- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (10.04.2016, 10:09)
- Departamentul Politic
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Comănescu despre noii ambasadori: Voi lua măsuri dacă nu performează. Dimensiunea economică va conta
Ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, susţine că nu va ezita să ia măsurile care se cuvin dacă noii ambasadori nu vor performa la nivelul aşteptărilor, avertizând totodată că dimensiunea economică va conta mai mult decât până în prezent.
Urmărește
990 afișări
Comănescu despre noii ambasadori: Voi lua măsuri dacă nu performează. Dimensiunea economică va conta (Imagine: Razvan Chirita/ Mediafax Foto)
''Domnii ambasadori români trebuie să fie conştienţi de faptul că în evaluarea performanţei misiunilor pe care le conduc, dimensiunea economică, performanţa în domeniul economic va conta mult mai mult decât până acum. (...) În primul rând, cei care sunt trimişi să reprezinte România într-o zonă sau alta trebuie să cunoască foarte bine atuurile economice ale României. În al doilea rând, cei care sunt trimişi trebuie să înţeleagă foarte bine mecanismul economiei din ţările în care sunt acreditaţi şi să informeze. E foarte bine să sprijinim direct operatorii economici, dar pentru a sprijini autorităţile române în a elabora politici pe termen mediu şi lung de dezvoltare a relaţiilor economice cu o zonă sau alta este nevoie să beneficiem de proiectarea evoluţiilor dintr-o ţară sau alta şi de oportunităţile care se deschid pentru ţara noastră într-o ţară sau alta, iar aici e foarte important rolul celor pe care îi trimitem acolo. Diplomaţii noştri trebuie să susţină direct pe reprezentanţii comunităţii de afaceri români, care ei înşişi caută oportunităţi'', a spus Comănescu, sâmbătă seara, la Digi 24.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Centrul Global de Angajament (GEC) din cadrul Departamentului de Stat al SUA, acuzat de republicani că-i cenzurează pe americani, se închide după ce a rămas fără finanțare. Elon Musk l-a catalogat ca fiind „cel mai mare infractor din SUA”
-
ISU Tulcea, despre incidentul aviatic: nu au fost înregistrate apeluri la 112
-
MApN: în judeţul Tulcea a fost detectată o ţintă aeriană de mici dimensiuni
-
Azerbaidjanul „se aşteaptă ca partea rusă să recunoască” doborârea avionului de pasageri
Referindu-se la cei 19 ambasadori înaintaţi de preşedintele Klaus Iohannis joi Parlamentului, el a arătat că majoritatea sunt diplomaţi de carieră, tineri, dar cu experienţă, cu ''unele mici excepţii''.
''Acolo unde există situaţii în care avem de a face cu persoane, personalităţi, care cunosc foarte bine o anumită zonă, o anumită ţară, care sunt foarte bine cunoscute în zona respectivă, care prin activitatea pe care au desfăşurat-o, în planul politic, fie el intern sau extern, în relaţiile internaţionale, în instituţii internaţionale, evident că în asemenea situaţii e foarte bine să avem şi diplomaţi care nu intră neapărat în categoria diplomaţilor de carieră, dar care repet, au dovedit prin tot ceea ce au făcut capacităţi de a performa la nivelul cel mai înalt în acest domeniu'', a explicat ministrul motivele apariţiei pe listă a unor persoane care nu sunt diplomaţi de carieră, cum ar fi cazul consilierului prezidenţial Dan Mihalache.
Comănescu a avertizat că nu va ezita să ia măsuri dacă cei care vor pleca la post nu se ridică la înălţimea aşteptărilor.
''Nimeni nu-i perfect, dar sunt multe lucruri perfectibile şi am ţinut seamă de acest lucru chiar în aceste situaţii, chiar am văzut astfel nişte comentarii pe această temă, o spun cu toată responsabilitatea şi mi-o asum, dacă cei care se vor dovedi a nu fi performanţi pe măsura aşteptărilor, nu voi avea niciun fel de ezitare în a lua măsurile în consecinţă. Trebuie să o spun, cu toate eforturile pe care predecesorii mei le-au făcut, este în materie de politică de resurse umane mult loc pentru îmbunătăţiri'', a conchis şeful diplomaţiei române, adăugând că ''e bine să reducem substanţial dimensiunea detaşărilor în cadrul MAE''.
Cele 19 persoane nominalizate de preşedintele Klaus Iohannis pentru posturi de ambasadori ai României vor fi audiaţi luni şi marţi, a declarat pentru MEDIAFAX secretarul Comisiei de politică externă a Senatului, Ben-Oni Ardelean.
Preşedintele Klaus Iohannis a aprobat joi 19 numiri de ambasadori, printre aceştia fiind Dan Mihalache la Londra, Daniel Ioniță la Chişinău, Marius Lazurca în Ungaria, Dana Manuela Constantinescu în Bosnia şi Herţegovina, Brânduşa Ioana Predescu în Olanda, Constantin Mihail Grigorie - nominalizat în 2015 pentru Cehia şi retras în urma unui scandal - în Croaţia şi sibianul Mihai Alexandru Grădinar în Danemarca şi în Republica Islanda.
Brânduşa Ioana Predescu (Olanda) este diplomat de carieră, a fost consul în Munchen, fost purtător de cuvânt al MAE. De asemnea, a fost ambasador la Viena. Este vorbitor fluent al limbilor engleză, germană, franceză şi olandeză. Ea a fost demisă de fostul ministru Bogdan Aurescu după ce la întâlnirea cu omologul său german, acestuia i-a fost înmânată o broşură pe a cărei copertă figura conturul Franţei, acoperit însă cu steagul Germaniei.
Constantin Mihail Grigorie (Croaţia) a apărut în presă ca fiind legat de DIE, Direcţia de Informaţii Externe a fostei Securităţi. El a fost, între 1995-1999, ambasador în Italia, apoi în Bulgaria (1999-2003), Turcia (2004-2008) şi Rusia (2008-2013). În 2015 a fost în centrul unui scandal după ce a apărut într-un clip publicitar la un aparat medical, folosind titulatura MAE. Propus la acea dată de preşedintele Klaus Iohannis pentru postul de ambasador în Cehia, diplomatul a fost în cele din urmă retras.
Dana Manuela Constantinescu (Bosnia şi Herţegovina) a fost rechemată după 3 ani în fruntea Ambasadei de la Roma. În 2006, Dana Manuela Constantinescu a fost numită Ambasador al României în Slovenia, mandatul terminându-se la sfârşitul anului 2011. Numirea sa în Italia a fost controversată, fiind vazută ca apropiată a fostului preşedinte Traian Băsescu, care a acreditat-o în ciuda faptului că avizul Comisiilor Parlamnetului a fost negativ. De profesie inginer mecanic, ea a lucrat la Ministerul Transporturilor, apoi a fost numită ambasador al României în Slovenia, mandatul terminându-se la sfârşitul anului 2011.
Mihai Alexandru Grădinar (Danemarca) a fost secretar în cadrul Ambasadei României la Viena. Potrivit presei, tatăl său este un om de afaceri cunoscut în Sibiu, fost director al SC Energie Termică, subordonată Primăriei şi ar fi un apropiat al preşedintelui Klaus Iohannis.
Citeşte şi: Iohannis a aprobat 19 numiri de ambasadori. Printre diplomaţi este şi Constantin Mihail Grigorie, retras în urma unui scandal, în 2015
Citeşte şi: Klaus Iohannis a rechemat în ţară 14 ambasadori, printre care cei din R.Moldova, Ucraina, Finlanda şi Italia. Ambasadorul la Roma şi-a încheiat mandatul după 3 ani
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Ce se va alege de copilul tău – suprema ta investiție – după 12 ani de școală la stat în „România Educată” a lui Iohannis? Nu știi și te enervezi. Sau știi și te enervezi
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Israelul a efectuat atacuri aeriene asupra aeroportului internațional din Yemen. A fost vizată infrastructura militară a rebelilor Houthi
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Măsurile disperate pe care le iau chinezii ca să încurajeze natalitatea. Îi învaţă pe tineri chiar şi cum să meargă la întâlniri şi să se îndrăgostească
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 07:15
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1038. Lavrov: Administraţia Trump ar trebui să facă primul pas pentru „restabilirea dialogului” / Reuters: Rusia utilizează Bitcoin pentru plăţile internaţionale
-
ieri, 22:54
ISU Tulcea, despre incidentul aviatic: nu au fost înregistrate apeluri la 112