- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
COMENTARIU: Ungureanu a vândut cu reţinere "democraţia încrederii"
Cerând încrederea unei săli pe jumătate goală, care l-a ascultat într-o încremenire atentă, şeful desemnat al guvernului-surogat, Mihai R.Ungureanu, a vorbit cam 13 minute din care aproximativ două despre sine, la adăpostul modestului "nu sunt eu acela, deşi sunt".
COMENTARIU: Ungureanu a vândut cu reţinere "democraţia încrederii" (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)
Încărcat interior de "enorma responsabilitate" despre care spunea că îl apasă, n-a lăsat povara să dea pe afară peste cuvinte. Discursul a fost curgător, mai plat ca o câmpie iarna şi la fel de alb ca zăpada. Pentru că a abundat de pozitivităţi, i-a lipsit "secul" cifrelor şi a operat cu termeni aproape de ideal, imaginând o societate mergând ceas spre un viitor fericit.
Mihai R.Ungureanu a folosit de câte două ori termenii "prudenţă" şi "responsabilitate" şi a înşirat, referindu-se la factorul "acţiune", cuvinte care exprimă îndeobşte pozitivism, angajament: consolidare, concretizare, beneficii, respectare, stimulare, impulsionare, încurajare, cooperare. A făcut şi o trimitere la "vieţile oamenilor". La raportarea cu factorii om-societate, Mihai R. Ungureanu a folosit, asemenea, cuvinte de aceeaşi factură: respect, încredere, legalitate, consultare, dezbatere, negociere.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
În nota de final a intervenţiei sale, premierul desemnat a făcut trimiteri către naţiune ca "expresie a solidarităţii", către dialog "ca esenţă" a mişcării lucrurilor şi a încheiat cu zicerea-standard frumoasă şi vagă: "Îmi doresc o ţară în care copiii noştri să aibă încredere".
În cele din urmă Mihai R. Ungureanu şi-a dat la iveală şi filosofia de premier (personală, a echipei?): "democraţia încrederii". O combinaţie generoasă, care înglobează o sumedenie de valenţe, dar niciuna în special.
Prin discursul de cam 13 minute, Mihai R. Ungureanu şi-a activat glanda diplomatică. Cea mai nimerită atunci când ceri încredere şi mai ales când o ceri în împrejurări pe muchie de cuţit. Altă glandă n-a avut de activat, pentru că dimensiunea sa de om de acţiune nu este cunoscută. Iar dimensiunea de administrator de secrete vrea să o facă uitată.
Diplomat recuperat, "spion" abdicat, om de acţiune încă în scutece, premierul desemnat a vândut cu reţinere vorbe alese, ceva speranţe şi, conştient de ciudatul său guvern, s-a etalat ca o garanţie a "calităţii voinţei echipei". A putinţei, rămâne de demonstrat.
(Material realizat de Indira Crasnea, indira@mediafax.ro).
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO