Primarul municipiului Hunedoara, liberalul Ovidiu Marius Hada, a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie într-un alt caz de achiziţii publice nelegale, însă el susţine că nu i-a fost comunicat în scris demersul procurorilor şi că a aflat din presă că este trimis în judecată pentru a doua oară, transmite corespondentul MEDIAFAX.
„Nu am nicio vină! Dosarul de care pomeniţi probabil este disjuns din celălalt, aşa că sunt nevoit să mă apăr din nou şi să precizez că nu am nicio legătură cu vreunul dintre acţionarii firmei de care se pomeneşte. Un fost angajat al Primăriei, Ioan Ţiplea, fost inspector de specialitate la Compartimentul Achiziţii Publice, a căzut la înţelegere cu procurorul şi a dat o declaraţie prin care susţine că el controla firma respectivă. Eu nu am ştiu de acest lucru şi mai ales nu am luat niciun leu din suma despre care se vorbeşte că ar fi prejudiciu. Dacă Ţiplea a controlat firma, dar «din umbră», fără să apară acţionar pe hârtie, de unde să ştiu că banii ajung la el? Eu am semnat efectuarea de plăţi în baza unor rapoarte făcute de servicii din cadrul Primăriei. Pentru fiecare echiziţie există raport de necesitate şi mai multe semnături de la departamentele de control din Primărie. De unde să ştiu că nu pot avea încredere?”, a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX, primarul municipiului Hunedoara.
Hada a susţinut că nu are nicio legătură de rudenie cu viceprimarul Dan Robert sau cu Ioan Ţiplea.
„Se poate dovedi că nu sunt rude cu mine şi nu avem legături de genul fini-naşi. E uşor de verificat, mai ales la Biserica Ortodoxă, unde sunt declaraţi naşii de cununie”, a adăugat Hada.
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Alba Iulia au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor Ovidiu Marius Hada, primarul municipiului Hunedoara, pentru trei infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, cinci infracţiuni de complicitate la infracţiunile de conflict de interese; Nicolae Robert Dan – viceprimar al municipiului Hunedoara, pentru două infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, cinci infracţiuni de complicitate la infracţiunile de conflict de interese; Daniela Arieta Căpâlnă – şef serviciu buget, finanţe, contabilitate în cadrul Primăriei Hunedoara, pentru cinci infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, cinci infracţiuni de complicitate la infracţiunile de conflict de interese; Ioan Ţiplea – inspector de specialitate la Compartimentul Achiziţii Publice din cadrul Primăriei Hunedoara , pentru cinci infracţiuni de conflict de interese şi cinci infracţiuni de complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial.
În cursul anului 2009, Primăria Hunedoara a încheiat cinci contracte de achiziţii publice (în principal, servicii de consultanţă şi închiriere de utilaje) de la SC Aris Mondo Consulting SRL, firmă controlată de către inculpatul Ţiplea Ioan, afirmă DNA.
Aceste contracte de achiziţii publice au fost încheiate nelegal în perioada aprilie – iunie 2009, sub coordonarea inculpaţilor Hada Ovidiu Marius şi Dan Nicolae Robert, primarul, respectiv viceprimarul municipiului Hunedoara, şi al Danielei Arieta Căpâlnă, şefa serviciului financiar-contabilitate. Valoarea totală a contractelor este de 171.212, 36 lei (aproximativ 40.764 de euro).
În condiţiile în care a dobândit şi calitatea de coordonator al Compartimentului achiziţii publice din cadrul Primăriei, funcţie direct subordonată primarului, Ţiplea Ioan s-a ocupat personal de redactarea documentelor de achiziţii publice. Înţelegerea dintre inculpaţi a avut la bază atât un interes financiar, cât şi relaţiile personale (naşi de cununie) dintre primar, viceprimar şi Ţiplea Ioan.
Firma beneficiară a contractelor nu avea personal specializat angajat pentru efectuarea de consultanţă tehnică şi economică şi nici nu deţinea utilaje pentru închiriere.
În plus, la scurt timp, aceiaşi funcţionari publici au aprobat, de asemenea în mod nelegal, plata sumei precizate către SC Aris Mondo Consulting SRL.
Consiliul Local Hunedoara, printr-o adresă semnată de inculpatul Hada Ovidiu Marius, a comunicat Direcţiei Naţionale Anticorupţie că proiectul de hotărâre de Consiliu Local referitor la aprobarea constituirii ca parte civilă în acest dosar penal nu a întrunit cvorumul necesar în vederea adoptării.
În vederea confiscării, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unui imobil – casă de locuit aparţinând inculpatului Dan Nicolae Robert.
Dosarul a fost înaintat spre judecare la Curtea de Apel Alba Iulia.
Cei patru inculpaţi au mai fost trimişi în judecată de procurorii Serviciului Alba Iulia al DNA pentru fapte similare.