Comisia de la Veneţia: Suspendarea preşedintelui trebuie decisă de o instanţă. Să fie o responsabilitate legală

Preşedintele Comisiei de la Veneţia, Gianni Buquicchio, a declarat, pentru MEDIAFAX, că suspendarea preşedintelui ar trebui să se facă de către o instanţă juridică, nu de către Parlament, şi ar trebui să se aibă la bază o responsabilitate legală, nu una politică.

Urmărește
668 afișări
Imaginea articolului Comisia de la Veneţia: Suspendarea preşedintelui trebuie decisă de o instanţă. Să fie o responsabilitate legală

Comisia de la Veneţia: Suspendarea preşedintelui trebuie decisă de o instanţă. Să fie o responsabilitate legală (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

Întrebat ce trebuie îmbunătăţit în textul Constituţiei României, Gianni Buquicchio a explicat că trebuie reglementată procedura de suspendare a preşedintelui.

"Dacă se doreşte o procedură de suspendare a preşedintelui - ceea ce nu este neapărat necesar, în multe ţări nu există - trebuie evitată în mod clar o confuzie între responsabilitatea legală şi politică a preşedintelui. Doar responsabilitatea legală, nu cea politică - aceasta este către alegători - ar trebui să fie baza pentru o suspendare", a spus preşedintele Comisiei de la Veneţia.

Totodată, acesta a punctat faptul că decizia nu trebuie să aparţină Parlamentului, ci unei instanţe. "Desigur, iniţiativa ar trebui să fie în mâinile Parlamentului, dar decizia ar trebui să fie a unei instanţe, nu a Parlamentului, pentru că, repet, este vorba de o responsabilitate legală, nu una politică", a precizat Buquicchio.

De asemenea, preşedintele Comisiei de la Veneţia consideră că trebuie clarificate rolul preşedintelui şi al premierului în ceea ce priveşte politica externă şi, în special, participarea la Consiliul European. "Aceste lucruri trebuie stabilite foarte clar în Constituţie. Acum nu e clar şi, de aceea, există astfel de probleme", a subliniat Gianni Buquicchio.

În opinia sa, sunt necesare îmbunătăţiri şi în ceea ce priveşte independenţa justiţiei. În acest context, el a precizat că există şi ramuri în justiţie unde lucrurile merg bine. "Există aprecieri bune la adresa unor ramuri ale justiţiei, tinerii judecători au dovedit că acţionează independent, iar DNA este foarte apreciată în Europa", a menţionat preşedintele Comisiei de la Veneţia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici