Comisia de anchetă privind activitatea autorităţilor în cazul votului la referendum, votată în plenul Senatului

Senatul a decis, luni, înfiinţarea unei Comisii de anchetă privind activitatea desfăşurată de autorităţile şi instituţiile publice în cazul votului de la referendumul din 29 iulie 2012, propusă de senatori PSD şi PNL.

Urmărește
990 afișări
Imaginea articolului Comisia de anchetă privind activitatea autorităţilor în cazul votului la referendum, votată în plenul Senatului

Comisia de anchetă privind activitatea autorităţilor în cazul votului la referendum, votată în plenul Senatului (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Iniţial, pe ordinea de zi a Senatului s-a aflat un proiect de hotărâre pentru înfiinţarea Comisiei de anchetă privind abuzurile semnalate în cercetările desfăşurate de organele statului în cazul votului de la referendumul din 29 iulie 2012, formulare propusă de PSD şi PNL, care însă a fost modificată la propunerea senatorului PNL Ioan Ghise.

Amendamentul lui Ghişe a fost adoptat cu 62 de voturi "pentru" şi două abţineri, iar hotărârea privind înfiinţarea acestei comisii a întrunit 59 de voturi "pentru" şi trei abţineri.

Potrivit votului dat de senatori, din această comisie de anchetă vor face parte senatorii Georgică Severin, Toni Greblă, Ioan Chelaru şi Sorin-Constantin Lazăr, propuşi de grupul PSD, Ioan Ghişe şi Cristian David, propuşi de PNL, Albert Almos, propus de grupul UDMR şi Vasile Nedelcu, nominalizat de UNPR.

În cadrul dezbaterilor, liderul Grupului PDL din Senat, Cristian Rădulescu, a spus că senatorii democrat-liberali nu vor participa la votul pentru înfiinţarea acestei comisii, nu îşi vor desemna reprezentanţi şi că vor ataca la Curtea Constituţională o eventuală decizie în acest sens a Senatului.

"PDL nu o să intre în această capcană, nu o să o să ne desemnăm membri în comisia aceasta", a ţinut să precizeze acesta, adăugând că iniţiativa este "nelalocul ei" şi încalcă principiile democratice şi constituţionale.

"Unul dintre lucrurile esenţiale într-o democraţie este ca o putere să se opună altei puteri, prin urmare puterile să fie corect separate în stat, ceea ce, în cazul de faţă nu se întâmplă. Se pronune ca noi, legislativul, să intrăm peste Ministerul Public, şi să cercetăm ceea ce au făcut aceştia în atribuţiile lor de serviciu. Puterea ne propune cu această ocazie ca să se investigheze de către legislativ chestiuni legate de un referendum care a fost organizat chiar de actuala putere", a spus el.

"Această hotărâre o vom contesta la Curtea Constituţională, care, Slavă Domnului, de câtva timp încoace are din nou dreptul să se refere şi la hotărârile Parlamentului", a anunţat parlamentarul.

Înainte ca proiectul de hotărâre să fie supus la vot, liderul senatorilor PDL, Cristian Rădulescu, a cerut să se facă apelul nominal, invocând faptul că în sală sunt prea puţini senatori, astfel încât nu sunt întrunite condiţiile necesare desfăşurării lucrărilor.

După apelul nominal, preşedintele de şedinţă, vicepreşedintele Petru Filip a constat prezenţa la lucrări a doar 59 de parlamentari, el evitând să declare, pentru moment şedinţa închisă, fapt care a adus critici din partea lui Cristian Rădulescu.

După un nou apel nominal s-a constat prezenţa la lucrări a 69 de senatori, şedinţa fiind reluată.

Vicepreşedintele Senatului Petru Filip a anunţat, luni, că Biroul Permanent al acestei Camere a decis introducerea pe ordinea de zi a plenului a constituirii comisiei de anchetă privind referendumul de demitere a preşedintelui din 29 iulie, ponderea fiind aceea în care USL ar deţine majoritatea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici