CNS către UDMR: Nu adoptaţi nicio hotărâre care afectează negativ comunitatea noastră naţională

Preşedintele CNS, Izsak Balazs, a adresat liderilor UDMR, reuniţi sâmbătă într-o şedinţă a Consiliului Reprezentanţilor Unionali (CRU), la Târgu Mureş, o scrisoare deschisă în care îi roagă să nu adopte nicio hotărâre care poate afecta negativ "comunitatea naţională" din secuime.

Urmărește
147 afișări
Imaginea articolului CNS către UDMR: Nu adoptaţi nicio hotărâre care afectează negativ comunitatea noastră naţională

CNS către UDMR: Nu adoptaţi nicio hotărâre care afectează negativ comunitatea noastră naţională (Imagine: Kiss Edit/Mediafax Foto)

Potrivit scrisorii deschise a preşedintelui CNS, Izsak Balazs, trimisă liderilor UDMR, Guvernul se pregăteşte să adopte un proiect de reorganizare administrativă care este contrar angajamentelor internaţionale asumate de România şi reprezintă o provocare de scară istorică pentru întreaga comunitate maghiară.

În scrisoarea deschisă, intitulată "Reforma administrativă a României trebuie fundamentată pe solidaritatea colectivităţilor locale", preşedintele CNS le cere liderilor UDMR să nu adopte nicio hotărâre care poate afecta negativ "comunitatea naţională" din secuime.

"Pe tot parcursul istoriei sale secuimea avea propriile sale unităţi administrative, care nu au fost desfiinţate nici măcar de reforma administartivă din 1968, ce modifica delimitările administrative în defavoarea populaţiei maghiare autohtone majoritare din regiune. Accesarea fondurilor unionale este doar pretextul planului actual de regionalizare, adevăratul motiv fiind încadrarea într-o unitate administrativă unde, ajungând în minoritate, nu va mai avea un cuvânt în deciziile privind propria sa viaţă comunitară. În numele CNS, vă rog să nu adoptaţi nicio hotărâre care afectează negativ comunitatea noastră naţională", afirmă acesta.

Izsak Balazs aminteşte, în acest sens, hotărârea adoptată în 5 septembrie 2009 de Adunarea Aleşilor Locali, care afirmă că "Ţinutul Secuiesc este indivizibil şi nu poate fi înglobat într-o altă unitate teritorial-administrativă", iar viitorul acestei regiuni "nu poate fi imaginat altfel, decât ca o unitate administrativ-teritorială de sine stătătoare, cu prerogative sporite, situată între limitele sale regionale fireşti, formate în cursul istoriei".

Totodată, hotărârea arată că la reîmpărţirea administrativ-teritorială a României trebuie avut în vedere "principiul european conform căruia o regiune nu se marchează, ci se recunoaşte".

"Trebuie iniţiată fără întârziere asocierea benevolă a autorităţilor locale secuieşti, ca prin aceasta să fie fundamentată regiunea Ţinutul Secuiesc, ca şi regiune administrativă de sine stătătoare. Indiferent cu ce ne ameninţă puterea centrală, de la aceste principii nu se poate abate pentru niciun compromis", se afirmă în scrisoarea deschisă a CNS.

Liderii UDMR s-au reunit, sâmbătă, într-o şedinţă a Consiliului Reprezentanţilor Unionali la Târgu Mureş, pentru a-şi alege noua structură a CRU. Şedinţa a debutat cu alegerea noului preşedinte al CRU, singurul candidat pentru această funcţie fiind actualul preşedinte, Biro Rozalia.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, declara, vineri, la Târgu Mureş, după circa patru ore de discuţii cu liderii organizaţiilor teritoriale ale Uniunii, că majoritatea colegilor săi au susţinut amânarea reformei administrative.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici