- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CNSAS: CC s-a referit la constituţionalitatea unor prevederi în legătură cu care nu a fost sesizată
Colegiul CNSAS susţine că decizia Curţii Constituţionale privind Legea 187/1999 s-a referit la constituţionalitatea unor prevederi în legătură cu care instanţa nu a fost sesizată şi că această hotărâre contravine unei pronunţări anterioare a Curţii.
Într-un comunicat de presă al CNSAS, remis, joi, MEDIAFAX, se face observaţia că decizia menţionată în comunicatul Biroului de presă al Curţii Constituţionale s-a pronunţat asupra unor prevederi din Legea 187/1999 în legătură cu care nu a fost învestită să se pronunţe.
"Mai exact, comunicatul precizează că «dispoziţiile legii, precum şi cele ale art. II şi art. V din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 16/2006 sunt neconstituţionale». În schimb, Încheierea de Şedinţă de la 19.06.2007 a Curţii de Apel Bucureşti a dispus exclusiv sesizarea Curţii Constituţionale în legătură cu art. 7 alin. 2, art. 8, art. 9 alin. 1, art. 11, art. 14 alin. 1 şi 2, art. 15 alin. 5 şi art. 16 alin. 1 şi 3 din Legea nr. 187/1999", arată Colegiul CNSAS.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Aceeaşi încheiere a respins ca inadmisibilă excepţia de neconstituţionalitate şi nu a sesizat Curtea Constituţională cu privire la mai multe articole atacate, inclusiv cu privire la articolele II şi V din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 16/2006, mai susţine CNSAS, precizând că aceste din urmă prevederi nu aveau legătură cu soluţionarea cauzei şi, pe cale de consecinţă, nu puteau face obiectul excepţiei de neconstituţionalitate.
"Prin urmare, din comunicatul de presă, rezultă că decizia s-a referit la constituţionalitatea unor prevederi, în legătură cu care Curtea Constituţională nu a fost sesizată", conchide Colegiul CNSAS.
În plus, acesta susţine că decizia contravine unei pronunţări anterioare a Curţii Constituţionale, respectiv decizia 218/2007, prin care s-a constatat că "Legea nr. 187/1999 nu instituie /…/ vreo formă de răspundere juridică /…/ ea nefăcând decât să stabilească tipurile de activităţi şi categoriile de persoane referitoare la care opinia publică are dreptul de a obţine informaţii prin intermediul procedurii reglementate de lege".
Pe cale de consecinţă, deciziile Colegiului CNSAS nu au caracterul de sentinţă şi nu impun sancţiuni juridice pentru persoanele la care se referă, continuă Colegiul CNSAS.
Acesta explică, totodată, că, admiţând excepţia ridicată şi achiesând la susţinerea potrivit căreia actele Colegiului ar îmbrăca forma unor sentinţe judecătoreşti, Curtea nu face altceva decât să-şi contrazică propria decizie.
"Nu este lipsit de interes a reaminti faptul că articole din Legea nr. 187/1999 au mai fost atacate în faţa Curţii Constituţionale de încă şapte ori, de fiecare dată excepţiile fiind respinse", subliniază CNSAS, adăugând că, deşi o parte din prevederile atacate nici nu sunt motivate din punct de vedere al constituţionalităţii lor, Curtea s-a pronunţat şi asupra acestora.
"Cu toate acestea, până în prezent, instanţa constituţională a refuzat să se pronunţe în aceste situaţii, întrucât, potrivit propriei poziţii, exprimată într-o cauză anterioară, «dacă instanţa de contencios constituţional s-ar socoti competentă să se pronunţe asupra unei asemenea excepţii, ea s-ar substitui părţii în ceea ce priveşte invocarea motivului de neconstituţionalitate ridicat, exercitând astfel din oficiu controlul de constituţionalitate, ceea ce este inadmisibil»", se mai arată în comunicatul CNSAS.
Curtea Constituţională a decis, joi, că Legea Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) este neconstituţională, admiţând excepţia ridicată în procesul Dan Voiculescu - CNSAS.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO