„Este foarte grav faptul că opt state din UE au impus deja românilor măsuri de restricţionare în diferite forme, inclusiv cu obligativitatea de autoizolare, din cauza modului deficitar în care Guvernarea liberală a gestionat criza COVID-19.
Acest lucru demonstrează că reprezentanţii executivului sunt incapabili să dialogheze cu statele partenere din UE. Mai mult, guvernanţii constată aceste impuneri şi nu fac nimic pentru a remedia situaţia.
Interesant este că mersul lucrătorilor români în unele din aceste state este în continuare facilitat prin lipsa de reacţie a autorităţilor în a veghea la aplicarea legislaţiei europene şi naţionale în materie de muncă”, a scris pe Facebook Victor Negrescu.
El a precizat că a decis să interpeleze Comisia Europeană asupra acestui subiect solicitând implementarea unui standard omologat la nivelul Uniunii Europene.
„În acelaşi timp am solicitat Consiliului UE şi preşedinţiei germane să discute această problematică la viitoarele reuniuni ministeriale de profil.
Slaba guvernare liberală şi incapacitatea sa în a gestiona criza COVID-19 nu trebuie să conducă la degradarea statutului românilor în Uniunea Europeană. Ţara noastră are nevoie de o politică externă şi europeană serioasă axată inclusiv pe apărarea drepturilor cetăţenilor noştri care de fapt reprezintă principala carte de vizită a României în străinătate”, a conchis europarlamentarul PSD.
Pentru că România ocupă poziţia a patra în Europa în ceea ce priveşte rata de infecţii, după Suedia, Luxemburg, Portugalia şi Bulgaria, mai multe state au introdus-o pe lista ţărilor din care nu primesc turişti.
Trei state europene nu permit românilor să intre în ţară: Norvegia, Finlanda şi Malta. Alte şase ţări UE au decis ca persoanele din România care ajung acolo să stea în izolare sau carantină timp de 14 zile: Estonia, Lituania, Letonia, Irlanda, Slovenia şi Slovacia. O situaţie deosebită este Danemarca, unde românii trebuie să facă dovada unei rezervări de cel puţin şase zile de cazare.