- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CNSAS nu-l reclamă pe Voiculescu la Parchet pentru fals, prin noua lege pierzând această atribuţie
CNSAS nu poate sesiza procurorii în legătură cu un posibil fals în declaraţii comis de senatorul Dan Voiculescu, aşa cum a făcut-o în cazul fostului deputat Mona Muscă, întrucât şi-a pierdut acest atribut odată cu modificarea legii de funcţionare, după decizia CC dată chiar în dosarul liderului PC.
Surse din CNSAS au declarat însă, pentru MEDIAFAX, că un asemenea demers poate fi iniţiat "de oricine este interesat".
"Mandatul CNSAS, conform noii legi, se opreşte odată cu decizia definitivă a instanţei", au declarat, joi, pentru MEDIAFAX, reprezentanţii instituţiei, precizând că "atributul" de a-i reclama procurorilor pentru fals pe cei care au semnat declaraţii contrazise de instanţă a dispărut odată cu modificarea legii, în urma deciziei date de judecătorii Curţii Constituţionale după ce au fost sesizaţi chiar în cazul lui Dan Voiculescu.
"Cazul Voiculescu este diferit de cazul Monei Muscă, să zicem. La acel moment, legea după care funcţionam ne permitea, ba chiar ne obliga pe noi, ca instituţie, să facem sesizarea la Parchet. Acum, în noua lege, această prevedere nu mai există", au continuat sursele citate.
Reprezentanţii Direcţiei Juridice din CNSAS au afirmat însă că sesizarea Parchetului în legătură cu Dan Voiculescu "poate fi făcută de oricine este interesat".
Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) au decis, irevocabil, joi, că vicepreşedintele Senatului şi preşedintele fondator al Partidului Conservator, Dan Voiculescu, a colaborat cu fosta Securitate, sub numele conspirativ "Felix".
Voiculescu anunţa, în urmă cu mai bine de o săptămână, pe blogul său, că, în cazul unei decizii nefavorabile a instanţei supreme, va ataca hotărârea la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg.
"Dacă presiunea puterii politice va învinge, voi continua imediat procesul la CEDO şi mă voi asigura că toţi cei care au greşit în acest dosar vor plăti", mai spunea Voiculescu, într-o postare de pe blogul său datând din 1 martie.
Prin decizia de joi, instanţa supremă confirmă decizia din 2010 a Curţii de Apel Bucureşti. Instanţa supremă a încheiat dezbaterile în acest proces în 17 februarie, însă a amânat luarea unei hotărâri până joi.
În 7 martie 2007, fostul deputat liberal-democrat Mona Muscă, acuzată şi ea de CNSAS de colaborare cu Securitatea, anunţa că demisionează şi din partid şi din funcţia de membru al Camerei Deputaţilor, la o zi după ce acuzaţia adusă de CNSAS era confirmată de Curtea de Apel Bucureşti. În aceeaşi zi, Voiculescu, al cărui proces cu CNSAS urma să înceapă în câteva zile, anunţa şi el că va demisiona din Parlament în cazul unui verdict nefavorabil rămas definitiv în instanţă.
Întrebat atunci dacă va lua o decizie asemănătoare celei anunţate de deputatul Mona Muscă, Voiculescu a răspuns: "Definitiv da. Obligatoriu". Senatorul PC a menţionat că va demisiona din calitatea de senator doar în cazul unui verdict definitiv al instanţei, întrucât altfel nu are niciun motiv să facă acest gest.
Un an mai devreme, în 2006, între Voiculescu, pe atunci preşedinte al Partidului Conservator, şi adjunctul său, vicepreşedintele formaţiunii, Nicolae Popa, a avut loc o polemică legată de persoanele care au colaborat cu Securitatea.
"Eu fac un apel, de aici, de la Alba Iulia, către toţi liderii politici care, într-un fel sau altul, au fost amestecaţi în această poveste, să facă pasul înapoi şi să lase locul tinerilor care nu poartă povara trecutului, tineri care nu sunt susceptibili de nici un fel de acţiune cu Securitatea, tineri care sunt curaţi şi nu pot fi şantajaţi în momentul de faţă", a spus Popa. În replică, Voiculescu a apreciat că formula folosită de Popa a fost una "nefericită", afirmând că "majoritatea românilor valoroşi au avut legătură cu Securitatea".
"Majoritatea oamenilor valoroşi din România aveau legătură cu Securitatea", a declarat, în 17 august 2006, Voiculescu, în replică la cele spuse de adjunctul său.
Totuşi, cu aceaşi ocazie, Voiculescu a mai spus că în partidul său "nu au ce căuta" oameni despre care se va dovedi că au semnat angajamente cu Securitatea, inclusiv el însuşi.
Referindu-se însă la situaţia sa, deja tranşată de CNSAS în defavoarea sa, Voiculescu a spus că a devenit o "victimă politică" în momentul în care trebuia să fie numit viceprim-ministru.
"Sunt primul care spun că în PC nu au ce căuta oameni imorali, turnători, oameni care au fost într-un fel sau altul în slujba Securităţii. Concret, la noi, cine se va dovedi că a avut angajament cu Securitatea, că a luat bani sau alte avantaje de la Securitate, va fi dat afară din structurile de partid, în frunte cu mine", a mai spus atunci Voiculescu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Facturile la energie ar putea rămâne plafonate şi după 1 aprilie. Anunţul ministrului Burduja
-
Preşedinta Mexicului ripostează la comentariile lui Trump: Unele părţi ale SUA să fie redenumite „America mexicană”
-
Antony Blinken desconsideră comentariile lui Trump: Invazia Groenlandei nu se va întâmpla
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO