Comisia de anchetă a alegerilor din 2009 vrea să sesizeze MAE şi SRI în cazul lui Maior şi Coldea

Comisia de anchetă a alegerilor din 2009 ia în calcul sesizarea MAE cu privire la faptul ca ambasadorul George Maior nu a răspuns întrebărilor adresate de Comisie, precum şi sesizarea SRI cu privire la prezenţa lui Maior şi Coldea acasă la Gabriel Oprea, în seara scrutinului.

Urmărește
379 afișări
Imaginea articolului Comisia de anchetă a alegerilor din 2009 vrea să sesizeze MAE şi SRI în cazul lui Maior şi Coldea

Comisia de anchetă a alegerilor din 2009 vrea să sesizeze MAE şi SRI în cazul lui Maior şi Coldea

Propunerea a fost avansată de deputatul PSD Liviu Pleşoianu.

"Ar trebui să sesizăm MAE pentru faptul că ambasadorul (George Maior, n.r.) s-a prezentat la Comisie, dar a refuzat să răspundă, şi să sesizăm şi SRI să cerem lămuriri publice legate de prezenţa directorului SRI şi directorului adjunct acasă la Gabriel Oprea", a propus Pleşoianu, în cadrul şedinţei de joi a Comisiei.

Preşedintele Comisiei de anchetă a alegerilor din 2009, deputatul PSD Anca Florea, a precizat că o decizie în acest sens va fi luată în viitoarea şedinţă.

"Se vor avea în vedere adrese către MAE pentru a cere răspuns cu ce căuta reprezentatul lor, domnul Maior, în seara respectivă în casa domnului Oprea, de asemenea şi către SRI, dar aceste decizii le vom lua la şedinţa următoare, când vom da un vot final", a spus Anca Florea.

Întrebată dacă în sesizările către MAE şi SRI, Comisia va solicita şi sancţiuni, Florea a spus că acest lucru nu este în sarcina Comisiei.

"Nu este în sarcina nostră. Decizia Curţii Constituţionale spune clar că sesizările administrative vor fi făcute de noi, dar nu cu propuneri, ci propunerile vin din partea instituţiei respective. Deci nu avem în prerogative aşa ceva", a spus Anca Florea.

E a a menţionat că la nivelul Comisiei se discută şi despre o serie de propuneri de modificare a legislaţiei, care să confere comisiilor de anchetă prerogative suficiente pentru a-şi desfăşura activitatea.

"Avem în vedere o modificare legislativă fie în perioada următoare şi atunci va trebui să suspendăm activitatea comisiei, fie în raportul final să înserăm modificări legislative pentru a da comisiilor parlamentare de anchetă prerogative suficiente, importante, pentru ca acestea să-şi desfăşoare activitatea. Aşa cum aţi observat, activitatea noastră este îngreunată de neparticiparea la şedinţe sau, în cazul în care există participare, de refuzul de a da informaţii, refuzul de a da documente - ceea ce în legisalţia altor ţări am observat că nu există astfel de cazuri. Ieri am studiat legislaţia din Franţa şi Belgia pe acest aspect", a spus Anca Florea.

Potrivit acesteia, Comisia de anchetă va transmite joi şi o solicitare ministerului Justiţiei pentru a solicita sprijin pentru a obţine de la Parchetul General dosarul clasat care viza alegerile prezidenţiale din 2009.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici