- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (29.01.2016, 17:37)
- Ana Maria Lazăr
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Comănescu: Ungaria este al treilea partener comercial al României, avem o cooperare deosebită
România şi Ungaria au o cooperare economică deosebită, iar Ungaria este al treilea partener comercial al României, a declarat vineri ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, după o întrevedere cu omologul său maghiar, Peter Szijjarto.
Urmărește
31837 afișări
Comănescu: Ungaria este al treilea partener comercial al României, avem o cooperare deosebită (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)
"Relaţia noastră trebuie să se desfăşoare într-o atmosferă de real parteneriat. Deja avem o cooperare economică deosebită, Ungaria este al treilea partener comercial al României, dar asta nu înseamnă că nu există oportunităţi pentru a lucra împreună în sensul dezvoltării şi mai puternice a acestei cooperări", a declarat Comănescu, într-o conferinţă de presă comună cu ministrul ungar, Peter Szijjarto.
Lazăr Comănescu a mai spus că peste două săptămâni va fi o Comisie economică mixtă, unde ambele părţi vor veni cu propuneri, dar şi cu proiecte concrete.
ULTIMELE ȘTIRI
-
COVID a fost scăpat dintr-un laborator din China, potrivit FBI. Agenția nu a avut voie să-l informeze pe Biden
-
Petrişor Peiu: Guvernul Ciolacu II începe cu austeritate
-
Diana Buzoianu, deputată USR: Nu am fugit de la guvernare, dar noi voiam nişte soluţii concrete
-
Revoluţia AI vine din China! DeepSeek V3 depăşeşte GPT-4 şi redefineşte limitele tehnologiei
"În cadrul discuţiilor am identificat noi modalităţi de a încuraja dezvoltarea cooperării economice. Peste aproximativ două săptămâni vom avea Comisia economică mixtă şi am convenit de ambele părţi să venim cu noi propuneri, cu noi idei şi cu proiecte concrete pe care să le implementăm. Avem o cooperare foarte bună în economie, dar şi în sectoare mai specifice, este vorba de energie, de infrastructură, de interconectarea sistemelor energetice", a spus Comănescu.
La rândul său, ministrul ungar a specificat că România este a doua piaţă ca importanţă pentru exportul maghiar şi a trecut în revistă principalele acorduri dintre cele două ţări în domeniul economic.Oficialul maghiar a anunţat că banca Exim din Ungaria va deschide o linie de credit pentru companiile româneşti şi maghiare, în vederea intensifirii relaţiilor economice din cele două ţări.
"Banca Exim din Ungaria va deschide o linie de credit de 370 de milioane de euro, disponibili pentru societăţile comerciale maghiare şi române pentru construirea unei relaţii economice. Am deschis şase birouri economice în diferite oraşe din Transilvania pentru a promova colaborarea dintre IMM-uri maghiare şi române", a anunţat Szijjarto.
De asemenea, ministrul maghiar a amintit de acordul încheiat în domeniul energiei şi că în 2019 reţelele de gaze naturale ale României şi Ungariei vor fi interconectate.
"Începând din 2019 vom interconecta în mod real reţelele de gaze naturale ale Ungariei şi României, care va fi un pas important pentru securitatea energetică a celor două ţări. Această decizie coincide în mod fericit cu faptul că UE oferă o finanţare semnificativă pentru interconectarea sistemelor de gaze naturale maghiare, austriece, române şi bulgare", a explicat ministrul maghiar.
Referitor la interconectarea rutieră, Peter Szijjarto a precizat că în 2018 autostrada A3 din România şi autostrada M4 din Ungaria vor fi conectate.
Citeşte şi: Jose Manuel Barroso, la Timişoara: România este pregătită să devină o ţară membră Schengen
Citeşte şi: Dacian Cioloş: Nu folosesc Poliţia pentru a mă însoţi în coloana oficială, e o chestiune de bun-simţ. Prefer să mă trezesc mai devreme decât să zăpăcesc oamenii
"La începutul anului 2018 vom interconecta şi autostrada noastră M4 cu A3 din România, care va însemna două puncte de acces rutier rapid între cele două ţări. Am convenit că vom depăşi situaţia absurdă în care există zece drumuri între România şi Ungaria, care nu pot fi practicate", a declarat Szijjarto.
Ministrul a mai spus că Ungaria susţine România în demersul de aderarea la spaţiul Schengen, iar până atunci situaţia celor zece drumuri nepracticabile va fi rezolvată.
În momentul de faţă sunt puncte de trecere a frontierei la câte 40 de kilometri, iar în Europa occidentală astfel de puncte de trecere sunt la 2,3 kilometri, a spus ministrul maghiar, subliniind că acest lucru reprezintă "un handicap".
Citește pe alephnews.ro: Netanyahu avertizează că atacurile aeriene asupra Yemenului vor continua, după ce șeful OMS a fost prins într-un atac mortal
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ce a putut să scrie o tânără pe salata boeuf, de Crăciun? Au râs cu lacrimi când au văzut mesajul genial
CANCAN.RO
Cristina Demetrescu ne spune care sunt cele 2 zodii care își vor schimba radical viața în 2025
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 13:07
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1038. ISW: Putin respinge planul de pace elaborat de echipa lui Trump / Lavrov: Administraţia Trump ar trebui să facă primul pas pentru „restabilirea dialogului” / Reuters: Rusia utilizează Bitcoin pentru plăţile internaţionale
-
astăzi, 12:24
Oficial: Parlamentul Germaniei a fost dizolvat, alegeri anticipate programate pe 23 februarie