Comisia de la Veneţia: Proiectul de revizuire a Constituţiei necesită îmbunătăţiri în puncte-cheie

Comisia de la Veneţia a decis că proiectul de revizuire a Constituţiei necesită îmbunătăţiri în puncte-cheie, printre acestea numărându-se opţiunea clară pentru o formă de guvernământ şi clarificarea competenţelor premierului şi preşedintelui.

Urmărește
983 afișări
Imaginea articolului Comisia de la Veneţia: Proiectul de revizuire a Constituţiei necesită îmbunătăţiri în puncte-cheie

Comisia de la Veneţia: Proiectul de revizuire a Constituţiei necesită îmbunătăţiri în puncte-cheie (Imagine: Shutterstock)

Comisia de la Veneţia a avizat favorabil, dar cu o serie de recomandări proiectul de lege privind revizuirea Constituţiei României.

Potrivit documentului, proiectul de revizuire a Constituţiei va trebui să răspundă unor probleme-cheie, printre care: să facă o alegere clară pentru un sistem de guvernământ; să clarifice prerogativele preşedintelui şi, respectiv, ale premierului; să introducă, printre principiile fondatoare ale sistemului constituţional românesc, principiul respectului reciproc şi al cooperării loiale între puterile prevăzute în Constituţie; să simplifice procedura legislativă şi să limiteze la minimum nevoia de ordonanţe guvernamentale; să ofere o bază legală clară şi îmbunătăţită pentru a permite Consiliului Suprem al Magistraturii să îşi îndeplinească efectiv sarcina de garant al independenţei corpului juridic; să modifice procedura de suspendare a preşedintelui într-o măsură legală iniţată de Parlament, dar decisă în instanţă.

Comisia a salutat faptul că, în urma unor discuţii purtate în jurul unui proiect preliminar în iulie 2013, au fost depuse eforturi în vederea clarificării şi înlăturării problemelor semnalate în proiectul anterior.

Organismul european a apreciat, de asemenea, că, după o etapă iniţială pozitivă în vederea asigurărării transparenţei, procesul de revizuire a Constituţiei fost realizat într-o manieră mai puţin inclusivă, care nu a luat în considerare toate cercurile din cadrul societăţii interesate să se implice în acest sens. Astfel, Comisia de la Veneţia a arătat că se aşteaptă ca în următoarele etape ale procesului să fie făcute eforturi sporite şi să le fie oferite oportunităţi efective pentru implicare actorilor vizaţi.

De asemenea, recomandări legate de consolidarea garanţiilor pentru independenţa în domeniul juridic nu au fost implementate în mod corect, arată Comisia de la Veneţia în avizul său privind proiectul de modificare a Constituţiei.

Totodată, amendamente propuse în legătură cu Consiliul Superior al Magistraturii nu par să fie îndreptate spre consolidarea acestei instituţii, deşi acesta are o contribuţie esenţială într-o democraţie stabilă, subliniază Comisia de la veneţia în document.

În plus, o claritate şi o consistenţă crescute în mai multe capitole ale Constituţiei şi, în ceea ce priveşte drepturile fundamentale, formulări mai mult armonizate cu cele ale CEDO ar îmbunătăţi considerabil proiectul, arată organismul european.

Comisia îşi exprimă în mod special îngrijorarea faţă de faptul că o opţiune clară pentru o anumită formă de guvernământ, ca piatră de temelie pentru întregul sistem, continuă să lipsească. În consecinţă, în pofida unor progrese, definirea rolurilor şi a relaţiilor dintre principalele instituţii de stat duce în continuare lipsă de claritate, mai arată Comisia de la Veneţia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici