dar că pentru atragerea tuturor fondurile este nevoie de eforturi substanţiale şi de găsirea unei strategii eficiente, mai ales în contextul în care economia ţării este dependentă de aceste fonduri.
„În acest context şi în situaţia în care se discută ca în următorul cadru financiar fondurile europene să fie cuprinse sub acelaşi cadru strategic, apariţia unui nou minister care să centralizeze instrumentele financiare comunitare este bine văzută la Bruxelles”, susţine europarlamentarul PDL.
El a adăugat că în UE există state membre care dispun de un asemenea minister responsabil cu gestionarea fondurilor comunitare, iar rezultatele obţinute în aceste state sunt remarcabile, exemplificând cu Polonia, care prezintă o rată foarte ridicată a absorbţiei sau Spania care în perioada trecută de programare a absorbit absolut toate fondurile puse la dispoziţie de Uniunea Europeană.
„Ultimele state care au aderat la UE se confruntă cu dificultăţi în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor însă consider că România poate reuşi să atragă tot ce i-a fost pus la dispoziţie până în 2013, cu condiţia să realizeze această reformă instituţională. Este nevoie de o nouă unitate administrativă, cu statut juridic puternic şi care să fie recunoscută la Bruxelles, formată din personal stabil şi bine calificat, care să lucreze împreună cu experţi ai Comisiei Europene şi ai firmelor de specialitate recunoscute pe plan naţional şi european”, arată Petru Luhan, membru al Comisiei pentru Dezvoltare Regională a Parlamentului European.
El subliniază că UE continuă să simplifice şi să modernizeze normele şi procedurile de alocare a fondurilor şi consideră că este necesar ca şi la nivel naţional să se realizeze acest lucru.
„Această simplificare va contribui la creşterea ratei de absorbţie şi la scurtarea termenelor de plată”, mai susţine Petru Luhan.
CE a precizat, marţi, la solicitarea MEDIAFAX, că salută orice iniţiativă de îmbunătăţire a absorbţiei fondurilor regionale şi de îmbunătăţire a coordonării în domeniu.
„Noi am salutat orice iniţiativă de îmbunătăţire a absorbţiei fondurilor regionale şi de îmbunătăţire a coordonării acestora”, a declarat pentru MEDIAFAX Ton Van Lierop, purtător de cuvânt al CE.
Potrivit unor oficiali europeni, acest subiect a fost adus la cunoştinţa premierului Boc în discuţii purtate cu acesta. Ideea unui minister nu a fost explicit formulată, fiind folosită expresia „orice iniţiativă”. S-a luat însă în calcul faptul că în alte ţări, unde au fost înfiinţate ministere de specialitate, s-a constatat o îmbunătăţire a ratei de absorbţie a fondurilor.
Surse UE au declarat anterior, pentru MEDIAFAX, că CE doreşte desemnarea unui responsabil politic pentru gestionarea pe orizontală a problematicii fondurilor europene, iar acest responsabil politic nu ar prelua autorităţile de management de la ministere dar ar gestiona aspecte precum licitaţiile.
„Comisia Europeană a cerut explicit de mai multă vreme, de foarte mult timp, autorităţilor române desemnarea unei persoane cu rang de ministru care să gestioneze pe orizontală problematica fondurilor europene”, au declarat sursele citate.
Potrivit acestora, formula concretă prin care se va realiza acest lucru va rămâne la latitudinea autorităţilor române.
Prim-vicepreşedintele PDL Sorin Frunzăverde a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, că în şedinţa coaliţiei a avut loc o discuţie privind posibilitatea înfiinţării unui minister al afacerilor europene, dar că nu s-a luat nicio decizie.
„A fost o discuţie pe care şi premierul Emil Boc a avut-o la Bruxelles în legătură cu posibilitatea de a înfiinţa un minister al afacerilor europene. A fost o discuţie privind posibilitatea înfiinţării unui asemenea minister, dar nu s-a luat nicio hotărâre (în coaliţie – n.r.)”, a declarat Sorin Frunzăverde.