Cod de conduită, adoptat de Guvern: Cum trebuie să se comporte membrii Executivului

Executivul a adoptat, miercuri, un memorandum privind Codul de conduită al membrilor Guvernului, care prevede, printre altele, că aceştia trebuie să respecte statul de drept, să aibă o ţinută decentă, să nu jignească şi să nu folosească imaginea şi bunurile Guvernului în scop personal.

Urmărește
539 afișări
Imaginea articolului Cod de conduită, adoptat de Guvern: Cum trebuie să se comporte membrii Executivului

Cod de conduită, adoptat de Guvern: Cum trebuie să se comporte membrii Executivului

„Transformările continue prin care trece societatea se reflectă în schimbările produse la nivelul actului de management, situaţie care aduce cu sine noi provocări în materie de etică şi generează necesitatea codificării sau a armonizării normelor etice şi de conduită. Integritatea în exercitarea demnităţilor publice constituie condiţia fundamentală pentru ca guvernele să ofere un cadru de încredere eficient pentru viaţa economică şi socială a cetăţenilor lor. Mecanismele de promovare a normelor de conduită sunt percepute ca fiind componente de bază ale societăţii. În acest sens, aprobarea unor norme de conduită şi etică are ca efect imediat creşterea încrederii în actul de guvernare iar pe termen lung contribuie la realizarea obiectivelor de creştere economică sănătoasă, ca mijloc de creştere a nivelului de trai, obiectiv pe care orice guvern îl urmăreşte.Asigurarea unei bune guvernanţe se reflectă şi în respectarea cu bună-credinţă a unor reguli asumate de persoanele care îndeplinesc demnităţi publice alese sau numite”, se arată în memorandumul privind adoptarea Codului de conduită al membrilor Guvernului României.

Executivul precizează, în expunerea de motive a memorandumului, că elaborarea Codului de conduită porneşte de la premisa identificării standardelor minime obligatorii şi a principiilor de conduită în baza cărora membrii Guvernului îşi îndeplinesc mandatul de demnitate publică primit prin votul de încredere al Parlamentului, pe baza programului de guvernare aprobat, în vederea exercitării conducerii generale a administraţiei publice.

„Enunţând principiile de la care porneşte normarea conduitei etice a membrilor Guvernului României, Codul urmează să le enunţe şi să le asocieze unor obligaţii consensual asumate de Cabinet. Ceea ce trebuie menţionat este faptul că pe de o parte, principiile îşi au izvorul în Constituţia României iar pe de altă parte, acestea nu pot fi privite independent, ci printr-o analiză integrată care are ca scop final realizarea bunei guvernanţe”, arată sursa citată.

Documentul trasează şi principiile generale care stau la baza activităţii membrilor Guvernului, aceştia fiind obligaţi să respecte statul de drept.

„Membrii Guvernului îşi exercită mandatul în conformitate cu principiul separaţiei şi echilibrului puterilor, în cadrul democraţiei constituţionale, cu respectarea independenţei justiţiei, pe baza colaborării loiale între autorităţi/instituţii. Conduita membrilor Guvernului României este guvernată, de asemenea, de următoarele principii: a) supremaţia Constituţiei şi a legii; b) prioritatea interesului public; c) profesionalismul şi exemplul personal; d) integritatea morală; e) transparenţa în exercitarea demnităţii publice. În exercitarea mandatului lor, membrii Guvernului au obligaţia să respecte Constituţia, legile ţării şi să acţioneze pentru punerea în aplicare a dispoziţiilor legale, în spiritul buneicredinţe şi cu respectarea eticii profesionale. Prioritatea interesului public Membrii Guvernului au obligaţia de a asigura un serviciu public de calitate în beneficiul cetăţenilor, în scopul realizării competenţelor autorităţilor şi ale instituţiilor publice”, potrivit sursei citate.

De asemenea, membrii Guvernului au obligaţia să asigure prin atitudine, limbaj, conduită şi ţinută, bunul mers al activităţilor desfăşurate în cadrul Guvernului precum şi solemnitatea specifică demnităţii publice. Potrivit memorandumului, aceştia trebuie să aibă o ţinută vestimentară decentă şi să nu folosească expresii sau cuvinte jignitoare, indecente sau calomnioase. De asemenea, reprezentanţii Executivului sunt obligaţi să asigure o bună gestionare şi ocrotire a proprietăţii publice şi private a statului, să evite producerea oricărui prejudiciu.

Membrii Guvernului au obligaţia să folosească bunurile aparţinând autorităţii sau instituţiei publice numai pentru desfăşurarea activităţilor aferente demnităţii publice exercitate.

Un alt articol al memorandumului prevede că reprezentanţii Guvernului nu pot accepta cadouri.

„ Membrii Guvernului nu acceptă, direct sau indirect, niciun fel de cadouri sau alte avantaje, patrimoniale sau nepatrimoniale, care ar putea influenţa sau care ar putea să fie percepute ca influenţând exercitarea atribuţiilor ori performanţa îndeplinirii îndatoririlor specifice mandatului”, prevede articolul 7.

De asemenea, ei „au obligaţia să declare, prin orice mijloc, orice situaţie de natura celor care generează conflict de interese sau incompatibilitate. În considerarea demnităţii publice exercitate, membrilor Guvernului le este interzis să permită utilizarea numelui sau imaginii proprii în acţiuni publicitare pentru promovarea unei activităţi comerciale”.

În document se precizează că sesizările în legătură cu încălcarea Codului de conduită de către membrii Guvernului se aduc la cunoştinţa Prim-Ministrului, prin intermediul Secretariatului General al Guvernului.

„Prim-Ministrul pune în discuţia membrilor Cabinetului sesizarea, hotărându-se prin consens asupra celor mai bune căi de soluţionare. Abaterile grave de la conduita etică fac obiectul analizei în cadrul Guvernului”, potrivit sursei menţionate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici