Coaliţia va încheia protocol de susţinere a tratatului de stabilitate. Documentul, deschis opoziţiei

Formaţiunile coaliţiei majoritare vor semna un protocol de susţinere a semnării şi ratificării de către România a tratatului UE de guvernanţă fiscală, iar acesta va fi deschis şi opoziţiei, de la care se aşteaptă dialog şi pe alte teme ale agendei publice, au anunţat liderii partidelor coaliţiei.

Urmărește
500 afișări
Imaginea articolului Coaliţia va încheia protocol de susţinere a tratatului de stabilitate. Documentul, deschis opoziţiei

Emil Boc (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)

"Poziţia noastră comună a fost aceea ca în cadrul coaliţiei să semnăm un acord pentru susţinerea semnării şi ratificării de către România a acestui tratat, acord care trebuie consfinţit într-un protocol al coaliţiei şi care semnează a fi deschis şi celorlalte partide parlamentare, pentru că este vorba de interesul naţional", a spus preşedintele PDL, Emil Boc, la finalul consultărilor de la Palatul Cotroceni cu preşedintele Traian Băsescu.

El a adăugat că, pe lângă propunerea susţinerii acestui protocol, coaliţia va propune opoziţiei şi "o discuţie cu privire la subiectele de interes public, inclusiv acelea pe care le-a lansat la votul de învestitură a noului guvern". 

"Astfel încât să vedem unde putem găsi puncte comune ca să mergem mai departe (...) Mingea va fi în terenul lor, din momentul în care vom semna acest protocol, invitându-i la dialog pe marginea tratatului, dar şi a altor subiecte de interes public", a spus Boc.

La rândul său, liderul UDMR, Kelemen Hunor, a spus că USL ar trebui să vină şi să semneze acest protocol între partidele politice parlamentare "ca un prim pas către un dialog constructiv în anul 2012 şi în perspectiva anilor care urmează".

"Noi trebuie să fim cei care să facem un pas. Iniţiem dialogul cu partidele din Opoziţie şi pe alte subiecte şi pe alte teme, dincolo de acest tratat de guvernanţă fiscală şi sunt convins că după instalarea Guvernului Ungureanu, după mesajele care au fost formulate în spaţiul public este cale deschisă pentru un dialog într-un an electoral şi restabilind normalitatea în ceea ce priveşte dialogul între partidele politice parlamentare", a afirmat preşedintele UDMR.

El a spus spus că acest dialog cu opoziţia ar putea avea loc "marţi, miercuri sau cel mai târziu săptămâna viitoare".

Întrebat dacă formaţiunile coaliţiei sunt dispuse să accepte cele patru condiţii enumerate de opoziţie privind deblocarea activităţii Parlamentului, Kelemen a spus că "despre cele patru puncte sau cele 15 puncte" enumerate de liderul PSD, Victor Ponta "se poate discuta fără rezerve".

"Vor fi câteva puncte unde putem să ajungem la înţelegere fără nicio problemă. Dar orice dialog începe cu disponibilitatea de a face şi compromisurile necesare. Nu începi un dialog cu rigiditate, dacă nu eşti de acord cu ceea ce ţi-am propus, atunci nu discut", a afirmat liderul UDMR.

Liderul UNPR Cristian Diaconescu a declarat că "acest protocol ar putea să reprezinte un prim argument în legătură cu seriozitatea unor partide politice din opoziţie în ceea ce priveşte deschiderea unor căi de dialog şi cooperare cu partidele de la putere".

"Sigur, am mai identificat şi o serie de alte teme, inclusiv taxarea averilor mari şi foarte mari, care pot fi menţionate şi de o parte şi de alta a spectrului politic, să reprezinte o bună bază de plecare pentru un astfel de dialog", a spus Diaconescu.

El a arătat că UNPR este dispus să dialogheze inclusiv condiţia pusă de opoziţie referitoare la modificarea regulamentului Parlamentului privind recunoaşterea grupului parlamentar al unui partid care nu a candidat niciodată.

"Sigur, putem discuta şi dacă un partid politic intră în Parlament pe listele unui partid şi pe urmă trece la alt partid formând un alt grup şi preluând funcţii. Putem discuta aceste elemente şi din punct de vedere constituţional, dacă doriţi şi din punct de vedere moral, politic, dar repet, constituţional, este mai important. Să vedem la ce concluzie vom ajunge. Orice cale de dialog este binevenită şi nu vom bloca sub nicio formă anticipând într-un sens sau altul un anumit rezultat", a spus Diaconescu.

Liderul PSD Victor Ponta a declarat, pentru "Gândul", că opoziţia ar renunţa la protestul parlamentar dacă cei de la putere ar accepta "patru condiţii minimale", între care un angajament public al primului-ministru că nu va mai folosi asumarea răspunderii şi ordonanţele de urgenţă.

"Ar fi vorba de patru condiţii minimale: un angajament public al primului-ministru că nu va mai folosi asumarea răspunderii şi ordonanţele de urgenţă; un angajament public din partea celor de la putere că vor participa şi vor recunoaşte Parlamentului dreptul de a cenzura Guvernul prin moţiune de cenzură, nu să stea în bănci fără să voteze; fraudarea votului de către Roberta Anastase trebuie sancţionată şi trebuie date garanţii că nu se va mai repeta aşa ceva în viitor, dacă era la mine în partid un asemenea preşedinte de Camera Deputaţilor eu i-aş fi cerut demisia sau l-aş fi demis imediat; şi în al patrulea rând, trebuie rediscutată modificarea abuzivă a Regulamentului, care a recunoscut în Parlament un partid care n-a candidat niciodată".

Liderul PSD a adăugat însă că nu este "prea optimist" că aceste condiţii vor fi îndeplinite. "Acestea ar fi cele patru condiţii pentru care eu cel puţin cred că am putea să discutăm o revenire a noastră la Parlament, dar nu sunt prea optimist în această privinţă", a spus Victor Ponta.

Grupurile parlamentare ale PSD şi PNL au aprobat, la începutul sesiunii parlamentare, propunerea lui Victor Ponta ca opoziţia să intre în "protest parlamentar pe perioadă nedeterminată".

USL nu a participat, luni, la consultările de la Palatul Cotroceni. Preşedintele Traian Băsescu a trimis, duminică, o scrisoare preşedinţilor partidelor şi formaţiunilor reprezentate în Parlament, prin care îi invita la Cotroceni, luni, pentru discuţii privind dialogul dintre partide şi funcţionarea Legislativului şi perspectivele ratificării de către România a Tratatului privind stabilitatea, coordonarea şi convergenţa în Uniunea Economică şi Monetară.

Statele Uniunii Europene, cu excepţia Marii Britanii şi a Republicii Cehe, au adoptat la sfârşitul lunii ianuarie un nou tratat de consolidare a disciplinei bugetare cu introducerea planificată a unor "reguli de aur" privind echilibrul bugetar.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, după lucrările informale ale Consiliului European, că noul tratat de stabilitate trebuie adoptat de România, prin Constituţie, până la finalul anului 2013, în unele condiţii acest lucru fiind necesar de făcut chiar şi mai repede.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici