Această victorie a fost obţinută în pofida criticilor de ani de zile din partea UE, care i-au reproşat că a subminat drepturile democratice liberale şi a acuzaţiilor că a folosit fonduri din partea blocului pentru a-şi îmbogăţi asociaţii.
„Noi am fost foarte clari că problema este corupţia„, a declarat preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în faţa legislatorilor UE. „Vom trimite acum o scrisoare de notificare oficială pentru a începe mecanismul de condiţionalitate„.
Forintul maghiar a scăzut pe măsură ce incertitudinea a crescut cu privire la accesul Ungariei la miliarde de euro din fondurile UE.
Va dura luni de zile până când Comisia va finaliza activitatea internă în această privinţă şi o va înainta liderilor naţionali ai UE pentru o decizie, a declarat un oficial pentru Reuters.
Este pentru prima dată când UE încearcă noul său instrument, conceput pentru a preveni utilizarea abuzivă a fondurilor bugetare ale UE. Acesta a fost convenit de toţi cei 27 de lideri ai UE la sfârşitul anului 2020, în ciuda reticenţei lui Orban şi a aliaţilor săi aflaţi la putere în Polonia.
Ţările mai bogate ale UE care contribuie la visteria comună a blocului, din care Varşovia şi Budapesta sunt beneficiare nete, au refuzat să continue să plătească fără garanţii mai puternice pentru a se asigura că de banii lor nu beneficiază cei care subminează democraţia.
Aflat la putere din 2010, Orban este acuzat că a strâns laţul în jurul presei, al cadrelor universitare şi al ONG-urilor şi a restricţionat libertăţile migranţilor şi ale homosexualilor.