- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Coelho: Ne putem aştepta ca România şi Bulgaria să adere la Schengen anul acesta
Carlos Coelho, raportorul privind aderarea la Schengen a României şi Bulgariei, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că se aşteaptă ca România şi Bulgaria să adere la Schengen anul acesta, el declarându-se convins că ambele ţări sunt pregătite să îndeplinească toate criteriile.
"Vreau să subliniez ceea ce am spus deja pe această temă. Libera circulaţie a persoanelor este una dintre cele mai mari realizări ale UE, iar abolirea controalelor la frontierele interne cere un mare nivel de încredere reciprocă între statele membre. Din acest motiv, este nevoie de un schimb adecvat de informaţii în cadrul SIS, de o bună cooperare poliţieneacsă şi de controale eficiente la frontierele externe. Eu sunt sigur că ambele state sunt pregătite să îndeplinească aceste solicitări", a spus Coelho, într-o conferinţă de presă, după adoptarea de către plenul PE a raportului său privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen.
El a spus că are informaţii că la nivelul Consiliului se va ajunge la o înţelegere referitoare la problema datei. "Ne aşteptăm ca la nivelul Consiliului să se ia o decizie privind data la care se va lua decizia (privind aderarea - n.r.). Am informaţii diferite. Unele spun că o decizie se va lua în primele două luni ale preşedinţiei poloneze sau în septembrie-octombrie. Oricum, ne putem aştepta ca ambele state să intre în Schengen anul acesta şi cât mai repede cu putinţă", a spus Coelho.
"Europa este în situaţia de a ura bun venit României şi Bulgariei în Schengen. Sper că şi Consiliul va adopta aceeaşi poziţie şi va lua notă de opinia noastră favorabilă în această chestiune", a mai spus eurodeputatul portughez.
Raportul europarlamentarului Carlos Coelho privind aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen a fost adoptat, miercuri, de plenul Parlamentului European, cu 487 voturi "pentru", 77 de voturi "împotrivă" şi 29 de abţineri.
Verificarea îndeplinirii tuturor cerinţelor Schengen de către noii membri (control de teren, frontiere maritime şi aeriene, eliberarea vizelor, cooperarea poliţienească, conectarea şi utilizarea Sistemului de Informaţii Schengen şi de protecţie a datelor) este o precondiţie pentru ca, în urma consultării PE, Consiliul de Miniştri să decidă eliminarea controalelor la frontierele interne cu statele membre.
Dezbaterea raportului întocmit de europarlamentarul PPE Carlos Coelho a avut loc marţi seară în plenul PE, reunit la Strasbourg, iar votul pozitiv a fost anticipat de preşedintele de şedinţă, vicepreşedintele PE Stavros Lambrinidis, care la finalul discuţiilor a adresat anticipat "calde felicitări" României şi Bulgariei pentru reunşită. În cursul discuţiei au fost însă exprimate şi opinii contrare.
Raportul eurodeputatului portughez, votat la 2 mai în Comisia de specialitate - LIBE - a PE, este favorabil integrării celor două state. Ultimul cuvânt în privinţa aderării îl vor avea cele 25 de state membre ale Spaţiului Schengen, care trebuie să aprobe în unanimitate.
Raportul va fi dezbătut joi în Consiliul JAI.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Va deveni armata obligatorie în România? Răspunsul ministrului Angel Tîlvăr
-
Surse Reuters: OMV a bătut palma şi va furniza gaz românesc Germaniei
-
Trump nu renunţă: Republicanul nu exclude acţiuni militare şi economice în privinţa Canalului Panama şi a Groenlandei
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO