- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
COMENTARIU Marius Oprea | Statele Unite sînt România în 1990. După mineriadă.
Pentru violenţele de la Capitoliu, au fost acuzate 70 de persoane şi identificaţi 170 de suspecţi, dar ţinta e una singură: Trump. Şi, după el, oricare american care nu se va pleca în genunchi, în faţa statuilor decapitate ale Americii.
COMENTARIU Marius Oprea | Statele Unite sînt România în 1990. După mineriadă/ FOTO credit Profimedia: Fotografii pozează documentul cu articolul de destituire al preşedintelui american Donald Trump, după ce Camera Reprezentanţilor SUA a votat pentru inculparea sa la Capitoliul SUA, 13 ianuarie 2021, la Washington, DC.
Aseară tîrziu au venit şi în România veştile din Statele Unite, privind rezultatele votului din Camera Reprezentanţilor. Donald Trump, prin punerea sa sub acuzare şi a doua suspendare din funcţia de preşedinte, votată de o majoritate democrată, la care s-au adăugat şi zece republicani devine un fel de Traian Băsescu al Americii. Dar asemănările se opresc aici. După vot, Trump, spre deosebire de Băsescu al nostru, a rămas singur. E părăsit de o parte a republicanilor, de unii dintre consilierii săi de la Casa Albă şi pus în imposibilitatea de a comunica, pentru că a fost scos de pe reţelele de socializare. La noi, preşedintele era apărat cu înfocare, în declaraţii ale politicenilor din partidul său şi de armata sa de sicofanţi. Raluca Turcan, de pildă, care pe atunci era parlamentar al PDL-ului, susţinea că ”useliştii”, care demaraseră pentru a doua oară procedurile de suspendare a preşedintelui, seamănă cu oamenii care au probleme cu băutura.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
În cazul suspendării lui Trump, decident este Senatul. Dar votul în Senat va avea loc după ce mandatul preşedintelui american se încheie oricum, pe 20 ianuarie. Mult-aşteptata şi mediatizata procedură de destituire din Cameră, unde, triumfătoare, Nancy Pelosy, lidera majorităţii democrate a declarat, în vreme ce semna decizia de ”impeachement” că Trump este „un pericol clar şi prezent” şi că „trebuie să plece” e doar un joc de imagine, menit să agraveze situaţia lui Trump şi să-l aducă în cătuşe, în faţa justiţiei. Acuzaţia este de incitare la revoltă, care a dus la ocuparea clădirii Congresului pe 6 ianuarie.
Alte proteste, altă istorie, altă judecată: Nancy Pelosy a apărut în aceste zile într-o postare populară pe Facebook, alături de alte trei femei democrate din Congres, între care vicepreşedintele ales Kamala Harris. Chipurile lor, în faţa unor clădirilri incendiate, în timpul protestelor BLM de anul trecut sînt alăturate cîte unui citat care incita la revoltă, pe vremea cînd Black Lives Matter ardea oraşe şi decapita statui. ”Mesajul nu este complet corect. Unele dintre citate sînt legitime, dar unele sînt vechi şi nu au legătură cu protestele, iar altele sînt scoase din context”, comentează Facebook. Postarea a fost semnalată ca parţial falsă, ”ca parte a eforturilor de a combate ştirile false şi dezinformarea pe fluxul de ştiri”.
Donald Trump este ţinta unui război total. Pînă şi Asociaţia Americană a Jucătorilor Profesionişti de Golf a anunţat că rupe orice legătură cu el, ca să nu mai vorbim de Primăria Oraşului New York sau numeroase alte companii, care rup, rînd pe rînd, contractele de afaceri cu trustul familiei Trump. Izolat, preşedintele priveşte neputincios la imaginile patetice cu soldaţi ai Gărzii Republicane, dormind pe culoarele Congresului, apărîndu-l de o posibilă nouă insurecţie: 15.000 de militari au fost desfăşuraţi în Washington, după ce reprezentanţi ai Poliţiei Capitoliului au spus, de astă dată, că au informaţii ”asupra unor comploturi şi proteste armate sîngeroase”. Dar nu s-a întîmplat nimic.
Cît despre Trump, a fost de ajuns o singură şi nefericită declaraţie din timpul tulburărilor din 6 ianuarie, pentru ca el să-şi semneze singur condamnarea. Degeaba s-a adresat susţinătorilor săi, printr-un comunicat, chiar în timpul votului din Congres, răspunzînd temerilor exprimate pînă şi de FBI, potrivit cărora se pregătea o nouă insurecţie: "vă cer: fără violenţă, fără delicte, fără vandalism". Congresul a votat punerea lui sub acuzare. Pretextul e de a fi încurajat asaltul împotriva Capitoliului, soldat cu cinci morţi, din care patru de partea manifestanţilor: o femeie împuşcată şi alţi trei manifestanţi pro-Trump, morţi în urma bătăilor primite. S-a decis: Donald Trump este singurul vinovat.
Departamentul Justiţiei din SUA şi FBI au creat un ”grup de acţiune”, care verifică acuzaţii de revoltă şi conspiraţie, împotriva participanţilor la asaltul clădirii Congresului SUA şi investighează ”orice posibilă legătură cu instigatori interni sau străini”. Sînt acuzate pînă acum 70 de persoane şi identificaţi 170 de suspecţi care au pătruns în Capitoliu, dar ţinta, chiar dacă ”numărul arestărilor ar putea creşte exponenţial”, după cum a spus procurorul general al Statelor Unite, Michael R. Sherwin. este una singură: Trump. Şi, după el, oricare american care nu se va pleca în genunchi, în faţa statuilor decapitate ale Americii.
Cei de la FBI au identificat un om care intrase în Capitoliu înarmat pînă-n dinţi şi susţin că a venit cu atît de multe arme pentru că ”intenţiona să le împrumute şi altor persoane”. Federalii au dat publicităţii conţinutul mai multor hîrtii scrise de mînă, cu un citat din Abraham Lincoln, găsite la acesta: ”Noi, oamenii, sîntem stăpînii de drept ai Congresului şi ai tribunalelor, nu pentru a răsturna Constituţia, ci pentru a răsturna bărbaţii care pervertesc Constituţia”. Semn clar de incitare! Mi-am adus aminte de percheziţiile poliţiştilor şi minerilor la locuinţele manifestanţilor din Piaţa Universităţii, din iunie 1990, cînd se confiscau ziare ”Dreptatea” şi pungi cu inscripţia Votaţi Ion Raţiu!”
Trump e cenzurat de către Facebook şi Twitter, care deşi pierd bani şi clienţi din acest motiv, nu-şi schimbă poziţia. Îmi aduc aminte, ca vechi jurnalist, de ”Maşina 2” de la Fabrica de Hîrtie Letea, singura care furniza hîrtie de ziar la începutul anilor ‘90 şi care ”se defecta” tocmai atunci cînd trebuia să trimită hîrtie la tipografii, pentru tipărirea ziarelor de opoziţie.
La rîndul lui, Mike Pompeo, şeful diplomaţiei americane a fost nevoit să-şi anuleze vizita în Europa, după ce taman ditamai ministrul de externe din Luxemburg l-a criticat pe Donald Trump în termeni duri, socotindu-l ”piroman politic”. E cumva adevărat: preşedintele Statelor Unite şi-a dat foc, singur. Dar ceea ce a păţit şeful Departamentului de Stat de la Washington arată exact unde se află Statele Unite acum, în istorie şi în lume: în România, în anul 1990. După mineriadă.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO