COMENTARIU: ANI, mânuirea informaţiilor, politicienii şi incompatibilităţile

Agenţia Naţională de Integritate, matinal de frenetică în ultima perioadă în anunţuri de incompatibilităţi şi falsuri ale unor nume sonore, pare că vrea o consemnare a activităţii sale în raportul pe justiţie al Comisiei Europene, care urmează a fi făcut public în această lună.

Urmărește
21 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU: ANI, mânuirea informaţiilor, politicienii şi incompatibilităţile

COMENTARIU: ANI, mânuirea informaţiilor, politicienii şi incompatibilităţile

Anunţurile ANI, fix la ora 10.00, relevă o strategie de instrument distructiv al imaginii unei persoane, care s-ar putea intoarce ca un bumerang împotriva instituţiei.

Anul trecut, sesizările formulate de ANI în legătură neregularităţi în declaraţiile de avere ale unor oameni cu nume de rezonanţă în viaţa publică erau anunţate după ora 22.00, în ediţiile unor ziare, cam aceleaşi tot timpul.

Mai nou, ANI e vocală matinal, incompatibilităţile şi falsurile reclamate de agenţie curgând pe televiziuni la ora la care de abia se conturează subiectele zilei.

Cronologic, de la începutul anului:

În 21 ianuarie, Agenţia Naţională de Integritate anunţa că a cerut procurorilor Parchetului instanţei supreme să-l cerceteze pe deputatul liberal Mihăiţă Calimente pentru un posibil fals în declaraţiile de avere, acesta declarând mai mulţi bani decât are în realitate şi uitând să scrie că a vândut o maşină.

În 25 ianuarie, ANI anunţa că primarul Sibiului, Klaus Iohannis s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 23 aprilie 2003 - 18 mai 2004, întrucât a deţinut şi exercitat concomitent atât funcţia de edil, cât şi funcţia de membru în consiliul de administraţie al unei societăţi comerciale.

În 26 ianuarie, Agenţia Naţională de Integritate informa că l-a reclamat la Parchetul ICCJ pe deputatul PNL Eugen Nicolăescu, pentru fals în declaraţiile de avere, privind faptul că a omis să treacă donaţii de aproape 175.000 de lei primite în campania electorală pentru Parlament din 2008.

În 28 ianuarie, Agenţia Naţională de Integritate anunţa că a sesizat Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie să facă cercetări în cazul senatorului PDL Sorina Plăcintă, fost ministru al Tineretului şi Sportului, pentru că nu a menţionat în declaraţiile de interese că este acţionar şi administrator la mai multe societăţi.

În 29 ianuarie, Agenţia Naţională de Integritate anunţa, la ora 10.00, că l-a reclamat la Parchetul instanţei supreme pe liderul PSD, Mircea Geoană, pentru fals în declaraţii în legătură cu achiziţionarea unui apartament şi a două locuri de parcare în valoare 733.000 de euro. În plângere e şi numele soţiei lui Mircea Geoană, reclamată pentru nereguli consemnate în declaraţia de avere.

În 3 februarie, ANI anunţa, la ora 10.00, că Mircea Dinescu se află, din anul 2006, în stare de incompatibilitate, întrucât deţine simultan atât calitatea de membru al Colegiului Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii cât şi funcţia de administrator al unor societăţi comerciale.

Vineri, 5 februarie, ora 10.00, Agentia Naţională de Integritate (ANI) a constatat că Gheorghe Pogea a fost în incompatibilitate timp de două luni, întrucât a deţinut simultan atât funcţia de ministru al Finanţelor, cât și calitatea de administrator al unei societăţi comerciale.

Starea de incompatibilitate a lui Pogea din perioada ministeriatului său e de domeniul trecutului, însă ştirea este că, dacă decizia ANI dată în acest sens rămâne valabilă, atunci fostul ministru al Finanţelor nu mai are dreptul de a mai ocupa o funcţie sau o demnitate publică timp de trei ani.

Plângeri penale sau constatări de incompatibilitate generează suspiciuni cu privire la integritatea, moralitatea unor persoane. Însă, când acuzele vin de la o agenţie condusă de persoane care sunt cercetate la rândul lor, credibilitatea demersurilor sale este pusă sub semnul întrebării şi dă apă la moară politicienilor, şi nu numai, s-o conteste.

Cu atât mai mult cu cât constatările neregulilor s-au făcut de ceva vreme, iar comunicatele zilnice, precum picătura chinezească, corodează, conturându-se tot mai mult ideea ca ANI a devenit un instrument politic.

(Comentariu realizat de Lucia Efrim, mediafax@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici