Video Comisia de anchetă a alegerilor din 2009, reunită în prima şedinţă: Primii invitaţi vor fi Dan Andronic, Mircea Geoană, Dan Şova, Viorel Hrebenciuc, Vasile Blaga/ Fifor: Vor fi chemaţi şi Oprea, Băsescu, Videanu

Comisia specială a Camerei Deputaţilor şi Senatului privind alegerile prezidenţiale din 2009 s-a întrunit, miercuri, în prima şedinţă, lucrările desfăşurându-se fără accesul presei.

Urmărește
323 afișări

USR: Majoritatea PSD-ALDE are o agendă ascunsă în privinţa Comisiei de anchetă a alegerilor din 2009

Senatorii USR Mihai Goţiu şi Eduard Dircă, membri în Comisia de anchetă a alegerilor prezidenţiale din 2009, au acuzat, miercuri, că reprezentanţii majorităţii parlamentare PSD-ALDE au o agendă ascunsă, dar şi că încearcă să secretizeze lucrările acestui for, restricţionând accesul presei.

„Această comisie a început cu stângul, pentru că e o contradicţie: pe de o parte, obiectivul propus este aflarea adevărului despre ceea ce s-a întâmplat la alegerile din 2009, dar avem surpriza sa fie o comisie care încearcă să secretizeze cât mai mult din tot ceea ce se discută, din ceea ce va rezulta de pe urma acestei comisii”, a precizat senatorul USR Mihai Goţiu.

El a arătat că a solicitat încă de la început prezenţa presei şi doar în caz excepţional să nu fie prezentă, dar propunerea a fost respinsă, cu 6 voturi „pentru” şi 8 voturi „împotrivă”.

„Practic, ei (reprezentanţii majorităţii parlamentare PSD-ALDE, n.r.) au avut o agendă ascunsă. Ne-am trezit puşi în faţa documentelor care au fost puse pe masă şi nu ne-au fost comunicate anterior, am fost obligaţi ca la prima vedere să studiem regulamentul şi să-l amendăm. Nu au făcut concesii în ceea ce priveşte modul în care se formează agenda cu invitaţi care urmează să fie programată”, a acuzat senatorul USR Eduard Dircă.

Reprezentanţii USR au menţionat că în prima şedinţă a comisiei nu s-a vorbit despre invitarea la audieri a Laurei Codruţa Kovesi.

Ei au menţionat, însă, că ar putea fi invitaţi Miron Mitrea şi foştii şefi de campanie ai lui Mircea Geoană, Crin Antonescu şi Traian Băsescu.

„Una dintre propunerile lui Robert Turcescu a fost Miron Mitrea, pentru că are o carte în care prezintă foarte multe amănunte despre modul în care s-au fraudat alegerile în România. S-a vorbit despre invitarea domnului Hellvig la această comisie, pentru că era printre cei care au coordonat campania lui Crin Antonescu. Nu s-a aprobat o şedinţă în care să fie invitat. Nu s-a respins de tot, să vedem dacă se ajunge la acest lucru - ca şefii de campanie ai lui Crin Antonescu, Mircea Geoană, şi Traian Băsescu să fie invitaţi la această comisie”, a mai spus Goţiu.

Fifor: La Comisia de anchetă a alegerilor din 2009 vor fi invitaţi şi Oprea, Băsescu, Videanu

Preşedintele Comisiei de anchetă a alegerilor din 2009, Mihai Fifor, a precizat, miercuri, că vor fi adresate invitaţii în scopul audierii de către acest for şi lui Gabriel Oprea, Traian Băsescu şi Adriean Videanu.

Gabriel Oprea va fi chemat cu siguranţă”, a spus Fifor.

Întrebat de ce Mircea Geoană a fost invitat în prima săptămână de lucru a comisiei, şi nu şi Traian Băsescu, Fifor a precizat: „Colegii au considerat că e firesc să plecăm cu audierea celor care au sesizat nereguli în desfăşuarea scrutinului prezidenţial şi tocmai de aceea plecăm în felul acesta”.

Dar va fi invitat şi Traian Băsescu, fără dubiu, şi domnul Videanu”, a adăugat Fifor.

Întrebat despre posibilitatea de a fi invitat la audieri şi preşedintele Klaus Iohannis, Fifor a precizat: „Cel puţin până în momentul acesta nu s-a vorbit despre un astfel de lucru. Dacă mă întrebaţi pe mine, nu văd care e relevanţa”.

Întrebat dacă ar trebui invitat şi Aliodor Manolea, Fifor a răspuns glumind: „Împreună cu 'Flacăra violet' înţeleg. Nu ştiu, asta să ne spună domnul Băsescu. (...) Domnul Viorel Hrebenciuc va fi invitat săptămâna viitoare şi poate să se plângă”.

Comisia de anchetă a alegerilor din 2009: Primii invitaţi -Andronic, Geoană, Şova, Hrebenciuc, Blaga

Comisia de anchetă a alegerilor prezidenţiale din 2009 a stabilit să-i invite la audieri, săptămâna viitoare, pe Dan Andronic, Ana-Maria Pătru (AEP), Mircea Geoană, Dan Şova, Viorel Hrebenciuc, Vasile Blaga şi Marcel Opriş, a menţionat, miercuri, preşedintele acesteia, Mihai Fifor.

Pentru săptămâna viitoare ne-am propus să lucrăm luni, marţi şi miercuri în şedinţa comisiei. Începem deja să invităm pentru audieri o serie de persoane, la propunerea colegilor, persoanele implicate în ceea ce s-a întâmplat în 2009. Astfel, luni, comisia lucrează de la 10.00 la 13.00 şi primul invitat va fi domnul Dan Andronic pentru că au considerat colegii că de aici a pornit întreaga poveste şi, prin urmare, ni se pare firesc să fie prezent la comisie pentru a relua această poveste pe care a prezentat-o şi public”, a spus Mihai Fifor, după prima şedinţă a comisiei.

El a arătat că, pentru a contura un cadru al documentelor care au fost emise atunci, s-a decis şi invitarea la lucrările comisiei a preşedintelui AEP din acel moment, Ana-Maria Pătru, însoţită de vicepreşedinţii AEP.

Marţi, lucrăm de la ora 15.00 la ora 19.00. Am convenit cu colegii să ne vedem cu domnul Mircea Geoană, candidat la vremea aceea la prezidenţiale, cu domnul Dan Şova şi cu domnul Viorel Hrebenciuc, care era şeful campaniei electorale a PSD”, a adăugat Fifor.

El a spus că miercuri comisia va lucra de la 9.00 la 14.00 şi va fi invitat ministrul de Interne de la vremea respectivă, Vasile Blaga, însoţit de cei doi secretari de stat - chestorul Marian Tutilescu, pe ordine publică, şi Mihai Capră, pe partea de prefecturi, implicat în organizarea campaniei electorale.

Şi, totodată, vom solicita prezenţa la comisie a STS, prin domnul general Marcel Opriş”, a mai spus Fifor.

Şedintă cu uşile închise

Jurnaliştii au avut acces doar în debutul şedinţei, pentru a prelua câteva cadre pentru ilustraţie, ulterior fiind invitaţi afară.

Preşedintele Comisiei, senatorul PSD Mihai Fifor, le-a transmis jurnaliştilor, înaintea şedinţei, că lucrările Comisiei se vor desfăşura fără accesul presei, urmând ca declaraţiile să fie făcute de el, la sfârşitul fiecărei şedinţe.

Pe perioada cât jurnaliştii au stat în sală, membrii Comisiei s-au certat pe tema posibilităţii prezenţei membrilor supleanţi la lucrări, din schimbul de replici nelipsind nici jignirile.

Eu înţeleg că membrii supleanţi pot rămâne la şedinţă şi nu au drept de vot. Şi în sensul ăsta erau invitaţi supleanţii”, a spus deputatul PNL Nicolae Neagu, în deschiderea lucrărilor.

Eu zic că e bine să citim Hotărârea Parlamentului întâi şi veţi putea observa la artiolul 3 că lucrurile sunt foarte clar stabilite. În condiţiile în care unul dintre membrii comisiei parlamentare se află în imposibilitatea de a participa la lucrări, grupurile parlamentare vor desemna un înlocuitor dintre membrii supleanţi, care vor participa la şedinţă şi vor avea drept de vot. La şedinţă participă titularii, cei care sunt supleanţi vor participa şi vor vota numai în condiţiile în care nu există titulari”, a răspuns senatorul PSD Adrian Ţuţuianu.

Deputatul PMP Robert Turcescu a spus, la rândul său,că, fiind vorba de o comisie de anchetă şi având în vedere că faptele se vor derula episodic, este potrivit ca membrii supleanţi să fie prezenţi pentru a şti de la o şedinţă la alta, în condiţiile în care titularul lipseşte, despre ce s-a discutat în şedinţele precedente.

În discuţie a intervenit şi senatorul PNL Mihai Goţiu, care a arătat că hotărârea de înfiinţare a Comisiei nu interzice participarea membrilor suplenţi la şedinţă, el propunând vot pentru ca membrii supleanţi să participe la şedinţă.

Cred că ar fi bine să veniţi cu înlocuitorii dumneavostră şi la şedinţele de plen, având în vedere că fiecare listă de deputat are şi supleanţi. Dacă supleanţii trebuie să fie aici, să o extindem la plen, după ce va aproba plenul ca lângă domnul Goţiu să mai doarmă încă doi-trei, atunci o să aprobăm şi noi aici prezenţa”, i-a replicat deputatul PSD Eugen Nicolicea.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici