- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (12.09.2018, 23:11)
- Departamentul Politic
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video Comisia de la Veneţia, la Bucureşti. Toader, după primele discuţii: Am vorbit despre modificarea codurilor/ Iordache: Mai mult am vorbit noi. Mă aşteptam la întrebări
O delegaţie a Comisie de la Veneţia efectuează, joi, o vizită la Bucureşti, în cadrul pregătirii unui aviz privind modificările Codurilor penale, având întâlniri cu preşedintele Klaus Iohannis, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, dar şi cu membri ai Comisiei speciale pentru Legile Justiţiei. Preşedintele Comisiei speciale pentru modificarea legilor Justiţiei, Florin Iordache, a declarat după întrevedere că au discutat despre Codul penal şi Codul de procedură penală şi despre protocoale, însă mai mult au vorbit parlamentarii români.
Urmărește
2444 afișări
UPDATE 10.50 Toader, după discuţiile cu delegaţia Comisiei de la Veneţia: Am vorbit de modificarea codurilor
Minstrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat că discuţiile cu delegaţia Comisiei de la Veneţia, cu care s-a întâlnit joi dimineaţă, au vizat modificarea codurilor penale, precizând că în perioada 16-17 octombrie va participa la sesiunea plenară a Comisiei, în calitate de membru titular.
"Comisia este în misiune de evaluare, discuţiile s-au purtat asupra proiectelor de lege pentru modificarea Codului Penal, Codului de Procedură Penală. Sigur, este contribuţia Ministerului Justiţiei privind transpunerea deciziilor Curţii Constituţionale, deciziile de admitere, deciziile interpretative, şi, de asemenea, pentru consolidarea prezumţiei de nevinovăţie şi confiscarea extinsă. După aceea, cunoaşteţi că proiectele au fost transmise prin Guvern la Parlament, Parlamentul le-a mai adăugat şi alte soluţii legislative şi acuma au fost adoptate. Proiectele de lege sunt la Curtea Constituţională, care le va dezbate pe data de 17 septembrie. Am explicat câteva dintre soluţiile adoptate. Pe 16-17 octombrie, va avea loc sesiunea plenară a Comisiei de la Veneţia, voi participa în calitate de membru titular al Comisiei de la Veneţia", a declarat Tudorel Toader.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
O delegaţie a Comisie de la Veneţia efectuează, joi, o vizită la Bucureşti, în cadrul pregătirii unui aviz privind modificările Codurilor penale.
"Delegaţia va purta discuţii cu preşedintele României, ministrul Justiţiei, reprezentanţi ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Parchetului General, Direcţiei Naţională Anticorupţie (DNA), Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), Consiliului Superior al Magistraturii, Parlamentului, inclusiv ai Comisie speciale pentru Legile Justiţiei, asociaţii de judecători şi procurori şi organizaţii ale societăţii civile", se arată în anunţul publicat, miercuri, pe site-ul Comisiei de la Veneţia.
Astfel, joi, între orele 8.00 – 9.15, delegaţia a avut o întrevedere la sediul Ministerului Justiţiei cu ministrul Tudorel Toader, între 9.30 şi 11.30 cu parlamentarii din Comisia special pentru Legile Justiţiei, condusă de deputatul PSD, Florin Iordache, iar în intervalul 12.00 - 12.45 cu preşedintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni.
Tot joi, delegaţia se va întâlni şi cu reprezentanţi ai Consiliului Superior al Magistraturii, la sediul instituţiei, între orele 14.00 şi 16.00.
Vineri, Comisia de la Veneţia are programată o întâlnire cu adjuncutul Procurorului General, Bogdan Licu, între orele 9.00- 11.30, şi cu reprezentanţi ai DNA şi ai DIICOT. De la ora 12.00 la ora 13.30, delegaţia va avea o întrevedere cu preşedinta ÎCCJ, Cristina Tarcea, apoi între 14.45 şi 16.15 Comisia de la Veneţia se va întâlni cu reprezentanţa Comisiei Europene în România. Nu în ultimul rând, între orele 16.30 şi 18.30 delegaţia va avea o întrunire cu reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale.
Cea mai recentă vizită a Comisiei de la Veneţia în Capitală a avut loc pe 11 iunie. Ulterior vizitei delegaţiei, Comisia de la Veneţia a recomandat autorităţilor din România să reexamineze, în proiectele de lege din domeniul justiţiei, modul de numire şi revocare a magistraţilor, în sensul asigurării unor proceduri neutre, prin menţinerea rolului preşedintelui ţării şi Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Astfel, pe 13 iulie, Comisia a prezentat avizul preliminar pe tema proiectelor de amendamente asupra a trei legi din România în domeniul justiţiei, după sesizări de evaluare făcute de preşedintele României şi de Comisia de monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.
În conformitate cu procedura avizelor preliminare în cazurile urgente, Comisia de la Veneţia a autorizat transmiterea evaluării autorităţilor române. Comisia de la Veneţia urmează să susţină acest aviz, fără modificări, în sesiunea plenară din octombrie.
Pe 16 iulie, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat că raportul Comisiei de la Veneţia este unul intermediar şi că România urmează să formuleze un răspuns pentru Comisia de la Veneţia, la care Ministerul va contribui, dacă va fi solicitat.
„În primul rând e vorba de un raport intermediar ceea ce înseamnă că chiar dânşii până în toamna, în sesiunea din octombrie probabil, îl vor definitiva, probabil chiar şi completa. În al doilea rând, de fiecare dată vă spuneam să ne cunoaştem, să ne respectam competenţele. Ceea ce înseamnă ca cele cele trei legi ale justiţie, ştiţi prea bine, au constituit iniţiativă parlamentară, ceea ce înseamnă că răspunsul cel mai adecvat şi cel mai motivat îl primiţi fie de la iniţiatorii celor trei proiecte de lege fie de la membrii Comisiei care l-au adoptat şi supus ulterior dezbaterii parlamentare”, afirma la acea dată Tudorel Toader.
Mnistrul a mai subliniat că ştie „puterea recomandărilor” Comisiei de la Veneţia şi că instituţia pe care o conduce va contribui la exprimarea unui punct de vedere oficial, dacă va fi solicitată.
Pe 18 iunie, Camera Deputaţilor a adoptat, decizional, proiectul de lege privind Codul de procedură penală, prin care procurorii vor avea interdicţie de a da informaţii în timpul urmăririi penale a unor persoane. De asemenea, pe 4 iulie, Camera Deputaţilor a adoptat, în sesiune extraordinară, proiectul care aduce modificări la Codul Penal, cu 167 de voturi pentru 97 împotrivă, 19 abţineri, în calitate de for decizional.
Iordache, după întâlnirea cu Comisia de la Veneţia: Mai mult am vorbit noi. Mă aşteptam la întrebări
„A fost o dezbatere destul de bună în care mai mult am vorbit noi. Eu mă aşteptam că vor fi nişte întrebări punctuale şi asta am solicitat reprezentanţilor comisiei de la Veneţia să aflăm anumite nelinişti sau anumite puncte care în cele două legi. Este vorba de Codul penal şi Codul de procedură penală. Din păcate dumnealor ne-au ascultat pe noi. Au fost aceleaşi dezbateri pe care voi le ştiţi, în care fiecare partid politic sau fiecare grupare a susţinut de ce trebuiau modificate. Punctul nostru de vedere a fost acela că cele două legi au fost modificate în primul rând datorită deciziilor CCR care trebuiau transpuse poate mai demult în legislaţie, datorită celor câteva directive europene care trebuiau transpuse; discutăm de prezumţia de nevinovăţie, de confiscarea extinsă şi celelalte pe care deja le ştiţi. Fără îndoială fiecare grup parlamentar a susţinut ideea de ce trebuiau modificate sau de ce nu trenuiau modificate. Singura concluzie pe care am auzit-o de la dumnealor a fost exprimată de secretarul Comisiei de la Veneţia. Dumnealui a spus un lucru evident, pe care îl ştiam şi noi, acela că toate deciziire CCR trebuiesc transpuse”, a afirmat preşedintele Comisiei speciale pentru modificarea legilor Justiţiei, Florin Iordache, după întrevederea cu reprezentanţii Comisiei de la Veneţia.
Acesta a susţinut că le-a solicitat reprezentanţilor Comisiei de la Veneţia, ca după întrevederile cu CSM şi cu Parchetul General, dacă au nelămuriri să anunţe şi, în regim de urgenţă, vor primi răspuns.
„Eu le-am solicitat dumnealor, pentru că vor avea în această perioadă întâlniri şi cu CSM, şi cu asociaţiile profesionale, şi cu Parchetul general, ca toate neclarităţile sau toate observaţiile pe care le consideră că trebuiesc lămurite, fără îndoială din partea noastră, în regim de urgenţă, le vom răspunde un punct de vedere de ce s-au făcut modificările, pentru că în spaţiul public au apărut foarte multe dezinformări sau anumite denaturări a modificărilor care au fost făcute. În acelaşi timp a fost o întreagă dezbatere pe protocoale, dacă aceste protocoale au adăugat sau nu la lege, dacă persoanele care au fost condamnate pe baza acestor protocoale trebuie să beneficieze de legea cea mai favorabilă, etc. Eu am reiterat un lucru evident, acela că expertiza Comisiei de la Veneţia este foarte bună, trebuie să ţinem cont de observaţiile pe care reprezentanţii Comisiei de la Veneţia le fac”, a adăugat Florin Iordache.
De asemenea, Iordache a anunţat că a fost invitat de către reprezentanţii Comisiei de la Veneţia la o şedinţă care va avea loc în luna octombrie.
„M-au invitat la şedinţa care va avea loc în luna octombrie dar în acelaşi timp a existat şi o părere că raportul preliminar, acela care vizează legile justiţiei, în anumite părţi acest raport conţine anumite imperfecţiuni. Aici discutăm de creerea acelei secţii specializate la Parchetul General şi am dat exemplu -ce vreţi mai mult decât faptul că peste jumătate din magistraţi au avut dosare la DNA-. Consider eu că prin aceasta era o presiune care se exercita asupra procurorilor şi judecătorilor şi înfiinţarea acestei secţii la nivelul Parchetului general va da un plus de stabilitate şi va crea o justiţie independentă. Cu toţii ne dorim un stat de drept şi toţi cei care au încălcat legea să fie anchetaţi şi condamnaţi. Cu toate observaţiile care vor veni, noi le vom transpune de urgenţă pentru a putea fi discutate”, a anunţat Florin Iordache.
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe