COMENTARIU: Vine sesiunea extraordinară. Cum se încheie?

Parlamentul se reuneşte, luni, într-o sesiune extraordinară convocată urmare a manifestaţiilor din stradă din ultimele zece zile şi de la care se aşteaptă un mesaj al clasei politice care să detensioneze situaţia politică şi socială, însă un rezultat concret nu este încă preconizat.

Urmărește
979 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU: Vine sesiunea extraordinară. Cum se încheie?

COMENTARIU: Vine sesiunea extraordinară. Cum se încheie? (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Şedinţa Parlamentului va fi, de fapt, o dezbatere a situaţiei politice actuale, de la care inclusiv protagoniştii, adică reprezentanţii partidelor politice, aşteaptă exerciţii oratorice şi mai puţin soluţii concrete.

Reuniunea va începe la ora 13.00, cu un discurs al premierului Emil Boc, urmat de intervenţii ale parlamentarilor din toate grupurile politice. Nu este prevăzută o oră la care să se încheie această dezbatere şi nici să fie luată vreo decizie.

Oricum, sesiunea extraordinară va fi precedată, în cursul dimineţii, de şedinţa coaliţiei de guvernare, pe de o parte, iar pe de altă parte de şedinţa comună a conducerilor PSD, PNL şi PC, dar şi de reuniuni în grupurile parlamentare. În toate aceste şedinţe, combatanţii urmează să-şi stabilească propriile strategii.

Soluţia cu care se va ieşi din "păruiala" din plen - aşa cum au anticipat a fi şedinţa veterani ai Parlamentului - nu se întrevede şi nu se ştie nici măcar dacă se va reuşi realizarea unui acord asupra deciziilor viitoare. Pentru că paleta este largă şi nici în cele două tabere - putere, opoziţie - nu există consens pentru o măsură.

Opoziţia, profitând de faptul că guvernarea este prima care trebuie să deconteze nemulţumirea societăţii, a lansat cereri care merg până la măsuri extreme, cum ar fi demisia tuturor parlamentarilor, care nu ar aduce, de altfel, decât alegeri parţiale, nu anticipate, care ar fi urmate obligatoriu de alegerile la termen. Demisia Guvernului Boc, învestirea unui Cabinet de tehnocraţi, alegeri parlamentare anticipate, demisia preşedintelui Băsescu sunt solicitările pe care pedalează USL. Unii dintre liderii opoziţiei au admis însă că, rezonabil la acest moment, ar putea fi îndeplinite primele două dintre cererile enumerate.

De cealaltă parte, PDL a împins orice acţiune până la momentul reunirii Parlamentului, susţinând, în frunte cu premierul Emil Boc, că Legislativul este forul îndreptăţit de dezbatere şi de decizie. Formaţiunea democrat-liberală a ieşit public cu un mesaj de unitate, prin scoaterea la bătaie pe de o parte a unor lideri ce până acum preferau să evite apariţiile media, iar pe de altă parte a unor personaje cunoscute mai degrabă prin criticile aduse activităţii propriului partid şi văzute ca "toleraţi" de conducerea PDL.

În ceea ce priveşte însă eventuale decizii pe care le-ar putea lua PDL, declaraţiile democrat-liberalilor merg de la a refuza orice măsură, până la a accepta diverse variante, care merg de la demisia Guvernului Boc până la alegerile anticipate.

În aceste condiţii, sesiunea extraordinară de luni va fi probabil doar începutul unei săptămâni agitate politic şi în care este aşteptată, inclusiv în PDL, şi o poziţie publică a preşedintelui Traian Băsescu faţă de ceea ce se întâmplă în stradă şi în politică.

(Material realizat de Ioana Câmpean, ioana@mediafax.ro).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici