COMENTARIU - Despărţirea apelor : PDL-K.O., USL - O.K.

PDL a pierdut la scor alegerile locale, USL a primit un vot masiv favorabil, care înseamnă şi o apăsătoare responsabilitate, în timp ce ciudatul partid al lui Dan Diaconescu (dacă exit-poll-urile se vor confirma) a devenit a treia forţă în administraţiile locale.Este epilogul zilei de 10 iunie.

Urmărește
2148 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU - Despărţirea apelor : PDL-K.O., USL - O.K.

COMENTARIU - Despărţirea apelor : PDL-K.O., USL - O.K. (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax Foto)

Marea victorie a USL este în Bucureşti, unde primarul general, primarii de sectoare şi Consiliul General vor cânta după aceeaşi partitură. În multe reşedinţe de judeţ, primarii şi preşedinţii de consilii judeţene ai USL au fost realeşi, Uniunea cucerind şi noi fiefuri. Pentru prima oară un mare municipiu din România, Craiova, va avea în fotoliul de edil o femeie, candidata USL. La Cluj-Napoca, încă se joacă.

PDL a păstrat câteva mari primării, dar aceasta este o prea palidă consolare. Unii dintre candidaţii săi au fost înfrânţi de adversari pe care, în condiţii normale i-ar fi depăşit relaxat (cazul Sectorului 3 este simptomatic). Liderii democrat-liberali notabili s-au pitit, lăsându-i pe Adriean Videanu şi Radu Berceanu să se încurajeze cu ziceri de felul "PDL va avea pe undeva la 20 la sută" sau că "exit-poll-urile sunt greşite".

În urma acestui scrutin bulversant, a apărut o îngrijorătoare a treia forţă, PP-DD, care va conta şi la alegerile parlamentare. În timp ce partidul de studio al lui Dan Diaconescu îşi ia avânt, formaţiuni ca UDMR şi UNPR îşi pun problema dacă vor intra în viitorul Parlament.

Alegerile locale, o avanpremieră a scrutinului general de la sfârşitul anului, configurează o scenă politică dezechilibrată. Bipolaritatea este în acest moment un vis mort, USL fiind forţa dominantă, care are întrunite aproape toate condiţiile pentru consolidare şi o guvernare de lungă durată. Singura grija a USL, de acum încolo, este să nu facă greşeli majore de guvernare şi să nu cadă în excesele presupuse de o prea lungă şedere în opoziţie.

Singura şansă a opoziţiei năucite, în speţă PDL este să iasă din starea de "groggy" şi să stabilească responsabilităţile pentru această înfrângere aşteptată, dar umilitoare. Şi nu este vorba doar de Elena Udrea, arătată ca ţap ispăşitor perfect. Răspunderea aparţine mai multor lideri ai PDL.

Fostul vicepreşedinte al PNL, Teodor Meleşcanu, azi retras în liniştea SIE, obişnuia să rezume, explicând neputinţele unui USL aflat atunci în opoziţie: "puterea decide, opoziţia se...exprimă". Zicerea îşi păstrează valabilitatea şi în condiţiile de azi.

Cât despre alegătorul anonim, vedeta zilei, acesta a produs o bună participare la vot. Dacă va fi înşelat în aşteptările sale, acelaşi alegător anonim va întoarce, data viitoare, scorul.

(Material realizat de Indira Crasnea, indira@mediafax.ro).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici