Federaţia Rusă a creat peste 20 de tabere de filtrare în teritoriile ocupate ale Ucrainei. Acestea au rolul de a tria populaţia şi a o pregăti pentru deportare forţată.
Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică şi alte organisme mondiale trebuie să acţioneze mult mai rapid pentru a forţa trupele ruseşti să părăsească teritoriul centralei nucleare din Zaporojie, a declarat joi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.
„Cu fiecare minut în care trupele ruseşti rămân la centrala nucleară există riscul unei catastrofe globale de radiaţii”, a declarat el într-un discurs video, potrivit Reuters.
Administraţia Joseph Biden a cerut, joi seară, Rusiei să accepte crearea unui perimetru demilitarizat în jurul Centralei nucleare ucrainene Zaporojie, aflată sub controlul trupelor ruse.
„Rusia trebuie să accepte crearea unei zone demilitarizate în jurul centralei nucleare şi să permită o vizită cât mai curând posibil a inspectorilor Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică pentru a verifica siguranţa sistemelor”, a declarat joi seară Karine Jean-Pierre, purtătoarea de cuvânt a Preşedinţiei SUA, citată de agenţia Reuters.
„Ucraina a informat AIEA că Centrala pierduse conectarea cu reţeaua electrică de cel puţin două ori în cursul zilei, dar că în momentul de faţă este din nou operaţională”, a comunicat Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică, precizând că deocamdată nu dispune de informaţii privind cauzele întreruperilor semnalate.
Anterior, compania ucraineană Energoatom anunţase că cele două reactoare funcţionale ale Centralei Zaporojie au fost deconectate de la reţeaua de electricitate, din cauza unor incendii din apropiere care au afectat cablurile electrice.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că a avut joi „o conversaţie grozavă” cu preşedintele american Joe Biden şi i-a mulţumit pentru sprijinul acordat în războiul împotriva Rusiei.
„Am discutat despre următorii paşi ai Ucrainei pe calea noastră spre victoria asupra agresorului şi despre importanţa tragerii la răspundere a Rusiei pentru crime de război”, a scris el pe Twitter în limba engleză, conform Reuters.
Ultimele două reactoare funcţionale de la centrala nucleară Zaporojie, aflată sub control rusesc în sudul Ucrainei, s-au oprit joi, după ce incendiile din apropiere au avariat liniile electrice aeriene, a anunţat compania nucleară de stat ucraineană Energoatom, citează Reuters.
Incendiile au izbucnit în gropile de cenuşă ale unei uzine de cărbune situate în apropierea centralei nucleare Zaporojie, cea mai mare din Europa, şi au avariat liniile electrice care leagă centrala nucleară de reţeaua electrică din Ucraina, a precizat compania.
„Ca urmare, cele două unităţi de putere funcţionale ale centralei au fost deconectate de la reţea”, a precizat Energoatom într-o declaraţie pe Telegram.
Sistemele de securitate ale centralei funcţionau în mod normal şi se lucrează la reconectarea unuia dintre blocurile reactorului la reţea, a precizat compania.
Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat un decret pentru a creşte dimensiunea forţelor armate ale Rusiei de la 1,9 la 2,04 milioane de oameni, a anunţat agenţia de presă RIA Novosti.
Cifra, care include o creştere cu 137.000 a numărului de personal militar, până la 1,15 milioane, intră în vigoare la 1 ianuarie.
Regatul Unit va împărtăşi expertiza tehnică cu Ucraina ca parte a unui nou pachet de sprijin pentru a ajuta această ţară să îşi reconstruiască infrastructura şi reţeaua de transport în urma războiului declanşat de Rusia la începutul acestui an, a declarat guvernul.
Experţii britanici vor oferi cunoştinţe tehnice în domeniul reconstrucţiei aeroporturilor, a pistelor şi a porturilor şi vor ajuta la identificarea oportunităţilor de formare pentru personalul din domeniul aviaţiei, a declarat secretarul pentru transporturi, Grant Shapps, într-un comunicat, citează Al Jazeera.
Papa Francisc şi patriarhul Kiril, conducătorul Bisericii Ortodoxe Ruse, nu se vor întâlni la adunarea liderilor religioşi din Kazahstan de luna viitoare. Deşi amândoi vor participa, opiniile dferite faţă de războiul din Ucraina îi împiedică să ajungă la un consens.
Doi angajaţi ai centralei nucleare Zaporojie, controlată de ruşi, au fost arestaţi pentru că au transmis informaţii autorităţilor ucrainene.
Izmir (Turcia) şi Varşovia (Polonia) susţin moral ucraina. Culorile drapelului ucrainean, galben şi albastru apar pe monumente de arhitectură.
Deşi mai mulţi oficiali ucraineni au manifestat dorinţa de a recuceri teritoriile pierdute, contraofensiva ucraineană se lasă aşteptată de mai multe săptămâni.
Într-o vizită surpriză în capitala Kiev, prim-ministrul britanic Boris Johnson a lăudat Ucraina pentru rezistenţa sa eroică în faţa Rusiei.
Ministrul rus al Apărării Şoigu susţine că încetinirea ritmului campaniei militare a Moscovei a fost deliberată şi a avut ca scop reducerea victimelor civile.
După şase luni de război, o mică majoritate a americanilor sunt de acord că Statele Unite ar trebui să continue să sprijine Kievul până când Rusia îşi va retrage forţele.