Comisia de cultură din Senat, de acord ca televiziunile să reverve spaţiu pentru emisiuni educative

Senatorii din Comisia pentru cultură au votat, marţi, în favoarea unei iniţiative legislative prin care se propune ca televiziunile generaliste şi cele de ştiri să rezerve săptămânal cel puţin două ore, respectiv o jumătate de oră, pentru emisiuni culturale şi educative.

Urmărește
3 afișări

Senatorii au adoptat, cu opt voturi "pentru" şi un vot "împotrivă", dat de senatorul Georgică Severin, un raport favorabil la un proiect de lege pentru modificarea şi completarea Legii 504/2002 a audiovizualului, iniţiat de deputatul PNL Adrian Taloş.

În cadrul dezbaterilor, iniţiatorul a spus că modificarea reglementărilor din domeniul audiovizualului este necesară în condiţiile în care cultura a dispărut din emisiunile televiziunilor private, fiind înlocuite de emisiunile de divertisment.

Taloş a respins acuzaţiile potrivit cărora proiectul determină o ingerinţă în politica editorială a televiziunilor, el argumentând că aceste televiziuni şi-au asumat obligaţii de a promova cultura şi educaţia, obligaţii pe care nu le respectă.

Adrian Taloş a susţinut că prin acest act normativ se va obţine transmiterea câtorva emisiuni culturale şi educative şi nu schimbarea radicală a calităţii multor programe de televiziune.

Deputatul a amintit, în intervenţia sa, că, la Camera Deputaţilor, Comisia pentru cultură a adoptat în unanimitate această iniţiativă legislativă.

"O televiziune are impact asupra infrastructurii umane a unei ţări. Dacă nu noi, atunci cine îşi asumă răspunderea? Cine îşi asumă răspunderea că peste douăzeci de ani niciun român de pe stradă nu va mai şti cine este Enescu ci va şti cine este Florin Salam", a spus acesta.

Deputatul a arătat că proiectul, care este dezbătut de Senat în calitate de Cameră decizională, are un impact economic nesemnificativ şi că o eventuală propunere legislativă de compensare, de către stat, a pierderii de rating are şanse mici să treacă de Comisia pentru buget.

Prim-vicepreşedintele CNA, Ioan Onisei, a menţionat că punctul de vedere al CNA faţă ce această iniţiativă legislativă este unul pozitiv, aceasta fiind în acord cu Directiva europeană privind servicii audiovizuale şi Legea audiovizuale.

El a subliniat că televiziunile promit, cu ocazia licenţierii, că vor transmite emisiuni culturale şi educative, iar, pe parcurs, acestea vin la CNA pentru modificarea acestor grile, Consiliul fiind în imposibilitate de a împiedica acest lucru.

La rândul său, reprezentantul CNA a susţinut că o astfel de modificare legislativă nu presupune o ingerinţă editorială.

Ioan Onisei a menţionat că libertatea de exprimare nu este absolută. "Nu cred că se pune problema încălcării libertăţii de exprimare şi a autonomiei de tip editorial", a spus el.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici