- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (08.07.2018, 13:37)
- Departamentul Politic
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Coaliţia şi suspendarea preşedintelui | Secretar adjunct PSD: Aşteptăm punctul de vedere al juriştilor
Coaliţia urmează să decidă dacă va demara procedurile de suspendare ale preşedintelui, în contextul în care şeful statului refuză de o lună să pună în aplicare decizia CCR de revocare a Laurei Codruţa Kovesi. Liviu Dragnea anunţa pentru luni şedinţa coaliţiei, însă Tăriceanu a plecat din ţară.
Urmărește
1957 afișări
Coaliţia şi suspendarea preşedintelui | Secretar adjunct PSD: Aşteptăm punctul de vedere al juriştilor
“Sigur că dacă îi întrebi pe ai noştri din judeţe şi electoratul nostru, toată lumea ne zăpăceşte la cap cu suspendarea. Este o presiune fabuloasă, inclusiv în spaţiul online. Dar nu poţi să iei decizia aceasta până nu analizezi tot. Tot înseamnă tot, costuri, voturi, procent, în ce dată şi cum, dacă este necesar, nu este necesar, ce spune Constituţia, cât are Iohannis ca să respecte decizia. Toate chestiile acestea nu le poţi gândi cu inima, aşa sufleteşte cum fac eu. Se face o comisie mixtă PSD-ALDE care trebuie să întocmească, nu un raport, că nu suntem la comunişti, nişte puncte de vedere. Astea pot fi gata în seara aceasta, pot să fie gata mâine. O să le discutăm şi vedem despre ce este vorba, punem întrebări «de ce aşa şi nu aşa?». În orice caz, din partea electoratului, partea mare care ne susţine este o presiune fabuloasă pentru suspendare, pentru că deja este bătaie de joc modul în care tratează Iohannis chestiunea aceasta legată de Constituţie e aşa un fel de «hai să luăm la mişto tot poporul».”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Codrin Ştefănescu, secretar general adjunct al PSD.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Gala ZF 26 de ani. Gerard Baker, bancher, jurnalist, editor global WSJ: Alegerea lui Trump în SUA reprezintă un moment transformaţional prin care ordinea mondială liberală este răsturnată. Ce înseamnă votul pentru Trump pentru Europa, pentru România şi pentru războiul din Ucraina?
-
Alegeri prezidenţiale 2024: Cine sunt cei 13 candidaţi în cursa pentru Cotroceni şi care sunt programele lor politice propuse
Acesta a mai afirmat că nu va fi o şedinţă a coaliţiei în cursul zilei de luni, aşa cum anunţase iniţial Liviu Dragnea, dar că social democraţii vor citi opinia juriştilor.
“După opinia PSD in corpore, are mână liberă (n.r. Liviu Dragnea) să anunţe că mergem la procedura de suspendare. Fără discuţie. Logica spune însă că te uiţi pe punctele de vedere făcute de cei mai buni jurişti şi analişti pe care îi avem în ambele partide şi cred că îi avem pe cei mai buni oricum. Ţinem cont. Din punct de vedere al susţinerii, Dragnea are susţinerea integrală a opiniei publice pro PSD şi pro coaliţie”, a afirmat liderul PSD, pentru MEDIAFAX.
Codrin Ştefănescu declară că liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, poate fi înştiinţat şi prin mail despre concluziile comisiei de jurişti , având în vedere că Tăriceanu este plecat din ţară în zilele următoare.
"Varianta logică este că liderii coaliţiei trebuie să aştepte toate punctele de vedere", spune Ştefănescu, care completează: “Tot am sperat că Iohannis va ţine cont de decizia Curţii. Aceasta a fost toată speranţa permanentă. Tot am sperat că va aplica şi el decizia, de îndată. Au trecut cât 31 de zile. Este mult prea mult. Am înţeles că îi aperi pe băieţii ăştia veseli, statul securist. Am înţeles că ţi-este frică, că ţi-au promis că te pun preşedinte. O să vedem cum o să fie la alegeri. Îţi acceptăm absolut orice: că ne înjuri de la Cotroceni, de la tribuna oficială a Administraţiei Prezidenţiale. Nu se întâmplă nicăieri pe glob aşa ceva, dar îi acceptăm că aşa suntem la noi în Balcani, să ne înjuri de acolo, cu nume, cu prenume, să ne faci pe toţi penali”.
Preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat joi că membrii Coaliţiei de Guvernare PSD- ALDE vor decide luni dacă vor merge pe varianta suspendării preşedintelui Iohannis, dar consideră că suspendarea "trebuie să fie o opţiune serioasă".
"Spunea de dictatura majorităţi, păi asta este exact abordarea unui dictator, pentru că asta este majoritatea prin alegeri, în democraţie. Este deranjat de majoritate. Este exact logica unui dictator. Nu contează alegerile, contează doar ce vreau unul singur care trebuie să aibă în subordonare CCR, instituţiile. Eu am discutat cu domnul Tăriceanu şi i-am spus că din punctul meu de vedere suspendarea preşedintelui trebuie să fie o abordare serioasă. (...) Şi domnul Tăriceanu a spus că nu e de acord, şi că trebuie să analizăm şi să luăm o decizie, da sau nu", a declarat Liviu Dragnea.
Şi alţi lideri social democraţi vorbesc despre o suspendare iminentă.
„Până la urmă, conflictul pe care preşedintele Iohannis îl întreţine permanent, refuzând să respecte anumite dispoziţii constituţionale şi să pună în aplicare o hotărâre a CCR, nu poate să rămână fără un răspuns. Aceste motive puerile, cum că nu a citit destul sau citeşte foarte greu, nu pot fi motive veritabile pentru a nu pune în aplicare o hotărâre a CCR. Eu cred că lucrurile nu pot trena foarte mult şi vom vedea ce vor discuta liderii coaliţiei majoritare, dar în condiţiile în care preşedintele va refuza, cu obstinaţie, să pună în aplicare o hotărâre a CCR, suspendarea va deveni, probabil, inevitabilă”, a spus, recent, Dumitru Buzatu, lider PSD Vaslui.
Şedinţa de luni nu va mai avea totuşi loc în condiţiile în care preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, şi-a delegat atribuţiile de conducere, în intervalul 9-11 iulie, potrivit unei decizii publicate în Monitorul Oficial. Decizia delegării atribuţiilor de către Călin Popescu Tăriceanu, a fost luată de conducerea Senatului, miercuri, 4 iulie.
Preşedintele Klaus Iohannis a amânat, în ultima lună, să spună ce măsură va lua după decizia CCR de a cere şefului statului să emită decretul de revocare a Laurei Codruţa Kovesi.
CCR a motivat în data de 7 iunie decizia prin care există un conflict instituţional preşedinte-ministrul Justiţiei, iar şeful statului trebuie să emită un decret de revocare a Laurei Codruţa Kovesi.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe