CNS a amânat decizia legată de interzicerea accesului foştilor activişti PCR în conducerea sa

Cei aproape 150 de membri ai Adunării Generale a CNS au amânat decizia legată de interzicerea accesului foştilor activişti PCR în conducere, întrucât proiectul se referea şi la foştii şefi ai unor instituţii din perioada comunistă, o parte susţinând că aceştia nu au fost neapărat activişti.

Urmărește
4 afișări

Adunarea Generală a Consiliului Naţional Secuiesc (CNS), reunită, vineri, la Târgu Mureş, a decis, după mai mult de o oră de discuţii, să amâne luarea unei hotărâri privind interzicerea accesului foştilor activişti PCR în conducerea consiliului, transmite corespondentul MEDIAFAX.

O parte dintre cei prezenţi au susţinut că nu este corect ca foştii şefi ai unor instituţii din perioada comunistă, al căror acces în CNS ar fi urmat să fie interzis, să fie consideraţi activişti ai Partidului Comunist Român, în timp ce alţii au afirmat că ocuparea unor funcţii de conducere în cadrul întreprinderilor de stat, în regimul comunist, atrăgea şi calitatea de membru al PCR.

Astfel, cei circa 150 de membri ai Adunării Generale a Consiliului Naţional Secuiesc au adoptat preambulul documentului, care prevede că "pentru CNS este important ca liderii şi reprezentanţii să fie curaţi din punct de vedere moral şi politic, iar în trecutul lor să nu existe legături dubioase în urma cărora deciziile personale să fie influenţate de acest trecut" şi primul punct al hotărârii, potrivit căruia nu pot fi membri în conducerea consiliului "cei care au colaborat cu organele de securitate şi serviciile secrete sau au fost angajaţi ai acestora".

Adunarea Generală a Consiliului Naţional Secuiesc a decis că restul documentului va fi reformulat de comisia de specialitate a CNS.

Preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc (CNS), Izsak Balazs, declara, în luna mai, într-o conferinţă de presă, că organizaţia vrea să interzică accesul foştilor activişti PCR şi al colaboratorilor Securităţii în conducerea sa.

Potrivit proiectului, pentru cei 15 membri ai Comisiei Permanente a CNS urma să existe, după aprobarea acestei hotărâri, decizii din partea Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) că nu au colaborat cu Securitatea, iar pentru preşedinţii şi vicepreşedinţii organizaţiei - dovezi că nu au fost activişti PCR, adică să nu fi avut funcţii şi să nu fi fost plătiţi de comunişti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici